4.3 Oppimispäiväkirja
Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen voi olla vapaaehtoista mutta suositeltavaa koko opintojen ajan tai se voi olla opintojakson oppimistehtävänä, jolloin siihen ohjeistetaan erikseen. Oppimispäiväkirjaa kirjoitat ensisijaisesti itsellesi, mutta mahdollisuuksien mukaan voit antaa sen luettavaksi esimerkiksi tuutorillesi tai opiskelukaverillesi. Opintoryhmässä voidaan myös sopia, että jokaisen tai esimerkiksi joka toisen kokoontumiskerran lopusta käytetään kirjoittamiseen 5–10 minuuttia. Tärkeätä oppimispäiväkirjan pitämisessä on säännöllisyys.
Miksi oppimispäiväkirja?
Oppimispäiväkirjan tavoitteena on opiskeltavien asioiden syvällinen ja kriittinen analysointi mahdollisimman monesta näkökulmasta. Tärkeätä on myös omien näkemysten perustelu. Oppimispäiväkirja on yksi väline oman reflektiivisen ajattelun ja itsearviointitaitojen kehittämiseen. Kirjoittamisprosessin avulla opiskeltava asia liitetään laajempaan asiayhteyteen sekä kytketään omia kokemuksia ja ajatuksia opiskeltavaan ainekseen.
Oppimispäiväkirjan avulla rakennat aktiivisesti omaa käsitystäsi opiskeltavista asioista ja opit arvioimaan oppimistasi. Se tukee tietopohjan rakentamista ja kokonaiskuvan muodostamista. Henkilökohtaisen näkemyksen muodostaminen auttaa asioiden muistamisessa ja ymmärtämisessä. Se antaa tietoa omasta tavasta työskennellä ja ratkaista asioita. Se toimii muistin tukena ja sen avulla voi palauttaa mieleen eri toimintaympäristöissä sattuneita tapahtumia ja tilanteita, joita voit ottaa esille esimerkiksi opintoryhmässa.
Oppimispäiväkirja koostuu oman oppimisen merkittävistä kokemuksista. Siinä ei kerrota pelkästään sitä, mitä on tehty tai kuvailla opetusta, vaan myös mitä näiden asioiden tai tehtävien kautta on opittu. Päiväkirjassa voit esittää itsellesi ja muille lisäkysymyksiä, antaa teoreettisia tai käytännöllisiä selityksiä tai jättää asioiden tulkinnan avoimeksi ja palata siihen myöhemmin uudestaan. Oppimispäiväkirjassa voit kokeilla erilaisia näkökulmia ilman, että niistä olisi vastattava samalla tavalla kuin keskustelussa. Siinä on lupa kirjoittaa puolivakavasti, keskeneräisiä ja epävarmoja ajatuksia, olettamuksia ja tunteenilmauksia.
Kysymyksiä pohdinnan avuksi
Luentojen, opintoryhmien, tutustumiskäynnin, verkkotyöskentelyn, tentin tai itsenäisen opiskelun jälkeen voit oppimispäiväkirjan kirjoittamisessa käyttää apuna esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
• Mitä opit? Mitä tapahtui? Tässä kohtaa muistelet, palautat mieleesi ja kuvailet. Keskity omasta mielestäsi keskeisimpiin ja uusiin asioihin, älä pyri referoimaan kaikkea.
• Mikä jäi epäselväksi? Tämä kysymys on edellistä vaikeampi. Tässä kohtaa joudut miettimään syvällisesti käsiteltyjä asioita ja pohtimaan, oletko mielestäsi ymmärtänyt ne vai onko jokin asia jäänyt epäselväksi.
• Mitä pohdit ja mitä oppimasi tieto merkitsee sinulle? Mikä on merkityksellistä oman toimintasi näkökulmasta? Tämä on oppimispäiväkirjan vaativin ja tärkein kysymys. Tähän kysymykseen vastaaminen tähtää siihen, että oppimistilanteessa käsitellyistä asioista tulee sinulle henkilökohtaisesti merkityksellisiä. Pohtimalla sitä, mitä tieto sinulle merkitsee, minkälaisia ajatuksia se herättää, miten arvioit uutta tietoa ja miten se on yhteydessä aikaisempiin tietoihisi, pystyt muodostamaan henkilökohtaisen, analyyttisen ja perustellun näkemyksesi asiasta.
Itseään voi oppia arvioimaan vain omia toimintatapojaan kriittisesti tarkkailemalla. Tämän tiedostamisprosessin ja mahdollisesti myös muilta saadun palautteen avulla voit kehittää vastaaviin tilanteisiin uusia tai osin muuttuneita ajattelu- ja toimintamalleja. Oppimispäiväkirjan merkitys on siinä, että joutuu kirjoittamaan kokemuksista, ajatuksista ja tunteista itselleen. Tämä vaatii uskallusta kohdata joskus myös vaikeita asioita itsessä sekä rehellisyyttä ja avoimuutta. Itsearvioinnin avulla pyrit suuntaamaan omaa oppimistasi ja kasvua. Itsearviointitaitojen kehittyminen edellyttää taitoa reflektiiviseen ajatteluun.
Reflektio prosessina
Reflektio-sanan alkuperä on latinan kielessä, jossa se tarkoittaa peiliä tai ikkunaa. Se voidaan ajatella myös kääntymiseksi. Reflektiossa ”käännytään takaisinpäin” eli palataan tapahtuneisiin asioihin, kokemuksiin ja tunteisiin. Kääntymisellä voidaan tarkoittaa myös ajattelun ja toiminnan välistä vuorovaikutusta sekä sitä, että toisaalta käännytään sisäänpäin tutkimaan omaa ajattelua ja toisaalta sisäinen tuodaan näkyväksi kirjoittamisen tai puheen avulla. Reflektion tavoitteena voi olla esimerkiksi uuden tiedon omakohtainen ymmärtäminen, merkitysten havaitseminen, kokemusten ja oman toiminnan käsitteellistäminen tai omien perusperiaatteiden ja käsitysten tarkistaminen. Kaikkia näitä yhdistää ydintavoite – oppiminen.
Reflektio on prosessi, jossa tarkastelet ja käsittelet uusia kokemuksia voidaksesi muodostaa uutta tietoa tai uusia näkökulmia aikaisempiin tietoihin. Reflektointi on oman toiminnan tarkkailua ja pohdiskelua toiminnan kautta syntyneestä kokemuksesta. Se merkitsee pysähtymistä ja ajan varaamista omakohtaiseen miettimiseen ja pohtimiseen. Se on havahtumista huomaamaan oma toiminta. Oman toiminnan ja kokemusten tarkastelu ja arviointi syventää ymmärrystä sekä mahdollistaa tarvittaessa toiminnan muutoksen. Oppimista reflektoitaessa opintoryhmällä ja tuutorilla on suuri merkitys: opintoryhmässä voit peilata omia käsityksiäsi ja kokemuksiasi ryhmässä esiintyviin käsityksiin ja pohtia, miksi ne ovat samanlaisia tai erilaisia.
Reflektiota edistäviä kysymyksiä:
• Mitä opit?
• Mitä tiedät, mitä osaat? Mitä et?
• Mitä haluaisit tietää? Mitä haluaisit oppia?
• Mitä muutoksia haluaisit?
• Mikä oli erityisen mielenkiintoista?
• Mikä oli sinulle tärkeintä?
• Mitä opit muilta?
• Mitä havaitsit (ympäristössä, itsessäsi)?
• Mitä ihmettelit?
• Mitä pysähdyit miettimään?
• Mitä oivalsit?
• Millaisia tunteita koit?
