Kc/Ec8 Opintoryhmä ja verkkotyöskentely

Viik­ko 4 Opin­to­ryh­mä (moni­muo­to-opin­not)

Tut­ki­mus­me­ne­tel­män va­lin­ta ja em­pii­ri­sen osuu­den suun­nit­te­lu

Pa­lat­kaa yh­tei­ses­ti lu­en­toi­hin esi­mer­kik­si ”hat­tu­jen” avul­la. Hat­tu­tek­nii­kan avul­la voi kes­kit­tyä yh­teen asi­aan ker­ral­laan ja ide­a­na on tark­kaa­vai­suu­den suun­taa­mi­nen eri koh­tei­siin sekä eri­lais­ten roo­lien ot­ta­mi­nen eri­vä­ri­siä hat­tu­ja (= mie­tin­tä­mys­sy­jä) käyt­tä­en. Val­koi­nen hat­tu­ryh­mä ker­too, mitä lu­en­noil­la kä­si­tel­tiin, mitä opit­tiin ja mitä ta­pah­tui eli kes­kit­tyy fak­ta­tie­toon. Val­koi­nen ryh­mä myös poh­tii ja tuo esil­le, mikä lu­en­noil­la jäi epä­sel­väk­si. Pu­nai­nen hat­tu­ryh­mä ker­too, mil­tä lu­en­not tun­tui­vat eli min­kä­lai­sia tun­tei­ta lu­en­noil­la kä­si­tel­lyt asi­at ja kes­kus­te­lu he­rät­ti­vät. Pu­nai­nen hat­tu an­taa tun­ne­näkö­kul­man asi­oi­hin, ja sen alle so­pi­vat kaik­ki spon­taa­nit mie­len­il­mauk­set, in­tui­ti­ot, aa­vis­tuk­set tai epäi­lyt eikä nii­tä tar­vit­se pe­rus­tel­la tai se­li­tel­lä. Mus­ta hat­tu­ryh­mä kes­kit­tyy sii­hen, mitä puut­tui, mitä ris­ti­rii­tai­suuk­sia esiin­tyi tai mikä meni pie­leen eli kaik­kiin ne­ga­tii­vi­siin ko­ke­muk­siin. Ko­ke­muk­set esi­te­tään loo­gi­ses­ti ja asi­an­mu­kai­sin pe­rus­te­luin il­man tun­ne­puol­ta, joka kuu­luu pu­nai­sen ha­tun alle. Kel­tai­nen hat­tu­ryh­mä puo­les­taan kes­kit­tyy pe­rus­te­lui­neen asi­oi­den po­si­tii­vi­siin ja hyö­dyl­li­siin puo­liin eli mitä hy­vää ja ke­hit­tä­mis­kel­pois­ta päi­vä an­toi, mitä uut­ta opit­tiin ja ko­et­tiin. Kel­tai­sen ha­tun alle so­pi­vat kaik­ki hul­lut­kin ide­at, eh­do­tuk­set, aloit­teet, ”jos­sit­te­lu”, mah­dol­li­suu­det, toi­veet sekä li­säk­si kor­jauk­set mus­tan ha­tun löy­tä­miin heik­koi­hin koh­tiin.

So­pi­kaa me­ne­tel­mä­koh­tai­set pien­ryh­mät ja ja­ka­kaa eri me­ne­tel­mät ryh­mäs­sä si­ten, että mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan ja ryh­mä­koos­ta­kin riip­pu­en me­ne­tel­mät ja­kau­tu­vat ta­sai­ses­ti ja että kaik­ki me­ne­tel­mät tu­li­si­vat va­li­tuik­si. Me­ne­tel­män va­lin­nas­ta il­moi­te­taan verk­ko­a­lu­eel­la. Pien­ryh­mät voi­vat aloit­taa har­joi­tus­ai­hei­den ide­oin­nin ja tut­ki­mus­suun­ni­tel­man te­ke­mi­sen tai vaih­to­eh­toi­ses­ti tämä voi­daan to­teut­taa koko ryh­män työs­ken­te­ly­nä. So­pi­kaa myös op­po­nen­tit sekä mi­ten ra­port­ti toi­mi­te­taan op­po­nen­til­le ja jat­kon aika­tau­lu.

