6. Johdatusta opintojakson teemoihin
Oppiminen - opetus - arviointi

Dr Wendy Longo. flickr.com

Dr Wendy Longo. flickr.com

Dr Wendy Longo. flickr.com

Dr Wendy Longo. flickr.com

Dr Wendy Longo. flickr.com
Didaktiikka eli opetusoppi on edellä opiskelemiesi kasvatussosiologian ja kasvatuspsykologian sekä kasvatuksen historian, kasvatusfilosofian ja vertailevan kasvatustieteen tavoin yksi kasvatustieteen osa-alue, joka toimii vuorovaikutuksessa muiden osa-alueiden ja lähitieteiden kanssa. Didaktiikan tutkimuskohteita ovat opetustapahtuma, oppiminen ja opetussuunnitelma, tiivistäen; miten toteuttaa hyvää opetusta. Tutkimus voidaan jakaa kahteen perinteeseen: opetustapahtuman kuvailevaan eli deskriptiiviseen didaktiikkaan ja opetustoiminnalle ohjeita antavaan normatiiviseen didaktiikkaan. Erityisdidaktiikat kytkeytyvät tiettyyn aineeseen, sisältöön tai koulumuotoon, voidaan puhua esimerkiksi ammattikasvatuksen tai alkuopetuksen didaktiikasta. Didaktiikan lähitermi on pedagogiikka, joka viittaa laajemmin kasvatustapahtumaan. Didaktiikan keskeisiä käsitteitä ovat oppiminen ja opetus. Käsite ”oppiminen” voidaan ymmärtää monin tavoin, kuten tiedon määrän lisääntymiseksi; mieleen painamiseksi; faktojen, taitojen ja työmenetelmien hankkimiseksi; merkitysten tulkintaprosessiksi; aikaisempien käsitysten muuttamiseksi tai jopa johonkin ryhmään sosiaalistumiseksi. Ihminen oppii koko ajan arjessa, harrastuksissa ja esimerkiksi vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa mutta tietoinen, syvällinen oppiminen on harvinaista ilman opetusta ja määrätietoista opiskelua. Opetuksella puolestaan tarkoitetaan kasvatustavoitteiden suuntaista intentionaalista vuorovaikutusta, jonka tarkoituksena on aikaansaada erilaisten oppijoiden oppimista. (Uusikylä & Atjonen 2007, 18–21.)
Oppiminen ja oppimiskäsitykset
”Kaiken systemaattisen opettamisen ja opiskelun perustana on jokin käsitys oppimisesta, siitä, millainen on oppimistapahtuman luonne” (Rauste-von Wright, von Wright & Soini 2003, 139). Oppimiskäsitys rakentuu käytännön tottumuksista, arvoista, asenteista, käsityksestä tiedon ja psyykkisten prosessien luonteesta, yhteiskunnallisista perinteistä sekä kulloisenkin yhteiskunnan opetukselle ja koulutukselle asettamista normeista. Myös oppimisen tutkimus tuloksineen vaikuttaa kulloinkin vallitsevaan näkemykseen oppimisen luonteesta. Behavioristisen käsityksen mukaan oppimista pidetään ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamana käyttäytymisen muutoksena. Oppijan oma toiminta ja ajattelu sekä yhteinen toiminta muiden kanssa jätetään tarkastelun ulkopuolelle. Kognitivistinen käsitys oppimisesta suuntaa huomion ihmismieleen, informaation prosessointiin ja oppimisessa siihen, mitä yksilö tekee itse. Tämän oppimiskäsityksen juuret juontuvat 1950-luvun lopulle, jolloin kiinnostuttiin ulkoisen käyttäytymisen sijasta ihmismielen sisäisistä ilmiöistä, kognitioista. (Yrjönsuuri & Yrjönsuuri 2003, 54–55.) Tällä hetkellä oppimistutkimuksessa ollaan kiinnostuneita yksilön oppimisprosessin ohella myös sosiaalisen ja kulttuurisen yhteisön merkityksestä oppimisessa.
Perinteinen oppimisen tutkimus on tarkastellut yhden ihmisen oppimista ja tehtävästä suoriutumista. Nykyään nähdään, että valtaosa oppimisesta tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Ajattelun muutosta on kuvattu siirtymänä omaksumismetaforasta osallistumismetaforaan. Keskeisiä käsitteitä ovat esimerkiksi yhteistoiminnallinen oppiminen, jonka ominaispiirteitä ovat vastavuoroisuus, jaetut tavoitteet ja merkitykset, jaettu toiminta ja sen arviointi sekä yhteisen ymmärryksen rakentaminen. (Rauste-von Wright, von Wright & Soini 2003, 59–61.) Wenger (1998) kuvaa yhteisöllisen sosiaalisen oppimisen prosessin rakentuvan erilaisista osatekijöistä (katso kuvio 1), jotka ovat oppiminen kuulumisena johonkin (yhteisö), oppiminen joksikin tulemisena (identiteetti), oppiminen kokemuksena (merkityksenanto) ja oppiminen tekemisenä (käytäntö). Näiden osatekijöiden kautta on mahdollista hahmottaa yhteisössä tapahtuvan oppimisen moninaisuutta. (Karila & Nummenmaa 2006, 37–38.)

