Kc2 Alkusanat ja osaamistavoitteet

Fi­lo­so­fia mer­kit­see sekä ihan­tei­den elä­vöi­ty­mis­tä että ”it­ses­tään­sel­vyyk­sien” ky­seen­a­lais­ta­mis­ta. Fi­lo­so­fia ei ole vain tie­to­jen omaa­mis­ta, vaan va­el­ta­mis­ta, vii­sau­den ta­voit­te­lua. Se ei ole ereh­ty­mät­tö­myyt­tä, mut­ta se on roh­keut­ta. Roh­keu­teen par­haim­mil­laan liit­tyy syvä nöy­ryys ja kun­ni­oi­tus ih­mi­sen ja maa­il­man ar­voi­tuk­sen ää­rel­lä.

Aka­tee­mi­sis­sa opin­nois­sa ei yleen­sä ote­ta ih­mis­tä ko­ko­nai­suu­te­na huo­mi­oon, vaan kor­kein­taan kan­nus­te­taan it­se­näi­seen ajat­te­luun. Tä­mä­kin opin­to­jak­so on osa yli­o­pis­tol­lis­ta arvo­sa­naa tie­dol­li­si­ne ta­voit­tei­neen, mut­ta pyr­ki­myk­se­nä on an­taa si­nul­le myös kas­vun ai­nek­sia. Si­vis­ty­nyt ih­mi­nen on muu­ta­kin kuin pal­jon tie­tä­vä ih­mi­nen. Tah­to ja tun­ne ai­na­kin yri­te­tään nos­taa tie­don rin­nal­le ta­val­la, joka toi­vot­ta­vas­ti edis­tää oman kas­va­tus­fi­lo­so­fi­a­si tie­dos­ta­mis­ta ja sel­kiin­ty­mis­tä. Toi­vot­ta­vas­ti asi­at kiin­nit­ty­vät omaan elä­mää­si ei­vät­kä jää abst­rak­ti­ok­si elä­mä­si ulko­puo­lel­le.

Opin­to­jak­son si­säl­tö­jä miet­ties­sä­si pyri voit­ta­maan sekä so­kea us­ko­si että en­nak­ko­luu­loi­nen kriit­ti­syy­te­si. Pyri eroon jo ole­mas­sa ole­vis­ta skee­mois­ta, jot­ka ra­joit­ta­vat lii­ak­si uu­den op­pi­mis­ta. Jak­son alus­sa voit nöy­räs­ti aja­tel­la, että meil­lä kai­kil­la, niin jak­son opet­ta­jal­la, tuu­to­ril­la kuin opis­ke­li­joil­la­kin, on aina taus­tal­la jol­lain ta­voin yksi­puo­li­sia kä­si­tyk­siä. Tä­män fi­lo­so­fi­an osuu­den teh­tä­vä­nä on pal­jas­taa näi­tä yksi­puo­li­sia ta­po­ja näh­dä asi­oi­ta.

Osaa­mis­ta­voit­teet

Opis­ke­li­ja sy­ven­tää kä­si­tyk­si­ään kas­va­tuk­sen ja kou­lu­tuk­sen fi­lo­so­fi­sis­ta ja eet­ti­sis­tä pe­rus­teis­ta sekä eri­lais­ten fi­lo­so­fis­ten pe­rus­suun­tauk­sien ja ih­mis­kä­si­tys­ten läh­tö­koh­dis­ta ja tul­kin­ta­pers­pek­tii­veis­tä. Opin­to­jak­son poh­jal­ta opis­ke­li­ja ky­ke­nee hah­mot­ta­maan laa­ja-alaisesti ja kriit­ti­ses­ti kas­va­tuk­sen ja kou­lu­tuk­sen yh­teis­kun­nal­lis­ten lin­jaus­ten ja käy­tän­tö­jen taus­tal­la ole­via fi­lo­so­fi­sia läh­tö­koh­tia. Ta­voit­tee­na on, että opis­ke­li­ja tun­nis­taa pe­rus­ta­vat fi­lo­so­fi­set maa­il­man­kat­so­muk­sel­li­set va­lin­nat ja nii­den kas­va­tuk­sel­li­set seu­rauk­set.

Sisältö

Lisä­tie­to­ja opis­ke­lu­op­paan kan­si­ku­vas­ta Ra­fa­el, Atee­nan kou­lu 1509-1510 http://fi.wiki­pe­dia.org/wiki/Atee­nan_kou­lu

Kas­va­tus­fi­lo­so­fia 3 opKas­va­tus­tie­teen aine­o­pin­not lv. 2016-201717.6.2016