Kc/Ec 8 Tutkimusmenetelmäkohtaisia ohjeita
Tilastot ja dokumentit (eli valmiit aineistot)
Kasvatustieteellisessä tutkimuksessa yhden keskeisen tutkimusaineistoryhmän muodostavat dokumentit ja tilastot. Aina ei tarvitse kerätä aineistoa alusta lähtien itse haastattelun, kyselyn tai havainnoinnin avulla (näitä kutsutaan tutkimuksen synnyttämiksi aineistoiksi), vaan tutkimuksen kohteena oleva tieto on jo olemassa jossakin. Tämänkaltaisia aineistoja kutsutaan luonnollisiksi aineistoiksi, ne ovat siis olemassa tutkimuksessa riippumatta. Luonnollisia aineistoja ovat kaikki erilaiset, olemassa olevat dokumentit ja tilastot, kuten muistiot, rekisterit, arkistot, vuosikertomukset, pöytäkirjat, sähköpostikeskustelut, internet-sivustot ynnä kaikki muut sellaiset, joita instituutiot, yritykset ja yhteisöt ylläpitävät osana normaalia toimintaansa. Myös kirjeet, päiväkirjat, erilaiset viestit ja puheet, blogit, julkiset keskustelufoorumit ja mielipideosastot ovat luonnollista aineistoa. Samoin erilaiset kulttuurintuotokset ja mediahyödykkeet, kuten maalaukset ja valokuvat, elämäkerrat, mainokset, sanomalehdet ja vaikkapa suomalaisen popmusiikin sanoitukset kuuluvat niinikään tähän ryhmään. (Ronkainen, Pehkonen, Lindblom-Ylänne & Paavilainen 2013.)
Tilastot
Myös tilastot muodostavat yhden tutkimusaineiston. Kasvatustieteellisessä tutkimuksessa hyödynnetään usein tilastoja, kun tehdään ns. aikasarjatutkimuksia. Tällöin kerätään tietoa menneisyyden tietyistä tilastoiduista tapahtumista. Tutkimuksessa voidaan esimerkiksi vertailla eri vuosina tai vuosikymmeninä tilastoituja asioita tai ilmiöitä jonkin asian, kuten asuinalueen, sukupuolen tai sosioekonomisen aseman suhteen. Tilastotietoa on saatavilla varsin paljon. (Hirsjärvi & Remes 2009.) Runsaasti tilastotietoa eri aloilta löytyy esimerkiksi Tilastokeskuksen sivuilta osoitteesta www.stat.fi.
Lähdekritiikki
Kun dokumentteja ja tilastoja käytetään tutkimuksessa, on aina pidettävä mielessä lähdekritiikki. Kaikki aineistot ovat jollain lailla kiinni syntyehdoissaan, mikä vaikuttaa siihen, mistä aineisto voi kertoa. Dokumentit ja tilastot ovat osa niitä kokoavien instituutioiden toimintaa. Niillä on tyypillisesti jokin käyttötarkoitus, niiden laatimisella on jokin funktio. Ne kuuluvat johonkin käyttöyhteisöön tai toimintaan, jonka osia ne ovat. Tutkijan on syytä miettiä ja tunnistaa näitä ”tuotantoehtoja”, jotta hän voi arvioida aineistonsa luotettavuutta tai painottuneisuutta ja sitä, mitä ja mihin hän pystyy käyttämästään aineistosta yleistämään. (Ronkainen ym. 2013.)
Ohjeita aineiston rajaukseen ja analyysiin
Valmiit aineistot -menetelmässä tutkimuskysymys (-kysymykset) määrää aikaväliä ja aineiston määrää. Alussa kannattaa miettiä alustavat tutkimuskysymykset, jotka sitten täsmentyvät aineistoon tutustuttaessa. Tutkimuskysymyksiä voi joutua ja saa muuttaa pitkin matkan ja aineisto itsekin tässä menetelmässä ohjaa jo tehtyjä valintoja. Tämänkokoisessa harjoitustyössä tutkimuskysymyksiä ei kannata olla liian monta, sopiva määrä on 1–3. Muotoile sellaiset tutkimuskysymykset, joihin ei voi vastata kyllä/ei (tyypillisesti käytettyjä hyviä ovat esimerkiksi: Miten, millaisia, mitkä tekijät…). Tutkimuskysymykset muotoillaan siten, että aineisto todella voi antaa niihin vastauksen ja varotaan yrittämästä tehdä liian suoria kausaalisuuspäätelmiä eli tutkia esimerkiksi sellaisten asioiden toisiinsa liittyvyyttä, jota aineistosta ei voida lukea.
