Verkko-oppimisympäristö/verkkoalue (Moodle) toimii opiskeluympäristönä, johon on koottu kaikki opiskelua ohjaava materiaali ja jossa tapahtuu verkko-opintojen ohjattu opiskelu. Verkko-oppimisympäristö ohjaa ja tukee itsenäistä opiskelua, opintoryhmien työskentelyä sekä toimii vuorovaikutuksen tukena. Verkkoalueelta löytyvät opiskeluohjeet, opintojaksojen teemoihin johdattavia tekstejä, ajankohtaiset tiedotukset, linkkejä oheismateriaaleihin ja verkkosivuille, tehtävien palautuslinkit, luentodiat ja -tallenteet sekä keskustelualueet.
Moodleen voit tutustua itsenäisesti, tuutorin johdolla opintojen aikana ja ohjatusti opintojen aloitustilaisuudessa. Verkkoalueen käytön tavoista ja pelisäännöistä sovitaan tuutorin ja opintoryhmän kesken. Opiskelutavasta riippumatta kannattaa verkkoalueella käydä säännöllisesti, jolloin varmistat ajan tasalla pysymisen.
Moodlen käyttöön tarvitset internet-yhteydellä varustetun tietokoneen ja www-selaimen, joka tukee evästeitä. Moodle toimii hyvin esimerkiksi Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla. Verkkoalueelle kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Verkkoalue on käytettävissäsi ja henkilö- ja suoritustietojasi säilytetään Moodlessa opinto-oikeutesi ajan. Opinto-oikeutesi päätyttyä poistettuja tietojasi ei voida palauttaa. Tietojen poistamisen prosessi on automatisoitu, eikä siitä tule erillistä ilmoitusta etukäteen. Opintojen aikana tietojesi säilyminen vaatii sinulta kuitenkin kirjautumisen Moodleen vähintään kerran vuodessa.
Omien tietojen muokkaus
Jokaisella Moodlen käyttäjällä on oma käyttäjätietosivu, joka on hyvä muokata heti verkkoalueelle tultaessa. Pääset muokkaamaan omia tietojasi kirjautumisen jälkeen klikkaamalla omaa nimeäsi Moodlen oikeassa yläkulmassa ja valitsemalla valikosta Käyttäjätiedot ja sen jälkeen Muokkaa tietoja.
Voit liittää käyttäjätietojen (sähköposti, maa, paikkakunta) lisäksi oman kuvasi ja esittelyn itsestäsi. Sähköpostiosoitteena tulee olla osoite, jota seuraat säännöllisesti ja muistathan päivittää sen tarvittaessa opintojen aikana. Sähköpostiosoite on Moodlealueen asetuksissa automaattisesti julkinen, mutta sen näkyvyyttä voit halutessasi rajata. Käyttäjätiedoissa on myös verkkoalueen toimintaan vaikuttavia asetuksia, joiden avulla voit helpottaa keskustelualueiden viestien hallintaa.
Keskustelualueet
Verkkoalueella on keskustelualueita eri teemojen tai opintoryhmien keskusteluja varten. Kurssilla on lisäksi alue ajankohtaisille tiedotuksille, jonne kurssin järjestäjät ja opettajat voivat kirjoittaa viestejä. Moodlen viestejä voit halutessasi tilata myös sähköpostiin keskustelukohtaisesti.
Kun olet avannut kurssialueen aloitussivulta jonkin keskustelualueen, löydät sivun oikeasta reunasta pienen väkäsen. Klikkaamalla väkästä avautuu valikko jossa kerrotaan millainen tilauskäytäntö ko. keskustelualueella on. Jos siinä lukee Pakotettu tilaus, saat pakotetusti ko. keskustelualueen uudet viestit sähköpostiisi. Jos siinä lukee Valinnainen tilaus tai Automaattinen tilaus, voit itse valita haluatko ko. keskustelualueen uudet viestit sähköpostiisi. Jos alapuolella on Tilaa tämä keskustelualue linkki, niin klikkaamalla sitä tilaat keskusteluelueen. Keskustelualueen tilauksen voit peruuttaa samasta paikasta, jonka jälkeen viestejä ei enää tule sähköpostiisi tältä keskustelualueelta. Tämä asetus täytyy muuttaa erikseen kaikille keskustelualueille, ja voit kuitenkin edelleen tilata joitain muita keskustelualueita. Jos opettaja on pakottanut viestit myös sähköpostiin, et pysty poistamaan tilausta itse.
Tehtävän palautus
Palauta tehtävä hakemalla se omalta koneeltasi seuraavin vaihein: Lataa tiedostoja / Lisää / Browse/ Lataa tämä tiedosto / Tallenna muutokset. Palautus on onnistunut, kun lähettämäsi tiedoston nimi näkyy lopuksi ruudussa.
Pari- tai ryhmätyönä tehdyt tehtävät palautetaan nimettynä tekijöiden opiskelijanumeroilla esimerkiksi 654321_398055.rtf. Näin varmistuu, että kaikille tekijöille tallentuu opintopisteet opintorekisteriin.
Salasana hukassa ja muut ongelmatilanteet
Salasanan voit uusia verkkopankkitunnuksilla osoitteessa https://idm.utu.fi. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, ota yhteys opintosihteeriin. Ongelmatilanteissa tai jos kaipaat ohjausta verkkoalueen käyttöön, ota yhteys oppiaineesi suunnittelijaan tai opintosihteeriin. Teknisissä ongelmissa voit pyytää apua sähköpostitse osoitteesta helpdesk@utu.fi. Kerro mahdollisimman tarkkaan, missä vaiheessa ongelma ilmenee ja minkälaisen virheilmoituksen ohjelma antaa. Lisäohjeita Moodlen käyttöön
Opiskelijan yleisopas lv. 2024-2025Kasvatustieteelliset opinnot29.5.2024