Kc/Ec8 Opintoryhmä ja verkkotyöskentely
Viikko 4 Opintoryhmä (monimuoto-opinnot)
Tutkimusmenetelmän valinta ja empiirisen osuuden suunnittelu
Palatkaa yhteisesti luentoihin esimerkiksi ”hattujen” avulla. Hattutekniikan avulla voi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja ideana on tarkkaavaisuuden suuntaaminen eri kohteisiin sekä erilaisten roolien ottaminen erivärisiä hattuja (= mietintämyssyjä) käyttäen. Valkoinen hatturyhmä kertoo, mitä luennoilla käsiteltiin, mitä opittiin ja mitä tapahtui eli keskittyy faktatietoon. Valkoinen ryhmä myös pohtii ja tuo esille, mikä luennoilla jäi epäselväksi. Punainen hatturyhmä kertoo, miltä luennot tuntuivat eli minkälaisia tunteita luennoilla käsitellyt asiat ja keskustelu herättivät. Punainen hattu antaa tunnenäkökulman asioihin, ja sen alle sopivat kaikki spontaanit mielenilmaukset, intuitiot, aavistukset tai epäilyt eikä niitä tarvitse perustella tai selitellä. Musta hatturyhmä keskittyy siihen, mitä puuttui, mitä ristiriitaisuuksia esiintyi tai mikä meni pieleen eli kaikkiin negatiivisiin kokemuksiin. Kokemukset esitetään loogisesti ja asianmukaisin perusteluin ilman tunnepuolta, joka kuuluu punaisen hatun alle. Keltainen hatturyhmä puolestaan keskittyy perusteluineen asioiden positiivisiin ja hyödyllisiin puoliin eli mitä hyvää ja kehittämiskelpoista päivä antoi, mitä uutta opittiin ja koettiin. Keltaisen hatun alle sopivat kaikki hullutkin ideat, ehdotukset, aloitteet, ”jossittelu”, mahdollisuudet, toiveet sekä lisäksi korjaukset mustan hatun löytämiin heikkoihin kohtiin.
Sopikaa menetelmäkohtaiset pienryhmät ja jakakaa eri menetelmät ryhmässä siten, että mahdollisuuksien mukaan ja ryhmäkoostakin riippuen menetelmät jakautuvat tasaisesti ja että kaikki menetelmät tulisivat valituiksi. Menetelmän valinnasta ilmoitetaan verkkoalueella. Pienryhmät voivat aloittaa harjoitusaiheiden ideoinnin ja tutkimussuunnitelman tekemisen tai vaihtoehtoisesti tämä voidaan toteuttaa koko ryhmän työskentelynä. Sopikaa myös opponentit sekä miten raportti toimitetaan opponentille ja jatkon aikataulu.
Viikot 8–11 Opintoryhmä (monimuoto-opinnot)
Tutkimusraporttien esittäminen ja opponointi (sovitulla viikolla, osallistumisvelvollisuus)
Valmistaudu esittämään tutkimusharjoituksesi ryhmässä sekä perehdy opponenttina vähintään yhteen eri menetelmällä tehtyyn raporttiin. Raportoidut tutkimusharjoitukset esitetään omalle opintoryhmälle, opponentti antaa rakentavaa palautetta tutkimusharjoituksesta ja kaikki ryhmän jäsenet osallistuvat aktiivisesti niistä käytävään palautekeskusteluun. Tavoitteena on oppia toisten tekemistä tutkimusharjoituksista ja jakaa eri menetelmistä saatuja kokemuksia. Jos opintoryhmä on pieni ja töiden esitykseen riittää yksi opintoryhmätapaaminen, voidaan toinen kerta käyttää töiden ohjaukseen työskentelyn aikana tuutorin kanssa sovitulla viikolla.
Tutkimusraporttien vertaisarviointi (verkko-opinnot, osallistumisvelvollisuus)
Verkkotyöskentelyn tavoitteena on perehtyä eri menetelmillä tehtyihin tutkimusraportteihin ja antaa rakentavaa vertaispalautetta. Voit osallistua verkkotyöskentelyyn itsellesi sopivalla viikolla, mutta suositeltavaa on palauttaa oma tutkimusraportti mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta keskustelu pääsee heti käyntiin ja ehdit saamaan palautetta ennen tutkimusraportin lopullista palautusta arviointia varten.
Palauta tutkimusraportti tutkimusmenetelmäsi mukaisesti nimetylle keskustelualueelle. (Ellet pääse lähettämään viestiä ko. keskustelualueelle, ota yhteys oppiaineen suunnittelijaan, niin hän lisää tunnuksesi verkkotyöskentelyn ryhmään.) Perehdy tutkimusraportteihin ja anna rakentavaa palautetta yhdestä tutkimusraportista. Valitse raportiksi sellainen, joka on tehty eri tutkimusmenetelmällä kuin oma raporttisi sekä ensisijaisesti sellainen, josta ei vielä ole annettu palautetta. Arvioi palautteessasi erityisesti tutkimusmenetelmää ja sen analysointia sekä tutkimusraporttia kokonaisuudessaan.
Ohjaavia kysymyksiä opponointiin ja vertaisarviointiin
Tutkimusraporttien opponoinnissa ja vertaisarvioinnissa voi käyttää apuna esimerkiksi seuraavia ohjaavia kysymyksiä:
- Miten mielestäsi tutkimusmenetelmä sopii ja toimii tehdyssä harjoituksessa?
- Onko raportissa analysoitu menetelmää kattavasti (mm. vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet, rajoitukset)? Miten täydentäisit tehtyä analysointia?
- Miten harjoituksen luotettavuutta on arvioitu? Pystyisikö vastaavan harjoituksen toteuttamaan samalla tavalla raportin toteutuksen kuvauksen pohjalta?
- Minkälainen on tutkimusraportin rakenne ja jäsentely kokonaisuudessaan? (esim. rakenne, jäsentely, käsitteiden määrittely)
