Kc/Ec 7 Lähipäivät Turussa ja valmistautuminen
Proseminaarityöskentelyyn osallistuminen edellyttää, että olet suorittanut Empiiriset tutkimusmenetelmät kasvatustieteissä -opintojakson (tai suoritus viimeistään proseminaarin aikana) sekä kaksi muuta aineopintojen opintojaksoa. Proseminaarin opintojakso suoritetaan osallistumalla Turussa järjestettäviin lähipäiviin, tekemällä tutkimussuunnitelma ja oma tutkielma sekä osallistumalla aktiivisesti seminaari-istuntoihin esittelemällä oma työ, toimimalla opponenttina ja osallistumalla keskusteluun. Tutkielman voi tehdä yksilö- tai parityönä.



Lähipäivät Turussa
Proseminaarin lähipäivät järjestetään kahtena lauantaina Turussa, lokakuussa ja marraskuussa (ks. aikataulu). Päivän aikana käsitellään tutkimusprosessiin liittyviä keskeisiä asioita, esimerkiksi aiheen rajausta, tiedonhakua sekä laadullisen ja määrällisen aineiston analysointia. Lähipäivien ohjelma julkaistaan opintojen verkkoalueella.
Jokaiselle proseminaariryhmälle nimetään ohjaava opettaja, jonka tapaat ensimmäisen kerran lähipäivässä. Ryhmät kokoontuvat opettajan kanssa keskustelemaan alustavasti tutkimusaiheista ja työskentelyn etenemisen aikataulusta. Valmistaudu ensimmäiseen tapaamiseen kirjoittamalla lyhyt ideapaperi tutkimusaiheestasi ja mahdollisesta tutkimusmenetelmästä ja palauta se etukäteen Moodleen proseminaariryhmän keskustelualueelle. Toisessa lähipäivässä saat palautetta tutkimussuunnitelmasta, joka palautetaan Moodleen hyvissä ajoin ohjaavan opettajan kanssa sovitun aikataulun mukaan.
Kaikkien proseminaariin osallistuvien opiskelijoiden tulee osallistua lähipäiviin. Jos et perustellusta syystä voi osallistua, ilmoita poissaolosta ohjaavalle opettajalle sähköpostitse. Poissaolo tulee korvata kirjallisella tehtävällä, jonka löydät lähipäivien jälkeen Moodlesta.
Ideapaperi
Tutkimus aloitetaan ideoinnista ja sen tueksi on hyödyllistä laatia ideapaperi. Ideapaperi auttaa hahmottamaan, konkretisoimaan ja rajaamaan tutkimusaihetta. Ideapaperin suositeltava pituus on noin yksi sivu. Ideapaperi palautetaan proseminaariryhmän keskustelualueelle ja ohjaavalle opettajalle sähköpostitse etukäteen ennen proseminaarin ensimmäistä lähipäivää.
Kirjoita ideapaperiin alustava ajatuksesi siitä, mitä aiot tutkia ja anna tutkimuksellesi alustava työnimi (jota sitten muokataan prosessin edetessä). Mieti ja kuvaile paperissa aiheen rajaamista (esimerkiksi tutkittavien iän tai koulutusasteen mukaan) ja pohdi, millä tutkimusmenetelmällä tutkimuskysymykseen olisi mahdollista saada vastaus. Myös kohdejoukkoa/aineistoa, josta keräät oman aineistosi, on hyvä kuvata ja miettiä sen rajaamista eli otannan kokoa. Voit jo alustavasti muotoilla tutkimuskysymyksen/-kysymykset, joihin tutkimuksessasi haet vastauksen. Ideapaperiin on hyvä kirjata myös lähdekirjallisuutta. Aikaisempaan tutkimukseen tutustuminen, sen etsiminen ja lukeminen kannattaa aloittaa heti prosessin alusta alkaen ja se jatkuu koko tutkimusprosessin ajan.
