3. Suoritustapa ja kirjallisuus
Essee - oppilaitosvierailu & raportointi - kirjallinen tehtävä
Jakso suoritetaan tekemällä essee, oppilaitosvierailu ja sen raportointi sekä kirjallinen tehtävä. Lisäksi voit halutessasi pitää oppimispäiväkirjaa.
Esseen pohjana käytettävä kirjallisuus:
1. Jyrhämä, R., Hellström, M., Uusikylä, K. & Kansanen, P. 2016. Opettajan didaktiikka. Jyväskylä: PS-kustannus.
2. Sahlberg, P. & Sharan S. (toim.) 2002. Yhteistoiminnallisen oppimisen käsikirja. Helsinki: WSOY (sivut 10-47 ja yksi vapaasti valittava luku väliltä 1.2.–2.7).
3. Rauste-von Wright, M., von Wright, J. & Soini, T. 2003 (uudistettu painos). Oppiminen ja koulutus. Helsinki: WSOY.
4. Hattie, J. & Yates, G.C.R. 2013. Visible Learning and the Science of How We Learn. New York: Taylor & Francis. Saatavana e-kirjana/Ebrary, katso ohje.
5. Atjonen, P. 2007. Hyvä, paha arviointi. Jyväskylä: Tammi.
6.Saloviita, T. 2013. Luokka haltuun! Parhaat keinot toimivaan opetukseen. Jyväskylä: PS-kustannus (sivut 18–78).
Oheiskirjallisuus:
Lehtinen, E., Vauras, M. & Lerkkanen, M.-K. 2016. Kasvatuspsykologia. Jyväskylä: PS-kustannus.
1. Essee
Kirjoita noin 9–11 sivun (tekstisivut johdannosta pohdinta-luvun loppuun) essee 2–4 opiskelijan ryhmässä tai yksilötyönä. Hyväksytty essee edellyttää lähdekirjallisuuden monipuolista hyödyntämistä, joka puolestaan ilmenee useina viittauksina vähintään viiteen kirjaan (ks. suoritustapa ja kirjallisuus).
Esseen aiheet
Orientoidu esseen aiheen valintaan tutustumalla kirjallisuuteen. Valitse esseen aiheista yksi ja tarkastele aihetta valitsemastasi rajatusta näkökulmasta lähdekirjojen pohjalta. Kiinnitä erityistä huomiota aiheen rajaukseen. Mitä suppeampi rajauksesi on sitä syvemmälle käsittelyssä pääset. Esittele johdannossa esseessäsi selviteltävä kysymys ja vastaa siihen esseessä eri lähdekirjojen kantoja vertailemalla, arvioimalla ja yhdistämällä. Otsikoi essee sen sisältöä vastaavaksi. Hyvä otsikko on napakka, ytimekäs ja kertoo esseen sisällöstä sekä rajauksesta. Lisää esseeohjeita löytyy Opiskelijan yleisoppaasta
1. Oppiminen
Tarkastele oppimista valitsemastasi näkökulmasta, voit esimerkiksi rajata tarkastelusi ikäkauteen, oppimiskäsitykseen tai oppimisympäristöön tai tarkastella oppimista yhteisöllisyyden näkökulmasta.
2. Opettajuus
Tavoitteena on pohtia opettajuutta käytännön tasolla laajemmin liittyen oppimisnäkemyksiin, arviointiin (sekä oman työn arviointiin että oppilasarviointiin) tai yhteistyöhön (oppilaitoksen/työyhteisön sisällä tai sen ulkopuolisten viiteryhmien kanssa).
3. Opettajan ja oppilaan/opiskelijan välinen vuorovaikutus
Rajaa aihetta lähdekirjallisuuden ja kiinnostuksesi mukaisesti. Voit esimerkiksi tarkastella vuorovaikutukseen vaikuttavia tekijöitä ja haasteita, tai vuorovaikutuksen merkitystä oppimisen kannalta.
Laadi esseen liitteeksi ½–1 sivun laajuinen oma arvio esseestä ja palauta essee verkkoalueelle. Ryhmässä tehtyyn työhön tehdään yhteinen arvio. Arvioi esseetäsi esimerkiksi seuraavien kysymysten pohjalta.
- Mitkä ovat esseen ansiot?
- Miten esseetä voisi parantaa?
- Minkä arvosanan antaisit?
- Mistä alueista esseessänne olet vakuuttunein, miksi?
- Mistä olet vähiten vakuuttunut, miksi?
- Mitä ongelmia kohtasit laatiessasi esseetä?