KUVIO 1. Sosiaalisen oppimisen teorian osatekijät Wengerin (1998) mukaan (Karila ym. 2006)

KUVIO 1. Sosiaalisen oppimisen teorian osatekijät Wengerin (1998) mukaan (Karila ym. 2006)

KUVIO 1. Sosiaalisen oppimisen teorian osatekijät Wengerin (1998) mukaan (Karila ym. 2006)

KUVIO 1. Sosiaalisen oppimisen teorian osatekijät Wengerin (1998) mukaan (Karila ym. 2006)

KUVIO 1. Sosiaalisen oppimisen teorian osatekijät Wengerin (1998) mukaan (Karila ym. 2006)

KUVIO 1. Sosiaalisen oppimisen teorian osatekijät Wengerin (1998) mukaan (Karila ym. 2006)
Monet nykypäivän oppimismenetelmät, kuten tutkiva oppiminen, ongelmaperustainen oppiminen (PBL), yhteistoiminnallinen oppiminen linkittyvät oppimiseen yhdessä toisten kanssa. Myös opiskelumuodot kuten verkko-opiskelu ja työssäoppiminen perustuvat yhteisölliseen oppimiseen. Klassinen esimerkki vuorovaikutuksellisesta oppimisesta on Sokrateen kysely- ja dialogimenetelmä, jossa aktivoidaan oppilas pohtimaan itse (Puolimatka 2002, 297, 327–33). Ryhmätyötaidot ja jaettu asiantuntijuus johtavat hajautettuun kognitioon, joka tarkoittaa sitä, että älyllisesti vaativissa prosesseissa käytetään useiden eri asiantuntijoiden yhteistyötä (Kauppila 2004, 35–36).
Yksi konstruktivismin keskeisiä seurauksia on, että oppimista ei nähdä pelkästään kykynä toistaa opetettuja tietoja vaan muutoksena yksilön käsityksissä. Käsitysten tiedostamisen ja niiden muuttamisen välineiksi on kehitetty erilaisia pedagogisia välineitä. Yksi keino on pedagogisen konfliktin aikaansaaminen oppilaan mielessä siten, että osoitetaan oppilaiden arkikäsitysten ja tieteellisten käsitysten ristiriitaisuus esimerkiksi kirjoittamalla. Myös ryhmäkeskustelujen avulla voidaan ajattelua tehdä näkyväksi ja saada uskomukset ja käsitykset kriittisen reflektion kohteeksi. Kokemusoppimisessa oppimisprosessi nähdään yksilön ja ympäristön välisenä vuorovaikutuksena, jossa taustalla ovat oppijan omat kokemukset. Kokemusoppiminen on saanut vaikutteita Kurt Lewiniltä (toimintatutkimuksen malli), John Deweyltä (tekemällä oppiminen) sekä Jean Piaget´lta (kehitysmalli). Erityisiä pedagogisia menetelmiä laajempi lähestymistapa on tutkiva oppiminen (Hakkarainen, Lonka ja Lipponen 2005), jossa erilaisia menetelmiä käyttäen opiskelija etenee oppimisyhteisön jäsenten asettamien ongelmien, heidän itsensä muodostamien käsitysten ja teorioiden sekä etsimänsä tieteellisen tiedon kriittisen arvioinnin kautta. Edellä kuvatut käsitykset kohdistuvat oppijan sisäisten henkisten prosessien merkitykseen oppimisessa. Toisenlaista lähestymistapaa edustaa ympäristön merkitystä oppimisessa painottava näkemys. Teoria korostaa, että kaikki ihmisen toiminta, myös oppiminen, on sidoksissa siihen kulttuuriin, aikaan, paikkaan ja tilanteeseen, jossa se tapahtuu. (Tynjälä 1999, 167–169.)