Ole kriittinen aineiston suhteen ja mieti sen sopivuus tutkimusaineistoksi. Jos aluksi valittu aineiston määrä osoittautuu liian pieneksi tai suureksi, tehtyjä valintoja voi tarkistaa ja tarpeen mukaan aineiston määrää ja aikaväliä voi rajata tai laajentaa. Minimimäärää on vaikea sanoa eli kuinka monta aikaisempaa tutkimusta, artikkelia, lehteä, tilastoa, videota tms. tulisi käyttää. Yleensä kuitenkin yksi aineistolaji (esimerkiksi tilastot (muutamia tilastoja) tai jokin lehtiaineisto) riittää kohteeksi tässä harjoitustyössä. Tärkeintä on, että omat tutkimuskysymykset kohtaavat aineiston tarkoituksenmukaisella tavalla. Aineiston aikaväli voi vaihdella paljonkin. Esimerkiksi lehtien kohdalla tarkasteluajanjakso voi olla 10 vuotta, mutta toisaalta voidaan aineistosta ja aiheesta riippuen ottaa vaikka yksi vuosi yhdeltä vuosikymmeneltä ja toinen vuosi toiselta vuosikymmeneltä, kolmas kolmannelta ja vertailla niitä keskenään. Otanta kannattaa miettiä huolella, sen on oltava perusteltavissa oleva, harkittu ja systemaattinen.
Oman tutkimusaineiston eli sen, mistä tulokset etsitään, pitää olla eri kuin teoriataustassa käytettävä lähde/lähteet. Kun valmista aineistoa käytetään tutkimusaineistona, on erityisen tärkeä saada tutkimusasetelma tutkimukselliseksi erotuksena referoinnista eli siitä, että vain kertoo eli esittelee aikaisemman tiedon uudestaan. Tähän auttaa tarkkaan mietitty tutkimuskysymys sekä aineiston tarkoituksenmukainen analyysi. Analyysitapoja on monia kuten muissakin menetelmissä. Aineiston analyysissä kerätystä aineistosta haetaan vastauksia tutkimuskysymyksiin Määrällistä aineistoa tarkastellaan kvantitatiivisin menetelmin ja laadullisessa analysoinnissa ryhdytään tekemään erityyppisiä sisällönanalyysejä/sisällönerittelyjä, usein esimerkiksi teemoittelu ja/tai luokittelu ovat käyttökelpoisia vaihtoehtoja. Laadullisen tutkimuksen analyysistä löydät lisätietoa esimerkiksi Tuomen ja Sarajärven (2009) kirjasta Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi.
Haastattelu
Tutkimusharjoitus koostuu tutkimussuunnitelman tekemisestä ja pienen teemahaastattelututkimuksen toteuttamisesta ja sen raportoinnista. Tutkimussuunnitelmassa ja -harjoituksessa kannattaa käyttää luentojen lisäksi apuna tutkimusmenetelmäkirjallisuutta (esim. Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2012. Tutki ja kirjoita; Hirsjärvi & Hurme 2010. Tutkimushaastattelu. Teemahaastattelun teoria ja käytäntö.)
