3.5 Tiedonhankinta
Tiedonhallinnalliset valmiudet ovat keskeisimpiä opiskelutaitoja.
Tiedonhankintataitojen tavoitteet ovat:
• Osaat käyttää kirjastojen palveluja opiskelussasi.
• Osaat hankkia itsenäisesti ja tehokkaasti tietoa kirjallisesta aineistosta.
• Tunnet monipuolisia tiedonlähteitä.
• Osaat arvioida tiedonlähteiden sopivuutta erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Tiedonhankinnan lähtökohtana on selvittää tiedontarve:
• Mitä ja millaista tietoa tarvitaan?
• Mihin sitä käytetään?
• Missä muodossa ja millä kielellä?
Kirjastopalveluita
Useimmiten tarvitset kurssikirjoja opiskellessasi avoimessa yliopistossa. Suurimman osan kirjoista saat lainaamalla ne kirjastoista. Kurssikirjat ovat hyvin kysyttyjä, joten niiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Aineistovaraus kirjastoon on hyvä keino varmistaa kirjan saatavuus.
Turun yliopiston kasvatus- ja yhteiskuntatieteelliset kurssikirjat ovat Educariumin kirjastossa osoitteessa Assistentinkatu 5. Osa kirjallisuudesta löytyy myös e-kirjoina verkosta. Avoimen yliopiston opiskelijana saat kirjastokortin lainaamista varten esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Kirjastossa on lainattavan kokoelman lisäksi olemassa lukusalikappaleet, joita saa yö- ja viikonloppulainoiksi. Varatuimmista kirjoista on koottu pikalainakokoelma, josta saa kahden (2) vrk:n lainoja, joita ei voi uusia tai varata. Kirjoja voi myös kaukolainata oman paikkakunnan kirjaston kautta.
Suomen kirjastolaitos koostuu yleisten ja tieteellisten kirjastojen verkostosta. Kunnan- tai kaupunginkirjasto on yleensä lähikirjastosi. Suomen yleisten kirjastojen kotisivut ja kokoelmatietokannat löytyvät kaikille verkonkäyttäjille avoimesta tiedonhaun ja kirjastopalvelujen portaalista Kirjastot.fi. Sivustosta löytyy mm. linkit kaikkiin kirjastoihin, aineistohaku ja muu verkkoasiointi.
Kirjastojen verkkoaineistot
ResearchGuides on uusi tapa löytää Turun yliopiston kirjaston painetut ja elektroniset artikkelit, kirjat, tietokannat ja kaikki muu opiskelijan tarvitsema aineisto. ResearchGuides-sivuille on koottu tieteenaloittain tietoa ja linkkejä artikkeleista ja lehdistä, kirjoista ja hakuteoksista sekä muista ajankohtaisista asioista.
Kirjautumalla yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla Nelli-portaaliin pääset verkkoaineistojen etäkäyttäjäksi. Verkkoaineistot sisältävät esimerkiksi kotimaisia ja ulkomaisia kirjoja ja sanakirjoja, lehtiartikkeleita, tilastoja, asiasanastoja sekä hakuteoksia useista tietokannoista. Nellin kautta pääsee lukemaan, tallentamaan tai tulostamaan verkkokirjoja ja useiden tieteellisten lehtien kokonaisia artikkeleita suomeksi ja englanniksi.
Tietokantoja:
Finto – suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu
Kotimaiset kirjastotietokannat: Volter ja Melinda
Kotimaiset artikkelitietokannat: Aleksi ja Arto (tieteelliset artikkelit).
Ulkomainen viitetietokanta: Eric (kasvatustiede).
Tiedonhakua itseopiskellen
Opiskelun sujuva eteneminen edellyttää tiedonhakutaitojen hallintaa, jota voit opiskella itsenäisesti opintojen alkuvaiheesta alkaen esimerkiksi Turun yliopiston kirjaston laatiman oppaan avulla. Kasvatustieteellisissä aineissa tiedonhaunopetusta sisältyy aineopintojen proseminaarivaiheeseen. Lisäksi avoin yliopisto järjestää yhteistyössä kirjaston henkilöstön kanssa maksuttomia, kaikille avoimen yliopiston opiskelijoille tarkoitettuja tiedonhakukoulutuksia.
Tiedonhaun perusteet -opas
Oppia tiedonhakuun kirjaston videoista