Opetus ja opetuksen suunnittelu
Tavoitteellinen toiminta edellyttää yleensä ennakkosuunnittelua. Suunnittelu on tarpeen erityisesti silloin, kun monet ihmiset pyrkivät eri aikoina eri paikoissa samoihin tavoitteisiin. Opiskelu on yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta, missä useat opiskelijat pyrkivät saavuttamaan monen opettajan ohjauksessa yhteisiä päämääriä.
Opetussuun¬nitelma on didaktiikkaan kiinteästi liittyvä käsite – itse asiassa sen osa. Kuten didaktiikan määrittelyyn, myös opetussuunnitelman määrittelyyn ovat vaikuttaneet yhteiskunnassa eri aikoina vallinneet arvostukset ja ihmiskuvat. Laajasti määriteltynä opetussuunnitelman tulee sisältää kaikki tekijät, joiden tavoitteena on käynnistää ja ylläpitää tavoitteen suuntaisia oppimisprosesseja. Kaikkea ei kuitenkaan voi suunnitella valmiiksi, koska oppimistilanteet ovat ainutkertaisia, opetuksen ja opiskelijoiden tarpeet huomioivia. Opetussuunnitelman taustalla ovat myös opetus- ja oppimistoimintaa ohjaavat käsitykset yhteiskunnan olemuksesta ja sen kehityksestä sekä vallitsevasta koulutuspolitiikasta. Nämä asiat ilmenevät koulutuksen rakenteessa, tavoitteissa ja sisällöissä. Opetussuunnitelma osoittaa, mihin opetuksella pyritään ja millaiset puitteet toiminnalla on. Lisäksi opetussuunnitelma sisältää usein opetuksen periaatteet, muodot ja menetelmät.
Tieteenfilosofiset traditiot sekä erilaiset oppimis-, tiedon- ja ihmiskäsitykset ovat vaikuttaneet myös opetuksen suunnitteluun. Käsitykset ovat vaikuttaneet siihen, miten oppimista ja tiedon rakentumista selitetään (mitä oppiminen on?), millaisena ihmistä koskevat teoreettiset oletukset nähdään, miten opiskelun eteneminen opetussuunnitelmassa kuvataan ja minkälaisia mahdollisuuksia se antaa opiskelijalle suunnitella omaa opiskeluaan. Behaviorismin mukaiset opetussuunnitelmat laaditaan yksityiskohtaisesti etukäteen ja oppimista tarkastellaan ulkoisen käyttäytymisen muutoksena. Oppimisen ajatellaan etenevän pienistä yksityiskohdista hierarkkisesti laajempiin kokonaisuuksiin. Sosiaalisen oppimisen teoria (esim. Banduran tutkimukset 1970-luvulla) toi esiin, ettei käyttäytyminen ole vain passiivista reagointia ympäristöön, vaan ihminen myös aktiivisesti havainnoi ja seuraa toisia toimijoita ja matkii ja toistaa havaitsemaansa ja tekee siitä johtopäätöksiä. Humanistinen oppimiskäsitys puolestaan painottaa opetussuunnitelman laatimisessa opiskelijan kokemuksista lähtevää oppimista. Humanistisessa perinteessä itseohjautuvuus nähdään kuitenkin usein lähtökohtana ja opiskelumenetelmänä. Humanistit ovat kiinnittäneet huomiota itseohjautuvuuden ehtojen analyysiin ja siihen, miten sitä voidaan kehittää. Kognitiiviseen