Voit kartoittaa aihetta avainsanojen avulla. Avainsanat ovat aihetta määritteleviä ja siihen liittyviä sanoja/käsitteitä, joiden avulla pääsee etsimään aikaisempaa tutkimusta ja teoriaosuuden asioita. Avainsanoja syntyy esimerkiksi, kun hahmottelet tutkimuksellesi alustavaa työotsikkoa ja myös tutkimuskysymyksistä ne ovat yleensä löydettävissä. Aiheen valintaa voi myös perustella: miksi valitsit tämän aiheen, jos valinnalle löytyy ns. tieteellinen perustelu, esimerkiksi erittäin ajankohtainen (ollut esillä vaikkapa julkisuudessa ongelmana), aikaisempi tutkimus antanut sysäyksen jatkotutkimustarpeelle tai ei ole aikaisemmin tutkittu tästä näkökulmasta (oltava viite, jossa näin todetaan). Jos erityistä hyvää perustelua ei löydy, ei kannata perustella, se voi löytyä myöhemminkin.
Tutkimussuunnitelma
Ennen tutkimuksen toteutusta laaditaan tutkimussuunnitelma, joka palautetaan proseminaariryhmän keskustelualueelle Moodleen hyvissä ajoin ennen toista lähipäivää, jotta ohjaava opettaja ja muut ryhmäläiset ehtivät perehtymään siihen etukäteen. Tutkimussuunnitelma ohjaa tutkimuksen eri vaiheiden toteuttamista käytännössä. Tutkimussuunnitelma on noin 5 sivun laajuinen. Ohjaava opettaja antaa suunnitelmasta palautteen ja hyväksyy sen tai pyytää täydentämään sitä ennen kuin lähdet kentälle keräämään aineistoa ja toteutat tutkimuksen empiirisen vaiheen. Tutkimusaineistoa ei pidä kerätä ennen kuin opettaja on hyväksynyt suunnitelman. Mitä paremmin teet tutkimussuunnitelman, sitä paremmin opettaja ja muut opiskelijat pystyvät ottamaan kantaa tekemiisi ratkaisuihin ja valintoihin sekä ohjaamaan eteenpäin. Tutkimussuunnitelman tekemiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa ja aloittaa sen tekeminen hyvissä ajoin.
Tutkimussuunnitelman sisältö
1. Kansilehti
Kansilehti tehdään samaan tapaan kuin esseessä. Siitä selviää tutkimuksen työnimi, tekijän nimi ja oppilaitos. Kansilehden malli on Opiskelijan yleisoppaan liitteenä.
2. Johdanto tutkimuksen aiheeseen
Tästä osasta tulee selvitä, mitä aiot tutkia ja miksi. Kerro perusteluja aiheen valinnalle ja sen rajaukselle. Kuvaile tutkimuksen yleinen tausta ja merkitys sekä osoita, miten oman tutkimuksesi näkökulma sijoittuu tähän taustaan.
3. Teoreettinen viitekehys
Kun olet päättänyt sinua kiinnostavan tutkimusaiheen, tulisi samalla miettiä sen kasvatustieteellistä yhteyttä. Mihin kasvatustieteen osa-alueeseen aiheesi kuuluu? Mihin kasvatustieteelliseen teoriaan tukeudut tutkimuksessasi? Tutkimuksen aineistoa tarkastellaan aina tietystä näkökulmasta, jota nimitetään teoreettiseksi viitekehykseksi. Tutkimuksen viitekehys kantaa koko proseminaarityötä aina tulosten tulkintaan ja johtopäätöksiin saakka, joten viitekehyksen pohtimiseen ja rakentamiseen sopivaksi on syytä käyttää aikaa. Tutustu valitsemaasi kasvatustieteelliseen teoriaan kirjallisuuden avulla ja kirjoita siitä keskeiset asiat tutkimussuunnitelmaan. Kirjoita kokonaisia lauseita ja valmista tekstiä, älä käytä luetteloita tai ranskalaisia viivoja. Tämä osuus kattaa suuren osan tutkimussuunnitelmastasi, sillä se on merkittävä osa myös valmiissa proseminaarityössä. Muista aina kirjoittaessasi merkitä, mistä lähteestä olet tekstiä tai ajatuksia lainannut, sillä proseminaarityössä tulee olla selkeät lähdeviitteet. Näin sekä lukija että sinä itse tiedät, mistä kyseinen asia on peräisin.