Haastattelututkimuksen tekeminen aloitetaan tutkimussuunnitelman laatimisella. Aluksi valitaan aihe ja rajataan se (lisätietoja esim. Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2012, 66–88). Ota huomioon tämän harjoitustyön yhteydessä, että aiheen tulee soveltua kasvatustieteelliseen haastattelututkimukseen. Seuraavassa vaiheessa tutustutaan aiheesta tehtyihin aikaisempiin tutkimuksiin. Samalla voidaan valita ja selkiyttää tutkimuksen peruskäsitteitä (ks. Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2012, 109–112). Aikaisempien tutkimuksien ja/tai tieteellisten käsitteiden avulla on mahdollista laatia tutkimukselle viitekehys. Tässä harjoituksessa viitekehyksen laatimisessa käytetään vähintään yhtä aikaisempaa tutkimusta. Aikaisemmat tutkimukset toimivat apuvälineinä, kun täsmennetään tutkimuksen tutkimuskysymykset. Tutkimuskysymyksistä voidaan tutkimus- ja menetelmäkirjallisuudessa käyttää nimitystä tutkimusongelmat tai tutkimustehtävä. (Ks. Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2012, 125–129.)
Seuraavaksi tutkimuksen tekeminen etenee aineistonkeruumenetelmän valintaan. Tässä harjoituksessa aineistonkeruumenetelmänä käytetään teemahaastattelua. Haastateltavien määrä riippuu tavanomaisesti tutkimuksen aiheesta ja tutkimuskysymyksistä, jotka vaikuttavat tutkimuksen kohdejoukkoon. (Tässä harjoitustyössä tätä ei välttämättä voida täysin noudattaa harjoitustyön kuormittavuuden / opintojakson opintopistemäärän vuoksi.) Tässä harjoitustyössä haastatteluja tehdään 2–3 haastattelua / opiskelija. Jos haluat, voit tietenkin haastatella useampaakin henkilöä. Haastateltavien valinnassa käytetään ns. harkinnanvaraista näytettä (ks. Hirsjärvi & Hurme 2010, 59). Ota myös huomioon tiettyjä menetelmän sisältämiä rajoituksia: älä haastattele tuttavaasi tai sukulaistasi (ks. Hirsjärvi & Hurme 2010, 72). Haastateltavilta pyydetään suostumus tutkimukseen (tutkimusetiikasta ks. esim. Hirsjärvi, Remes & Sajavaara). Haastateltavien lisäksi valitaan haastattelulaji (suosituksena harjoitustyöhön yksilöhaastattelu) sekä suunnitellaan haastattelun sisältö eli valitaan haastattelun teema-alueet ja laaditaan haastattelurunko. (Ks. luennot ja Hirsjärvi & Hurme 2010, 66–67.) Samalla suunnitellaan haastattelun muu käytännön toteuttaminen, esimerkiksi ajat ja paikat (ks. luennot ja Hirsjärvi & Hurme 2010, 78–134). Tutkimussuunnitelman menetelmäosassa kuvataan aineistonkeruumenetelmää ja sitä, miten aineisto käytännössä kerätään; muun muassa kuvataan haastattelun kohdejoukko (haastateltavien määrä, miten valitaan), haastattelulaji, haastattelutyyppi, haastattelun teema-alueet ja niiden perustelut (haastattelurunko laitetaan liitteeksi).
Seuraavaksi tutkimuksessa siirrytään haastattelujen käytännön toteuttamiseen. Käytännön toteuttamisesta saat lisätietoja luennoilla ja menetelmäkirjallisuudesta (Hirsjärvi & Hurme 2010, 78–134). Kaikki haastattelut nauhoitetaan ja litteroidaan peruslitteroinnin mukaisesti eli kirjoitetaan tekstiksi sanatarkasti puhekieltä noudattaen (tekstistä jätetään pois täytesanat (esim. tota, niinku), toistot, keskenjäävät tavut ja yksittäiset äännähdykset) (http://www.fsd.uta.fi/tiedonhallinta/osa6.html).
Haastatteluaineiston keräämisen jälkeen tutkimusraportin menetelmäosa täydentyy tältä osin. Varsinaisen tutkimusraportin menetelmäosassa kerrotaan, miten haastatteluaineiston keruu toteutettiin. Raportissa kuvataan – kuten tutkimussuunnitelmassa – haastattelun kohdejoukko (haastateltavien määrä, miten valittiin), haastattelulaji, haastattelutyyppi, haastattelun teema-alueet ja niiden perustelut (haastattelurunko laitetaan liitteeksi). Näiden lisäksi raportoidaan haastattelutilanteesta. Myös haastatteluluennon dioista löydät tarkemman listauksen menetelmäluvussa raportoitavista asioista.