psykologiaan perustuvassa opetussuunnitelmassa kuvataan oppimisprosesseja, jotka rakentuvat aktiivisen ja tavoitteellisen opiskelijan oppimisen tueksi. Konstruktivistisen käsityksen mukaan ihminen on aktiivinen tutkija ja tiedon etsijä sekä itsenäinen ja aktiivinen, persoonallinen tiedonkäsittelijä. Sosiokonstruktivistiset oppimisen teoriat ja opetussuunnitelmatekstit perustuvat oppimisen kulttuurisidonnaisuuden ja yhteisön merkityksen tunnistamiseen. Oppiminen katsotaan yhteisöstä osalliseksi tulemisen prosessiksi. (Nevgi & Lindblom-Ylänne 2009.)
”Koulu ja opettajuus ovat aina oman aikansa tulkkeja. Kun yhteiskunta muuttuu, tulee koulunkin muuttua”, toteaa Luukkainen (2004, 16). Kuitenkaan koulu ei muutu, jollei opettajuus muutu. Siten koulutuksen kehittäminen edellyttää opettajuuden tarkastelua muutoksen toteuttavana tekijänä. Yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ja murrokset ovat muuttaneet myös koulun asemaa. Sellaiset ilmiöt kuten monikulttuurisuus, kansainvälistyminen, työttömyys ja alueellinen eriarvoistuminen pakottavat niin yksittäisen opettajan kuin koko opetus- ja sivistyssektorin pohtimaan omaa tehtäväänsä ihmisen ja yhteiskunnan sivistyksen kehittämisessä.
Tämän ajan yhteiskuntaa kutsutaan postmoderniksi informaatio- ja verkosto-yhteiskunnaksi, jonka pääteesejä ovat nopea muutos ja kehitys, desentralisaatio sekä ajasta ja paikasta riippumattomuus. Mm. päätäntävastuuta on siirretty valtakunnan tasolta kunnille, kouluille ja edelleen opettajille. Keskushallinnon tarkka normitus on muuttunut yhä enemmän informaatio-ohjaukseksi. Yksilöllisyyden ohella verkostoitumiskehitys, kansainvälistyminen ja elinikäinen oppiminen asettavat omat haasteensa koulun ja opettajuuden kehittymiselle. Oppiminen on oppimis- ja tietoyhteiskunnan keskeinen tekijä (Luukkainen 2004, 17). ”Opettaja on siis yhteiskunnallisena toimijana avainasemassa, hänen koulutuksensa keino yhteiskunnan kehittämiseen”, arvioi Luukkainen (2004, 315). Niinpä opettajankoulutuksellakin on yhteiskunnallinen intressi. Opettajankoulutuksen haasteina ovat esimerkiksi koulun toimintakulttuuri, opetussuunnitelmakysymykset, tieto- ja viestintätekniikka sekä monikulttuurisuuden huomioiminen. Keskeistä on se, että opettajankoulutus itse jatkuvasti analysoi yhteiskuntaa ja opettajuutta ja että sillä on muutosvalmiutta. Opettajankoulutuksessa on tärkeä ottaa huomioon työnantajanäkökulma ja nähdä opettajankoulutus työuran mittaisena prosessina. Perus- ja täydennyskoulutuksesta tulisi myös rakentaa nykyistä eheämpi jatkumo, mikä osaltaan lisäisi myös kollegiaalisuutta. Substanssiosaamisen ohella tärkeitä alueita ovat myös pedagogiikka, psykologia ja kasvatus.

