Kc6 Monimuoto-opintojen opintoryhmä
Opintoryhmässä valmistaudutaan ja toteutetaan väittelyharjoitus, joka on opintojakson toinen osasuoritus. Ryhmät voivat tuutorin johdolla keksiä myös oman työskentelytapansa tenttikysymysten ja -vastausten työstämiseksi. Esimerkiksi erilaisten aktivoivien menetelmien käyttö ja vaihtelu motivoi ja edistää oppimista: keskustelut pareittain ja pienryhmissä (kumuloituva ryhmä), aktivoivat kirjoitustehtävät, väittely, yhteistoiminnallinen oppiminen. Halutessanne voitte hyödyntää verkkoaluetta tenttivastausten työstämisessä esimerkiksi wikiä tai tenttivastauspankkia käyttäen. Ryhmätoiminnan onnistumisen edellytyksenä on, että jokainen on perehtynyt hyvin kirjallisuuteen. Ryhmä voi tehdä työnjakoa kysymysten välillä ja sopia esimerkiksi, kuka tekee pohjatyön tai alustuksen mihinkin kysymykseen, jonka sitten laittaa keskustelun pohjaksi tai muille täydennettäväksi ja muokattavaksi. Tenttikysymyksiin kannattaa perehtyä ennen kirjallisuuden lukemista, jolloin huomio kiinnittyy alusta alkaen olennaisiin asioihin.
Pohdittavaksi:
- Miten koulutus luokittaa ja arvottaa ihmisiä yhteiskunnassa?
- Mihin koulutuksen ”glamour” perustuu?
- Minkälaisia negatiivisia vaikutuksia koulutuksella voisi olla?
- Miten koulutus muokkaa yksilöiden ajattelua suhteessa itseensä ja suhteessa muihin? Entä miten koulu, opiskelu ja kouluttautuminen ja lähipiirin suhtautuminen elämänne aikana on vaikuttanut omiin henkilökohtaisiin asenteisiinne, arvoihinne, tapaanne hahmottaa yhteiskuntaa?
- Pohdi, minkälaista on tämän päivän koulutuspoliittinen diskurssi. Minkälaisin käsittein ja tavoin koulutusta, sen tavoitteita ja ongelmia julkisuudessa määritellään?
Vk 12 Opintoryhmä: Orientoituminen väittelyyn ja tasa-arvo koulutuspolitiikassa
Opintoryhmässä perehdytään väittelyyn opiskelumenetelmänä ja tutustutaan väittelyaiheisiin esimerkiksi pienryhmissä. Väittelyparit sovitaan ja aiheet jaetaan.
Mikäli aika riittää, voitte toteuttaa seuraavan harjoituksen pareittain tai pienryhmissä:
1) Olet kunnan koulutuspäällikkö/opetustoimen johtaja. Miten toteutat tasa-arvon koulutuksessa ja otat huomioon erilaiset oppijat? Mitä kouluja haluat kuntaasi?
2) Olet EU:n parlamentaarikko suuresta puolueesta. Miten kehität koulutuksellista liikkuvuutta? Miten huolehdit Suomen opiskelijoista? Miten tuot esille Suomen koulutuspolitiikkaa (esimerkiksi opettajakoulutuslaitos)?
3) Olet suuren liiton (AKAVA; SAK) koulutuspäällikkö. Miten edistät koulutuksellista tasa-arvoa, ajatellen työtöntä liiton jäsentä ja työelämässä olevaa myös? Miten järjestät täydennyskoulutusta?
4) Olet yliopiston rehtori. Miten turvaat tasa-arvon ja huolehdit, että annetaan hyvää opetusta?
5) Olet maailmanpankin johtokunnan suomalainen jäsen. Miten edistät suomalaisten asemaa? Miten pyrit vaikuttamaan, että taloudellinen tasa-arvo lisääntyy kaikille ihmisille?
6) Olet kunnan/kaupungin erityisopettaja. Miten otat huomioon erilaiset oppijat? Miten takaat hyvän opetuksen? Miten toimit kasvattajana?
Vk 13–14 Opintoryhmä: Väittelyharjoitus (sovitulla viikolla)
Ohjeet väittelyharjoituksen toteutukseen ovat kappaleessa Suoritustapa.
Itsenäinen opiskelu: Koulutusjärjestelmä, päätöksenteko ja hallinto
Tavoitteena on perehtyä tämän päivän suomalaiseen koulutusjärjestelmään, päätöksentekoon, hallintoon ja ohjaukseen. Tutustu keskus- ja aluehallinnon tehtäväjakoihin ja rooleihin opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla osoitteessa http://www.minedu.fi/OPM/
Pohdittavaksi:
- Mitä markkinamekanismit tarkoittavat koulutuksen ohjauksessa ja missä määrin suomalaisessa koulutuksen ohjauksessa niitä sovelletaan ja missä määrin ei?
- Millä kouluasteella tai minkälaisessa koulutuksessa niitä voisi soveltaa? Minkälaisia vaaroja markkinamekanismien soveltamiseen liittyy?


