Kc6 Alkusanat
Koulutus voidaan lyhyesti ja väljästi määritellä institutionaaliseksi kasvatukseksi. Koulutus on Suomessa samoin kuin useimmissa muissa teollistuneissa maissa muotoutunut nykyiseksi, laajaksi ja eriytyneeksi koulutusjärjestelmäksi runsaan sadan vuoden kuluessa.
Koulutus on kiinteä osa modernia hyvinvointiyhteiskuntaa, jota toisinaan kutsutaankin koulutusyhteiskunnaksi. Uuden vuosituhannen alussa on yleistynyt myös oppimisyhteiskuntakäsite kuvaamaan muuttuneita käsityksiä, käytäntöjä ja tavoitteita koskien ihmisten kouluttamista, opiskelua ja työntekoa aikakautena, jota me kutsumme tietoyhteiskunnaksi. Tämä ei tietenkään kadota mihinkään koulutusta yhteiskunnallisena instituutiona, joka muun muassa säätelee yhteiskunnassa vallitsevien arvojen pysyvyyttä tai muutosta, työhön valmentautumista ja ihmisten sijoittumista erilaisiin tehtäviin ja asemiin työelämän ja yhteiskunnan sektoreilla ja hierarkioissa. Kuten koko yhteiskunta, koulutus on nopean muutoksen tilassa. Tänä päivänä koulutus ei ole yhteiskunnan autonominen tai irrallinen saareke, vaan kiinteä osa muuta yhteiskuntapolitiikkaa, esimerkiksi työvoima-, sosiaali- ja talouspolitiikkaa. Koulutuksen kysymykset eivät enää ole pelkästään kansallisia, vaan 2000-luvun koulutuspolitiikka on yhä moninaisemmin sitein kytköksissä kehityskulkuihin.
Koulutuspolitiikan opintojaksossa lähestytään koulutusta sosiologisesta näkökulmasta. Koulutusta pyritään tekemään ymmärrettäväksi osana yhteiskuntaa ja sen toimintaa, kuten sosiaalista rakennetta, työelämää, taloutta, poliittista päätöksentekoa ja valtarakenteita. Kyse on sekä historiallisesta että sosiologisesta makrotason näkökulmasta koulutukseen.