Vii­kot 8–11 Opin­to­ryh­mä (moni­muo­to-opin­not)

Tut­ki­mus­ra­port­tien esit­tä­mi­nen ja op­po­noin­ti (so­vi­tul­la vii­kol­la, osal­lis­tu­mis­vel­vol­li­suus)

Val­mis­tau­du esit­tä­mään tut­ki­mus­har­joi­tuk­se­si ryh­mäs­sä sekä pe­reh­dy op­po­nent­ti­na vä­hin­tään yh­teen eri me­ne­tel­mäl­lä teh­tyyn ra­port­tiin. Ra­por­toi­dut tut­ki­mus­har­joi­tuk­set esi­te­tään omal­le opin­to­ryh­mäl­le, op­po­nent­ti an­taa ra­ken­ta­vaa pa­lau­tet­ta tut­ki­mus­har­joi­tuk­ses­ta ja kaik­ki ryh­män jä­se­net osal­lis­tu­vat ak­tii­vi­ses­ti niis­tä käy­tä­vään pa­lau­te­kes­kus­te­luun. Ta­voit­tee­na on op­pia tois­ten te­ke­mis­tä tut­ki­mus­har­joi­tuk­sis­ta ja ja­kaa eri me­ne­tel­mis­tä saa­tu­ja ko­ke­muk­sia. Jos opin­to­ryh­mä on pie­ni ja töi­den esi­tyk­seen riit­tää yksi opin­to­ryh­mä­ta­paa­mi­nen, voi­daan toi­nen ker­ta käyt­tää töi­den oh­jauk­seen työs­ken­te­lyn ai­ka­na tuu­to­rin kans­sa so­vi­tul­la vii­kol­la.

Tut­ki­mus­ra­port­tien ver­tais­ar­vi­oin­ti (verk­ko-opin­not, osal­lis­tu­mis­vel­vol­li­suus)

Verk­ko­työs­ken­te­lyn ta­voit­tee­na on pe­reh­tyä eri me­ne­tel­mil­lä teh­tyi­hin tut­ki­mus­ra­port­tei­hin ja an­taa ra­ken­ta­vaa ver­tais­pa­lau­tet­ta. Voit osal­lis­tua verk­ko­työs­ken­te­lyyn it­sel­le­si so­pi­val­la vii­kol­la, mut­ta suo­si­tel­ta­vaa on pa­laut­taa oma tut­ki­mus­ra­port­ti mah­dol­li­sim­man ai­kai­ses­sa vai­hees­sa, jot­ta kes­kus­te­lu pää­see heti käyn­tiin ja eh­dit saa­maan pa­lau­tet­ta en­nen tut­ki­mus­ra­por­tin lo­pul­lis­ta pa­lau­tus­ta ar­vi­oin­tia var­ten.

Pa­lau­ta tut­ki­mus­ra­port­ti tut­ki­mus­me­ne­tel­mä­si mu­kai­ses­ti ni­me­tyl­le kes­kus­te­lu­a­lu­eel­le. (Ell­et pää­se lä­het­tä­mään vies­tiä ko. kes­kus­te­lu­a­lu­eel­le, ota yh­teys oppi­ai­neen suun­nit­te­li­jaan, niin hän li­sää tun­nuk­se­si verk­ko­työs­ken­te­lyn ryh­mään.) Pe­reh­dy tut­ki­mus­ra­port­tei­hin ja anna ra­ken­ta­vaa pa­lau­tet­ta yh­des­tä tut­ki­mus­ra­por­tis­ta. Va­lit­se ra­por­tik­si sel­lai­nen, joka on teh­ty eri tut­ki­mus­me­ne­tel­mäl­lä kuin oma ra­port­ti­si sekä ensi­si­jai­ses­ti sel­lai­nen, jos­ta ei vie­lä ole an­net­tu pa­lau­tet­ta. Ar­vi­oi pa­laut­tees­sa­si eri­tyi­ses­ti tut­ki­mus­me­ne­tel­mää ja sen ana­ly­soin­tia sekä tut­ki­mus­ra­port­tia ko­ko­nai­suu­des­saan.

Oh­jaa­via ky­sy­myk­siä op­po­noin­tiin ja ver­tais­ar­vi­oin­tiin

Tut­ki­mus­ra­port­tien op­po­noin­nis­sa ja ver­tais­ar­vi­oin­nis­sa voi käyt­tää apu­na esi­mer­kik­si seu­raa­via oh­jaa­via ky­sy­myk­siä:

Em­pii­ri­set tut­ki­mus­me­ne­tel­mät kas­va­tus­tie­teis­sä 4 opKas­va­tus­tie­teen / Eri­tyis­pe­da­go­gii­kan aine­o­pin­not lv 2016-201716.6.2016