Kun haastatteluaineisto on kerätty ja litteroitu, voidaan aloittaa aineiston analyysi. Teemahaastattelut voidaan analysoida monella eri tavalla, esimerkiksi teemoittelemalla teema-alueiden mukaisesti. Valittu analyysimenetelmä ja aineiston analyysi kuvataan menetelmäluvussa. (Koska harjoitustyö keskittyy aineiston hankintamenetelmiin, analyysimenetelmä voi jäädä raportissa maininnan tasolle). Varsinaiset tutkimustulokset raportoidaan Tulokset-luvuissa ja niistä tehdyistä johtopäätöksistä kerrotaan Pohdinta-luvussa. Viimeistään Pohdinta-luvussa on myös diskussio aikaisemman tutkimuksen kanssa. Tässä harjoitustyössä päähuomio on aineistonkeruumenetelmässä, joten tutkimusraportissa esitetyt tulokset ja johtopäätökset voivat olla alustavia. (Lisätietoja aineiston analysoinnista ja haastattelututkimuksen tulosten raportoinnista löydät luennon dioista sekä esim. Ruusuvuori, Nikander & Hyvärinen 2010.) Pohdintaluvun jälkeen kirjoitat vielä metodisen arvioinnin (ks. edellä Tutkimussuunnitelman ja -raportin sisältö) sekä itsearvioinnin.
KUVIO: Teemahaastattelun kulku
Kysely
Tutkimusharjoitus koostuu tutkimussuunnitelman tekemisestä ja pienen kyselytutkimuksen toteutuksesta ja raportoinnista. Luentojen lisäksi niiden toteuttamiseksi kannattaa kerrata Vallin ja Aaltolan (2015) Ikkunoita tutkimusmetodeihin I -kirjan sivut 84–145 ja tutustua KvantiMOTV:n sisältöön, josta löytyy mm. ohjeita ja hyvät listaukset tutkimusmenetelmäkirjallisuudesta.
Tutkimussuunnitelmassa kuvataan ensin aihe ja sen rajaus sekä kirjoitetaan tutkimuksen teoreettinen viitekehys aikaisempia tutkimuksia käyttäen. Myös keskeiset käsitteet tulee määritellä. Tässä harjoitustyössä käytetään vähintään yhtä aikaisempaa tutkimusta tai teoriaa ja tutkimuksen aiheen tulisi olla soveltuva kasvatustieteelliseen kyselytutkimukseen. Tutkimussuunnitelmassa asetetaan myös tutkimusongelma(t) ja suunnitellaan tutkimuksen aineistonkeruu. Myös kyselylomakkeen tulee olla jo tutkimussuunnitelman liitteenä!
Tutkimuksen aineistonkeruussa kerrotaan tutkimuksen vastaajajoukko ja suunnitellaan, miten nämä ihmiset tavoitetaan. Kyselyjen määrä riippuu tutkimuksen aiheesta ja tutkimuskysymyksistä, mutta harjoitustyössä pyritään keräämään aineistoa noin 30 vastaajalta. Kyselytutkimusta tehdessä on hyvä muistaa, että paikan päällä kerätyissä tutkimuksissa vastausprosentti on usein korkeampi kuin sähköpostikyselyissä. Vastauskadon suuruutta onkin hyvä arvioida, kun suunnittelee otoskokoa ja varmempaa on valita hieman suurempi otoskoko kuin ensin ajatteli. Lisävastaajista ei ole harjoitustyössä haittaa, mutta liian pienellä vastaajajoukolla harjoitustyöstä voi kadota mielekkyys.