4. Tutkimuskysymykset
Tutkimuskysymykset muotoillaan mahdollisimman yksiselitteisen ja selkeän kysymyksen muotoon. Ongelman esittäminen ilmoittaa, mihin tutkimuksella etsitään vastausta. On parempi, jos proseminaarissa on 1–2 selkeää ongelmaa kuin monta pientä kysymystä.
5. Tutkimusmenetelmä
Kuvaile, millä menetelmällä aiot hankkia tutkimusaineiston. Käytätkö haastattelua, kyselyä, havainnointia vai keräätkö aineiston dokumenteista? Kerro myös, miten ja milloin esitestaat esitestaat käyttämäsi menetelmän. Aineiston määrä tulee miettiä aina aiheen ja menetelmän mukaan. Haastatteluaineiston laajuus on noin 3–5 haastattelua riippuen haastattelun syvyydestä ja ne tulee nauhoittaa ja litteroida. Kyselyaineiston laajuus on noin 30. Dokumenttiaineiston riittävästä laajuudesta ja laadusta neuvottelet opettajan kanssa. Tutkimussuunnitelman liitteeksi laitetaan tutkimuksen haastattelurunko, kysely- tai havainnointilomake.
6. Alustava suunnitelma aineiston analyysistä
Tutkimussuunnitelmassa kerrot, miten tulet käsittelemään kerättyä aineistoa asetettujen ongelmien ratkaisemiseksi. Määrällisessä tutkimuksessa käytetään aineiston analyysissä kuvailevia tilastollisia menetelmiä: prosentti- ja frekvenssijakaumia ja tilastollisia tunnuslukuja (esimerkiksi keskiarvo, mediaani, moodi). Laadullisen aineiston analyysissä käytetään harkiten niitä aineiston analyysin menetelmiä, jotka tuovat parhaiten esille vastauksen tutkimusongelmaan, esimerkiksi luokittaminen, teemoittaminen, selittäminen tai ymmärtäminen. (Huomaa, että tutkimuksen aineisto on eri asia kuin tutkimuksen lähteet.)
7. Aikataulu
Liitä tutkimussuunnitelmaan työskentelysi alustava aikataulu. Aikatauluun voi sisältyä esimerkiksi seuraavia työvaiheita:
• Milloin hankit aineiston?
• Milloin analysoit keräämääsi aineistoa?
• Milloin teet johtopäätöksiä?
• Milloin kirjoitat lopullisen raportin?
Kirjoita suunnitelman loppuun mieleesi nousevat kysymykset, niin opettaja ehtii miettiä kysymyksiä ennen tutkimussuunnitelman palautetilaisuutta.
8. Alustava lähdeluettelo
Tässä osuudessa esität teoreettisen viitekehyksen pohjana olevan kirjallisuuden, aiemmat tutkimukset, joita aiheesta on tehty, sekä muuta esimerkiksi valitsemaasi tutkimusmenetelmään liittyvää kirjallisuutta. Proseminaarin tulee sisältää vähintään kymmenkunta lähdeteosta, joissa esitettyihin lähtökohtiin ja teoreettisiin näkemyksiin työ perustuu, mutta useimmiten lähteiden määrä on suurempikin. Lähdeviitteiden bibliografiset tiedot merkitään lähdeluetteloon.
Liite
Kyselylomake/haastattelurunko/havainnointirunko





