Kc/Ec7 Alkusanat
Proseminaarissa syvennyt tutkimuksen avulla itseäsi kiinnostavaan kasvatuksen ilmiöön. Tavoitteena on harjoitella empiirisen kasvatustieteellisen tutkimuksen tekemistä, raportointia ja keskustelua tieteellisin perustein. Tutkimus voi olla laadullinen tai määrällinen tutkimus. Esseiden kirjoittamiseen verrattuna proseminaarissa korostuu entisestään ongelmanasettelu, aiheen rajaus sekä itsenäinen uuden tiedon tuottaminen pienessä mittakaavassa.
Tutkimusprosessin aikana perehdyt kirjallisuuden avulla tieteen tekemisen sääntöihin, joita noudatat proseminaarityössäsi. Tieteellinen toiminta koostuu aitojen tutkimusongelmien asettamisesta, argumenttien rakentamisesta ja niiden avulla tapahtuvasta päättelystä sekä päätelmien perustelusta. Proseminaarin kirjoittamisessa ja tutkimustulosten esittämisessä kiinnität huomiota muun muassa esityksen selkeyteen ja lähdeviitteiden oikeaan merkitsemiseen. Oman tutkielman teon lisäksi proseminaarissa tähdätään kasvatustieteellisen kielen ja keskusteluperinteen sisäistämiseen. Keskeinen osa työskentelyä on oman työn esittäminen, toisen proseminaarityön opponointi ja yhteiseen keskusteluun osallistuminen. Tutkimusprosessin aikana saat ohjausta ja palautetta tuutorilta, muilta opiskelijoilta ja yliopiston ohjaavalta opettajalta.
”Hyvän tutkimuksen ja hyvän salapoliisiromaanin yhteinen piirre on, ettei niissä ole paljoa turhaa eikä niistä puutu mitään oleellista; annetut johtolangat kuuluvat kokonaisuuden palapeliin eikä loppuratkaisussa murhaajaksi osoittaudu lukijan tyystin tuntematon kulkumies” (Luostarinen & Väliverronen 1991).



