Ea5. Suoritustapa
Kirjallisuustentti suoritetaan yksilötenttinä yhdessä osassa. Tentti järjestetään moodletenttinä sekä sähköisenä tenttinä sähköisen tentin tenttitilassa Turussa, Raumalla, Porissa ja Vaasassa. Tenttipäivät ja sähköisen tentin aukioloajan näet aikataulusta. Katso sähköisen tentin esittely ja ilmoittautumisohjeet. Moodletenttiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Opiskelijan yleisoppaassa ovat ohjeet hyvästä tenttivastauksesta. Lue myös tenttikohtaiset ohjeet huolella ennen tentin aloittamista. Kirjallisuustentti arvioidaan numeerisesti asteikolla 1–5. Tentaattori on yliopisto-opettaja Lilja Aikio.
Tavoitteena on jäsentyneen kokonaiskäsityksen muodostaminen kirjallisuuden keskeisistä sisällöistä. Luettavaa on runsaasti, joten tenttiin valmistautuminen on hyvä aloittaa ajoissa. (Jos osallistut kevätlukukauden ensimmäiseen tenttiin, kannattaa valmistautuminen aloittaa jo edellisen opintojakson aikana). Hyvän menestyksen takaa, että paneutuu huolellisesti teosten ydinasioihin. Syksyn ja kevään aikana opiskellut asiat helpottavat kirjallisuuden omaksumista. Tee lukemisen aikana kirjallisuudesta muistiinpanoja; keskity olennaiseen, kytke asiat johdonmukaisesti toisiinsa sekä jäsennä asioita heti alusta alkaen pää- ja alakohtiin. Myös keskeiset käsitteet ja määritelmät on hyvä merkitä muistiin ja ottaa haltuun. Voit edesauttaa asioiden jäsentymistä esimerkiksi tekemällä miellekarttoja (mind map eli käsitekartta), kuvioin ja laatikoin.
Moodletentillä tarkoitetaan tenttiä, johon vastataan kotona omalta tietokoneelta ja jonka kysymykset tulevat Moodleen erillisessä moodletentti-linkissä. Moodletentti on yksilötentti, johon valmistaudutaan normaalin tentin tapaan. Vastausaikaa on tentin avautumisesta sen sulkeutumiseen kaksi vuorokautta. Moodletentissä on suositeltavaa kirjoittaa vastaus ensin omalla koneella (esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelmalla) ja sen jälkeen kopioida ja liittää vastaus tentin vastauslokeroon. Lähteenä käytetään opintojakson tenttikirjoja ja artikkeleita (ei suoria lainauksia). Merkitse lähde sulkuihin kirjoittamasi kappaleen perään – lähteen sivunumeroita ei tarvita. Oma pohdinta on suositeltavaa ja siitä saa aina pisteitä. Tentin tarkoitus on osoittaa, että kurssin sisällöt ovat tuttuja ja että osaat soveltaa kurssin sisältöjä omaan pohdintaasi. Koska moodletentin tenttikysymys on laajempi kuin täsmällisin kysymyksin tehty sähköinen tentti, vastauksestakin odotetaan laajempaa ja syvällisempää. Ohjeena voisi olla, että vastaa kaikki mitä tiedät ja mitä ajattelet aiheesta mutta niin, että varmistat kuuluuko se annetun kysymyksen piiriin. Pidä annettu kysymys/tehtävä edessäsi niin se helpottaa työn rajaamista.
Tentittävä kirjallisuus:
1. Hoikkala, T. & Paju, P. 2013. Apina pulpetissa: ysiluokan yhteisöllisyys. Helsinki: Gaudeamus.
2. Pihlaja, P. & Viitala, R. 2004. Erityiskasvatus varhaislapsuudessa. Helsinki: WSOY.
3. Kivirauma, J. 2008. Muuttuvat marginaalit: näkökulmia vammaistutkimukseen. Helsinki: Kehitysvammaliitto.
4. Honkanen, E., Kaikkonen, L. & Kotila, H. 2008. Näkökulmia ammatilliseen erityisopetukseen. Helsinki: WSOY JA
5. Tieteellisiä artikkeleita oppimisvaikeuksista. (ilmoitetaan opintojen verkkoalueella)
Esimerkkikysymyksiä valmistautumisen pohjaksi:
- Mitä on varhaiserityiskasvatus? Kuvaile sen toteuttamisen lähtökohtia, muotoja, tavoitteita ja tapoja (Pihlaja & Viitala).
- Miten inklusiivisuus näkyy erityisammattiopetuksessa niin oppijan kuin opetusympäristönkin kannalta katsottuna?
- Tavoitteita ja keinoja ammatillisen erityisopetuksen kehittämiseen? (Honkanen, Kaikkonen & Kotila)
- Mitä yhteisöllisyys tarkoittaa koulumaailmassa ja mitkä tekijät sen syntymiseen vaikuttavat? (Hoikkala & Paju)
- Minkälainen olisi mielestäsi hyvä tenttikysymys Kivirauman (toim.) teoksesta?
- Minkälaisen tenttikysymyksen voisit laatia oppimisvaikeuksia käsittelevistä artikkeleista?