Moyan Brenn. Flickr.com

Moyan Brenn. Flickr.com

Moyan Brenn. Flickr.com

Moyan Brenn. Flickr.com

Moyan Brenn. Flickr.com

Moyan Brenn. Flickr.com
Oppimisen arviointi
Arviointi liittyy olennaisesti opetukseen ja oppimiseen. Arviointi merkitsee lyhyesti määritellen kohteen arvon, laadun tai tason systemaattista määrittämistä. Kysymys on arvon antamisesta ja kannan ottamisesta siihen, mikä on erinomaista, hyvää tai heikompaa. Arviointi voi merkitä hyvin monenlaisia eri asioita sen mukaan, mitä, miksi ja missä tilanteessa arvioidaan, kuka arvioi ja mihin ja miten saatua tietoa käytetään. Kognitiivisen psykologian, konstruktivismin ja humanistisen psykologian myötä käsitys hyvästä oppilasarvioinnistakin on siirtynyt testaamisen ja mittaamisen kulttuurista enemmän arviointiin, jonka tarkoituksena on tukea oppimista ja opiskelijan kehitystä. (Virta 2010.) Konstruktivismin myötä arviointi nähdään olennaisena osana opetusta ja oppimisprosessia. Tämä edellyttää myös uudenlaisia, autenttisia eli aitoon oppimisprosessiin kohdistuvia arviointimuotoja perinteisten kurssin lopuksi järjestettävien erillisten koetilanteiden lisäksi tai sijasta. (Tynjälä 2002, 169–174.) Kun kognitiivis-konstruktivistinen oppimisnäkemys korostaa arvioinnin oppilaskeskeisyyttä ja oppilaslähtöisyyttä ja tarvetta tukea oppilaan kehitystä arvioinnin avulla, samaan aikaan toisaalta kiinnitetään kasvavaa huomiota koulujen tuloksellisuuteen ja tulosvastuuseen ja tehokkuuden mittaamiseen (Virta 2010).
Arvioinnin ja pedagogisten käytäntöjen välillä on läheinen yhteys. Arvioitavat asiat ja arviointitavat vaikuttavat siihen, mitä ja miten opiskellaan ja opetetaan. Tentti- ja koekäytännöt ohjaavat opiskelua. Jos kokeissa mitataan irrallisten asiatietojen osaamista, oppilaat tähtäävät testeihin valmistautumiseen eikä niinkään asian kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen ja yleistiedon kartuttamiseen. Arvioinnin olisikin oltava oppimista edistävää kehittävää arviointia, joka ei vain arvota oppilaan suorituksia vaan ohjaa häntä myös syventämään ymmärrystään. Nykypäivän arviointi haastaa myös oppijoita itseään arvioimaan toimintaansa, käyttämään rakentavaa vertaisarviointia ja siihen liittyvää palautetta. Onnistunut arviointi ja itsearviointi kehittävät oppijoiden metakognitiivisia taitoja sekä itseohjautuvuutta ja sytyttävät heissä rohkeuden oppia uusia asioita. Elämänkoulussa kun ei järjestetä kokeita, mutta vaaditaan kuitenkin jatkuvaa uuden oppimista. (Hakkarainen, Bollström-Huttunen, Pyysalo & Lonka 2005, 16, 250–255.) Virran (2010) mukaan arviointi on paitsi yksilön, myös koulutuksen kontrollin väline. Kaikilla tasoilla arvioinnilla on voimakas piilo-opetuksellinen vaikutus oppimiseen ja koulutukseen, sen kriteerit ohjaavat; häntä heiluttaa koiraa. On keskeistä, heijastaako arviointi sellaisia taitoja ja tietoja, jotka ovat yksilön kehityksen ja yhteiskunnan kannalta mielekkäitä. (Virta 2010.)
Lähteet:
Hakkarainen, K., Bollström-Huttunen, M., Pyysalo, S. & Lonka, K. 2005. Tutkiva oppiminen käytännössä. Matkaopas opettajille. Porvoo: WSOY.
Hakkarainen, K., Lonka, K. & Lipponen, L. 2005. Tutkiva oppiminen. Järki, tunteet ja kulttuuri oppimisen sytyttäjinä. Porvoo: Wsoy.
Karila, K. & Nummenmaa A. R. 2006. Kasvatusvuorovaikutus ja yhteisöllinen työkulttuuri. Teoksessa K. Karila, M. Alasuutari, M. Hännikäinen, A. R. Nummenmaa & H. Rasku-Puttonen (toim.) Kasvatusvuorovaikutus. Tampere: Vastapaino.
Kauppila, R. A. 2004. Opi ja opeta tehokkaasti. Psyykkinen valmennus oppimisen tukena. Juva: PS-kustannus.
Luukkainen, O. 2004. Opettajuus – ajassa elämistä vai suunnan näyttämistä? Tampere: Tampereen yliopistopaino (Sähköinen väitöskirja http://acta.uta.fi)
Nevgi, A. & Lindblom-Ylänne, S. 2009. Oppimisen teoriat. Teoksessa A. Lindblom-Ylänne & A. Nevgi (toim.) Yliopisto-opettajan käsikirja. Helsinki: WSOYpro Oy.
Puolimatka, T. 2002. Opetuksen teoria. Konstruktivismista realismiin. Helsinki: Tammi.
Rauste-von Wright, M L., von Wright J. & Soini, T. 2003. Oppiminen ja koulutus. Helsinki: WSOY.
Tynjälä, P. 1999. Konstruktivistinen oppimiskäsitys ja asiantuntijuuden edellytysten rakentaminen koulutuksessa. Teoksessa A. Eteläpelto & P. Tynjälä (toim.) Oppiminen ja asiantuntijuus. Työelämän ja koulutuksen näkökulma. Porvoo-Helsinki-Juva: WSOY.
Tynjälä, P. 2002. Oppiminen tiedon rakentamisena. Konstruktivistisen oppimiskäsityksen perusteita. Helsinki: Kirjayhtymä.
Uusikylä, K. & Atjonen, P. 2007. Didaktiikan perusteet. Helsinki: WSOY.
Virta, A. 2010. Arvioinnin merkitys opiskelulle ja oppimiselle. Teoksessa L. Salminen, S. Koskinen & H. Virtanen (toim.) Näkökulmia oppimisen arviointiin. Turun yliopisto. Hoitotieteen laitoksen julkaisuja. Tutkimuksia ja raportteja A: 61/2010, 4–18.
Yrjönsuuri, R. & Yrjönsuuri, Y. 2003. Opiskelu, oppiminen, osaaminen. Hamina: Oppilo.