Kc/Ec8 Tutkimuskäsitteitä
Aineisto
= aineistona voivat olla kyselyin, haastattelulla, testaamalla tai havainnoimalla itse hankitut aineistot tai jo olemassa olevat, valmiit dokumentit, joihin kuuluva aineisto voi olla hyvin monenlaista. Tällaisia ovat esimerkiksi kirjat ja lehdet, tilastot, arkistot, aikaisempien tutkimusten tuottamat materiaalit ja joukkotiedotuksen tuotteet (lehtiartikkelit, tv- ja radio-ohjelmat, elokuvat) jne.
Analysointimenetelmä
= kerätyn aineiston analyysitapa, jossa vaiheessa tutkijalle selviää, millaisia vastauksia hän saa ongelmiin. Päätelmien tekoa, tietojen tarkistusta, tietojen täydentämistä, aineiston järjestämistä, tiedon tallennusta, tietojen koodaamista (=jokaiselle havaintoyksikölle, tapaukselle eli tutkittavalle kohteelle annetaan jokin arvo) ja tulosten esittämistä jakaumina ja korrelaatioina. Voidaan käyttää joko selittämiseen pyrkivää lähestymistapaa, jolloin käytetään usein tilastollista analyysia ja päätelmien tekoa tai ymmärtämiseen pyrkivää lähestymistapaa, jolloin käytetään kvalitatiivista analyysia ja päätelmien tekoa.
Empiirinen tutkimus
= kokemusperäinen, aistihavaintoihin perustuva tutkimustapa, jonka tyypillisiä havaintojen keruun menetelmiä ovat havainnointi, testaaminen sekä haastattelun ja kyselyn käyttö. Myös dokumentteihin sisältyvän tiedon hyödyntäminen tutkimuksessa muodostaa empiirisen osan tutkimukseen. Empiirisessä tutkimuksessa induktiivisella päättelyllä on keskeinen sija.
Kvalitatiivinen tutkimus
= laadullinen tutkimus. Ihmisten toiminnan ymmärtämiseen ja tulkitsemiseen pyrkivä lähestymistapa, jolloin käytetään laadullista analyysiä. Menetelmässä annetaan usein tilaa ja kuullaan tutkittavien henkilöiden omia mielipiteitä ja käsityksiä.
Kvantitatiivinen tutkimus
= määrällinen tutkimus. Loogiseen päättelyyn ja täsmällisyyteen pyrkivä lähestymistapa. Menetelmänä käytetään usein laskennallisia tapoja kuten tilastollista analyysiä ja päätelmien tekoa. Sopii suuria ihmisryhmiä kartoittaviin tutkimuksiin ja pyritään usein tekemään yleistyksiä.
Metodi
= Metodi eli menetelmä on systemaattinen, sääntöjen ohjaama menettelytapa kerätä ja käsitellä tietoa. Se on tieteelliseen tutkimusprosessiin sisältyvä tapa tai keino, jota uuden tieteellisen tiedon etsinnässä ja perustelemisessa voidaan soveltaa. Metodin avulla tieteessä tavoitellaan ja etsitään tietoa tai pyritään ratkaisemaan käytännön ongelma.
Mittari
= mittaväline, jonka avulla empiirisen tutkimuksen mittaamisen vaihe toteutetaan. Mittareita ovat ne menettelytavat, joilla mittauskohdetta havainnoidaan ja kuvataan tietyn ominaisuuden osalta. Tällaisia mittareita ovat mm. haastattelu- ja kyselylomakkeet, havainnointikortit, testit.
Paradigma
= käyttäytymis- ja yhteiskuntatieteissä käsitettä käytetään joskus viitekehyksen tapaisesti. Joissain tapauksessa käsitettä käytetään synonyymisesti mallin käsitteen kanssa. Tieteenfilosofi Kuhnin ajattelussa paradigmat ovat tieteenharjoituksen pelisääntöjä tai malliesimerkkejä, joita ei aseteta kyseenalaiseksi. Paradigmat voidaan siis ymmärtää tieteenharjoituksen ja tutkimuksen normeiksi, joiden rikkominen merkitsee sitä, että toiminta muuttuu muuksi kuin tieteelliseksi.

Kuva: pixabay.com

Kuva: pixabay.com

Kuva: pixabay.com

Kuva: pixabay.com