Kyselylomakkeen huolelliseen laadintaan ja hiomiseen on hyvä varata runsaasti aikaa, sillä tutkimuksen onnistuminen on olennaisesti riippuvainen siitä, miten hyvin lomake on onnistunut. Jotta tutkimuksessa saataisiin luotettavaa tietoa, on pohdittava sekä kysymysten sisältöä että niiden muotoa tarkkaan. Lomakkeen kysymykset onkin perusteltava ja ne tulee johtaa teoriasta operationalisoimalla. Hyvä on hyödyntää myös aiempien tutkimusten kyselylomakkeita. Lomake ei saisi paisua kovin pitkäksi (tässä harjoituksessa suositus 2–3 sivua) ja se voi olla joko perinteinen paperinen kyselylomake tai sähköinen, esim. Webropol-ohjelman avulla tehty lomake.
Jo lomakkeen laadintavaiheessa on pohdittava, miten aineistoa tullaan lopulta analysoimaan: se millaisia analyysejä on mahdollista tehdä, riippuu lomakkeen kysymystyypeistä. Kyselylomakkeessa voi hyödyntää avoimia kysymyksiä, mutta pääpainon tulisi olla määrällisessä analyysissä. Perinteisten strukturoitujen kysymysten lisäksi kannattaa hyödyntää monipuolisesti erilaisia kysymystyyppejä. Joitain taustakysymyksiä on myös hyvä olla, jotta vastaajien kuvailu sekä katoanalyysin pohdinta ovat mahdollista tehdä.
Kun lomake on valmis ja vastaajat valittu, voidaan kysely toteuttaa käytännössä. Tämän jälkeen päästään analysoimaan aineistoa. Ihanteellisinta olisi käyttää aineiston analyysissä tilastollista ohjelmaa, mutta pientä aineistoa voidaan käsitellä käsinkin. Tulosten kuvailussa on syytä käyttää apuna kuvioita ja/tai taulukoita. Saatujen tulosten esittelyn jälkeen niistä on hyvä kirjoittaa jonkinlaiset johtopäätökset ja pohdintaa suhteessa aiempaan tutkimukseen. Harjoitustyössä tulee lisäksi pohtia tehdyn kyselyn toimivuutta ja omien menetelmällisten ratkaisujen toimivuutta.
Testit ja havainnointi
Tutkimusmenetelminä testit ja havainnointi tarjoavat mahdollisuuden hyvin erilaisten aineistojen keräämiseen. Havainnointitutkimusta käytetään, kun halutaan tarkastella tutkittavaa ilmiötä sen luonnollisessa ympäristössään. Havainnointityylit voivat vaihdella strukturoidusta havainnointilomakkeesta (ennalta määritelty hypoteesi) aina strukturoimattomaan havainnointitilanteeseen, jossa tutkimuskohde määrittyy vasta havainnoimalla. Havainnoimalla voidaan kerätä määrällistä tai laadullista aineistoa tutkittavasta ilmiöstä. Testeillä tutkimusmenetelmänä on pitkä historia ja niitä on kehitetty hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Testit tarjoavat määrällistä tutkimusaineistoa esimerkiksi erilaisten uusien opetusmenetelmien vaikuttavuuden tutkimiseen. Testit voivat koostua esi-, jälki- ja seurantatestistä. Testiryhmiä on usein kaksi: koe- ja kontrolliryhmä, joista koeryhmälle tehdään ns. interventio (esimerkiksi uuden opetusmenetelmän käyttö). Koe- ja kontrolliryhmien tuloksia verrataan toisiinsa intervention vaikuttavuuden tutkimiseksi. Testien kehittely on usein vuosia kestävä prosessi.
Tutkimussuunnitelma
Pienryhmässä harjoitellaan tutkimussuunnitelman ja pienimuotoisen havainnointi- tai testitutkimuksen tekoa sekä tutkimuksesta raportointia. Tutkimussuunnitelmassa määritellään se, mitä lähdetään tutkimaan ja tutkimuksen tukena käytetään ainakin yhtä aiempaa tutkimusta. Tutkimusta ohjaavat tutkimuskysymykset, joihin etsitään vastausta aineistoa keräämällä. Tutkimussuunnitelmaan kirjataan myös se, mitä ja miten aineistoa kerätään sekä miten sitä analysoidaan. Tutkimussuunnitelman liitteeksi tulee mahdollinen havainnointi- tai testilomake/runko sekä (tarvittaessa) kirjallinen tutkimuslupapohja omaan tutkimukseen muokattuna. Havainnointilomakkeena voi käyttää aiemmin tehtyä lomaketta sellaisenaan tai muokattuna. Testit tehdään valmiilla testilomakkeella, joka sopii määriteltyyn tutkimuskysymykseen.
