2.1 Opinto-oikeus ja opintomaksu
Opinto-oikeus myönnetään yhtä opintokokonaisuutta (perus- tai aineopinnot) tai sen yksittäistä opintojaksoa varten. Opintokokonaisuus on yliopiston tutkintoasetuksen mukaan laaja tieteellisesti yhtenäinen kokonaisuus, joka käsittää useita opintojaksoja.
Perusopintojen laajuus on 25 opintopistettä ja aineopintojen 35 opintopistettä. Opintojakso on opintojen suunnittelun ja suorittamisen perusyksikkö. Opintojakson laajuus vaihtelee 3–8 opintopisteeseen. Opintopiste (op) on opiskelijan keskimääräinen 27 tunnin työpanos, johon sisältyy osallistuminen opetukseen ja opiskelijan itsenäinen opiskelu. Käytännössä todellinen työmäärä ja aika vaihtelevat.






Opiskelu avoimessa yliopistossa on pääosin maksullista ja opintomaksu maksetaan opintoihin ilmoittautumisen yhteydessä. Lisäksi yhteistyöoppilaitoksissa järjestetyissä opinnoissa oppilaitos laskuttaa oman maksunsa. Maksettuja opintomaksuja ei palauteta. Poikkeuksena on opintojen peruuntuminen esimerkiksi vähäisen opiskelijamäärän vuoksi tai ellet pysty opiskelemaan sairauden vuoksi. Sairaustapauksessa tulee tehdä vapaamuotoinen kirjallinen anomus (kirje tai sähköpostiviesti opintosihteerille), jonka liitteenä on lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen todistus, josta käy ilmi, että opiskelija ei ole ollut opiskelukykyinen ko. opintojen aloittamisajan/suoritusoikeuden aikana. Jos todistus puuttuu, anomusta ei voida hyväksyä.
Opintomaksu oikeuttaa (1.8.2024 alkaen) opiskelemaan perusopintoja kolmen lukukauden ajan ja aineopintoja viisi lukukautta. Yksittäisissä opintojaksoissa opinto-oikeusaika on opetuksen keston ja opintosuoritusten ajan, esimerkiksi luento ja kolme tenttipäivää. Lukuvuosi alkaa 1.8. ja päättyy 31.7.
Ilmoittautumis- ja maksuehdot
Opiskelijan yleisopas lv. 2024-2025Kasvatustieteelliset opinnot29.5.2024