Essee palautetaan verkko-oppimisympäristöön. Muistathan ottaa kopion esseestä itsellesi. Yliopistonlehtori Tiina Tuijula, tuntiopettaja Mirka Mäkinen-Streng ja tohtorikoulutettava Raakel Plamber arvioivat esseet numeerisesti asteikolla 1–5 ja antavat lisäksi pienen sanallisen palautteen. Esseen arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota lähteiden näkökulmien vertailuun, arviointiin, erittelyyn ja yhdistämiseen. Katso yleiset arviointikriteerit Opiskelijan yleisoppaasta.



2. Oppilaitosvierailu ja sen raportointi
Oppilaitosvierailun tavoitteena on perehtyä opintojaksolla käsiteltyihin asioihin käytännön näkökulmasta. Valitse oppilaitosvierailun kohde kiinnostuksesi mukaan mistä tahansa oppilaitoksesta esiopetuksesta aikuiskoulutukseen oman opiskelu- ja työpaikkasi ulkopuolelta. Suunnittele vierailukäyntisi etukäteen perehtymällä oppilaitoksen toimintaa säätelevään opetussuunnitelmaan tai opetussuunnitelman perusteisiin, joita löytyy verkkosivuilta (esimerkiksi www.oph.fi). Jos mahdollista, haastattele käyntisi yhteydessä opettajaa etukäteen suunniteltujen kysymysten avulla. Vierailukäynnin ja sen raportoinnin voit tehdä itsenäisesti tai 2–4 opiskelijan pienryhmässä. Keskity vierailulla yleisen havainnoinnin lisäksi johonkin itseäsi kiinnostavaan asiaan esimerkiksi oppimisnäkemykseen tai oppimisen arviointiin, samaan asiaan, josta kirjoitat esseen. Vierailukäynnin suunnittelussa ja opettajan haastattelussa voit käyttää aiheesi mukaisesti esimerkiksi seuraavanlaisia ohjaavia kysymyksiä:
- Millainen on oppilaitoksen ja opettajan oppimiskäsitys?
- Millainen näkemys opettajalla on hyvästä opetuksesta?
- Millainen on hyvä opettaja, entä hyvä oppilas/oppija?
- Millaisia oppimisen arviointimenetelmiä oppilaitoksessa käytetään?
- Mitä ja miten arvioidaan?
Vierailukäyntien kokemukset puretaan ryhmäkokoontumisessa. Mikäli et perustellusta syystä pääse ko. kokoontumiseen, tee käynnistäsi 2–3 sivun mittainen raportti ja vie se opintoryhmäsi opiskelijoiden keskustelualueelle viestin liitetiedostona. Raportissa kerrotaan taustatiedot oppilaitoksesta, perustiedot opetussuunnitelmasta, pääkohdat haastattelusta, omista kokemuksista ja tuntemuksista. Lisäksi voit nostaa esille asioita, joita itse jäit pohtimaan. Tuutori ilmoittaa vierailukäynnin ja raportoinnin suorittaneet opiskelijat avoimeen yliopistoon koulutussisihteerille.
3. Kirjallinen tehtävä: Oman oppimisen arviointi
Kirjoita noin kahden sivun laajuinen yhteenveto kasvatustieteen opinnoista. Yhteenvedon tavoitteena on reflektoida omaa oppimistasi ja opiskeluasi sekä arvioida opintoja ja ohjausta. Voit pohtia tähänastista opiskeluasi, opintoja ja ohjausta seuraavien kysymysten pohjalta:
- Miten hyvin olen saavuttanut omalle oppimiselleni ja opiskelulleni syksyllä asettamani tavoitteet?
- Miten taitoni oppijana ovat kehittyneet? Mitä opin itsestäni? Mitkä ovat vahvat puolet oppijana? Missä minulla on parantamisen varaa?
- Mitä tietoja ja taitoja opin? Mitkä ovat kasvatustieteen opinnoissa minua eniten kiinnostaneet asiat? Miksi?
- Millaista ohjausta olen saanut / olisin tarvinnut? Mitkä asiat ovat edesauttaneet ja vaikeuttaneet oppimistani/opiskeluani?
- Minkä keskeisen parannusta vaativan asian korjaisin opinnoissa? Entä minkä hyvän asian pitäisin ennallaan?
- Mitkä ovat tavoitteeni opiskelun suhteen tulevaisuudessa?
Tehtävä palautetaan oman oppimisen arviointi -tehtävän palautuslinkkiin. Muistathan jättää itsellesi kopion tehtävästä. Eija Siltari arvioi tehtävät hyväksytty/täydennettävä-asteikolla.
Johdanto oppimiseen, opetukseen ja arviointiin 6 opLv. 2016–17, Monimuoto-opinnot10.1.2017