Tutkimuksen kohdejoukon valinta ja aineiston kerääminen
Testattavien tai havainnoitavien määrä ja aineistonhankinnan kesto riippuvat tutkimuskysymyksestä. Jos kysymys on sellainen, että vastaaminen edellyttää monipuolisen ja perusteellisen aineiston keräämistä, yksikin testattava/havainnoitava yhden tunnin ajan riittää testaajaa/havainnoijaa kohti. Yhden tunnin aikana voidaan testata esimerkiksi yhden oppilasryhmän taitoja tai selvittää yhden oppilaan taitorakennetta tarkemmin. Aloitteleva havainnoitsija joutuu kuitenkin usein rajaamaan havainnointikohteen niin suppeaksi, että havainnoitavien määrän tai keston kaksinkertaistaminen on välttämätöntä riittävän monipuolisen ja perusteellisen aineiston saamiseksi. Havainnoija voi esimerkiksi havainnoida vain yhtä opettajaa oppitunnilla tutkiessaan opettajan ja oppilaan vuorovaikutusta. Jos taas kysymys kohdistuu johonkin selkeästi rajattuun havainnointikohteeseen, esimerkiksi millaisia kannustavia kommentteja opettaja esittää oppilaille, on tarpeen havainnoida joko useampana oppituntina, useampaa opettajaa tai ottaa oppilaat mukaan havainnointiin. Jos taas halutaan havainnoida esimerkiksi 3-vuotiaan sanavaraston laajuutta, saa kysymykseen varmasti aika rajoittuneen vastauksen tunnin aikana, joten havainnoinnin kannattaa olla pidempi tai havainnoitaivia useampia. Havainnointitilanteessa lomakkeeseen kirjataan kiinnostuksen kohteena olevia asioita mahdollisimman yksinkertaisella tavalla, esimerkiksi tukkimiehen kirjanpidolla. Jos tarkoituksena on havainnoida jotain sellaista, jota ei pysty operationalisoimaan havainnointilomakkeeksi, voi tulla kyseeseen havainnointitilanteen taltiointi. Testit suoritetaan tarkasti ohjeiden mukaan.
Aineiston analysointi
Tutkimuskysymykset ohjaavat aineiston analyysiä. Havainnointiaineistoa voidaan analysoida esimerkiksi sisällönanalyysillä. Tärkeää on, että tuloksia esitettäessä tuot lukijalle selkeästi esille, mihin tutkimuskysymykseen esitetty tulos vastaa ja varmistat, että lukija ymmärtää, miten olet tulokseen päätynyt. Alkuperäisen materiaalin sisällyttäminen esimerkiksi lainauksina tutkimusraporttiin tukee tutkijan tutkimustulosta. Testisuoritukset pisteytetään testin ohjeiden mukaan.
Tutkimusraportti
Aloita tutkimusraportti esittelemällä aiheesi, vähintään yksi aiheesta tehty aikaisempi tutkimus, ja määrittelemällä työsi peruskäsitteet. Tuo esiin rajatut tutkimuskysymyksesi. Kuvaile sen jälkeen aineiston keruu ja siinä käytetyt menetelmät. Itse kehitetty havainnointilomake tulee raportin liitteeksi. Sisällytä raportin loppuun pohdinta, jossa tiivistät tärkeimmät tulokset ja pohdit aikaisemman tutkimuksen valossa tuloksiasi. Tässä työssä aineistonhankinnan ja analysoinnin harjoittelu on tärkeintä, joten tarkastele raportissa kriittisesti koko tutkimusprosessin menetelmällistä onnistumista. Tuo esiin, mitä opit ja mitä mahdollisesti tekisit toisin.

www.flickr.com