Kc2 Alkusanat ja osaamistavoitteet
Filosofia merkitsee sekä ihanteiden elävöitymistä että ”itsestäänselvyyksien” kyseenalaistamista. Filosofia ei ole vain tietojen omaamista, vaan vaeltamista, viisauden tavoittelua. Se ei ole erehtymättömyyttä, mutta se on rohkeutta. Rohkeuteen parhaimmillaan liittyy syvä nöyryys ja kunnioitus ihmisen ja maailman arvoituksen äärellä.
Akateemisissa opinnoissa ei yleensä oteta ihmistä kokonaisuutena huomioon, vaan korkeintaan kannustetaan itsenäiseen ajatteluun. Tämäkin opintojakso on osa yliopistollista arvosanaa tiedollisine tavoitteineen, mutta pyrkimyksenä on antaa sinulle myös kasvun aineksia. Sivistynyt ihminen on muutakin kuin paljon tietävä ihminen. Tahto ja tunne ainakin yritetään nostaa tiedon rinnalle tavalla, joka toivottavasti edistää oman kasvatusfilosofiasi tiedostamista ja selkiintymistä. Toivottavasti asiat kiinnittyvät omaan elämääsi eivätkä jää abstraktioksi elämäsi ulkopuolelle.
Opintojakson sisältöjä miettiessäsi pyri voittamaan sekä sokea uskosi että ennakkoluuloinen kriittisyytesi. Pyri eroon jo olemassa olevista skeemoista, jotka rajoittavat liiaksi uuden oppimista. Jakson alussa voit nöyrästi ajatella, että meillä kaikilla, niin jakson opettajalla, tuutorilla kuin opiskelijoillakin, on aina taustalla jollain tavoin yksipuolisia käsityksiä. Tämän filosofian osuuden tehtävänä on paljastaa näitä yksipuolisia tapoja nähdä asioita.
Osaamistavoitteet
Opiskelija syventää käsityksiään kasvatuksen ja koulutuksen filosofisista ja eettisistä perusteista sekä erilaisten filosofisten perussuuntauksien ja ihmiskäsitysten lähtökohdista ja tulkintaperspektiiveistä. Opintojakson pohjalta opiskelija kykenee hahmottamaan laaja-alaisesti ja kriittisesti kasvatuksen ja koulutuksen yhteiskunnallisten linjausten ja käytäntöjen taustalla olevia filosofisia lähtökohtia. Tavoitteena on, että opiskelija tunnistaa perustavat filosofiset maailmankatsomukselliset valinnat ja niiden kasvatukselliset seuraukset.
Sisältö
- kasvatusfilosofian tehtävät ja tutkimuksen perusperiaatteet
- indoktrinaatio ja dialogi kasvatuksessa
- keskeisimmät kasvatusfilosofit ja kasvatusfilosofiat
- kasvatuksen arvot ja ihmiskäsitykset
Lisätietoja opiskeluoppaan kansikuvasta Rafael, Ateenan koulu 1509-1510 http://fi.wikipedia.org/wiki/Ateenan_koulu
Kasvatusfilosofia 3 opKasvatustieteen aineopinnot lv. 2016-201717.6.2016