2.4 Opintojen hyväksilukeminen

Opis­ke­li­ja voi anoa opin­to­jen hy­väk­si­lu­kua ai­kai­sem­pien opin­to­jen tai muun osaa­mi­sen pe­rus­teel­la. Hy­väk­si­lu­ke­mi­nen tar­koit­taa opin­to­jen, har­joit­te­lun, työ­ko­ke­muk­sen tai osaa­mi­sen hy­väk­sy­mis­tä kor­vaa­maan tiet­tyä opin­to­jak­soa. Ano­mus hy­väk­si­lu­vus­ta kan­nat­taa teh­dä opin­to­jen alku­vai­hees­sa, opin­to-oi­keu­den saa­tu­a­si. Hy­väk­si­lu­ku­ja voi olla kah­den­lai­sia.

Kor­vaa­mi­sel­la tar­koi­te­taan opin­to­jak­son kor­vaa­mis­ta muu­al­la suo­ri­te­tuil­la, si­säl­löl­tään vas­taa­vil­la sa­man alan opin­to­jak­sol­la. Yleis­sään­tö kor­vaa­vuuk­sia anot­ta­es­sa on, että suo­ri­tuk­sen tu­lee olla yli­o­pis­to­ta­soi­nen ja sen tu­lee vas­ta­ta anot­ta­vaa opin­to­jak­soa sekä si­säl­lön että laa­juu­den osal­ta.

Aho­toin­ti eli ai­em­min han­ki­tus osaa­mi­sen tun­nis­ta­mi­nen ja tun­nus­ta­mi­nen tar­koit­taa muu­al­la kuin muo­dol­li­ses­sa kou­lu­tuk­ses­sa han­ki­tun osaa­mi­sen pe­rus­teel­la ha­et­ta­vaa opin­to­ja­ko­son hy­väk­si­lu­ke­mis­ta. Täl­lais­ta osaa­mis­ta voi olla esi­mer­kik­si epä­vi­ral­li­nen op­pi­mi­nen (esim. täy­den­nys­kou­lu­tus) tai arki­op­pi­mi­nen (esim. työ­ko­ke­mus). Kes­kei­siä ovat opi­tut tie­dot ja tai­dot, ei niin­kään ko­ke­mus si­nän­sä. Hy­väk­si­lu­ku teh­dään suh­tees­sa opin­to­jak­son osaa­mis­ta­voit­tei­siin. Osaa­mi­sen ar­vi­oi­mi­sek­si opis­ke­li­jan on to­den­net­ta­va osaa­mi­sen­sa ja opis­ke­li­jal­ta voi­daan edel­lyt­tää lisä­näyt­tö­nä esi­mer­kik­si tent­tiä, port­fo­li­o­ta, es­see­tä, työ­näy­tet­tä tai haas­tat­te­lua.

Säh­köi­nen opin­to­jak­son hy­väk­si­lu­ku­lo­ma­ke ja oh­jeet sen täyt­tä­mi­seen löy­ty­vät verk­ko­a­lu­eel­ta (kas­va­tus­tie­teel­lis­ten ai­nei­den yh­tei­nen verk­ko­alue Kont­to­ri). Lu­et­han oh­jeet huo­lel­li­ses­ti en­nen lo­mak­ken täyt­tä­mis­tä. Ha­ke­muk­seen lii­te­tään opin­to­jak­son to­dis­tus­jäl­jen­nös ja ope­tus­suun­ni­tel­ma, jos­ta sel­vi­ää mitä suo­rit­ta­ma­si opin­to­jak­so on si­säl­tä­nyt. Säh­köi­nen lo­ma­ke täy­e­tään opin­to­jak­so­koh­tai­ses­ti.  Kor­vaa­vuus­pää­tök­sen te­kee avoi­men yli­o­pis­ton suun­nit­te­li­ja opin­to­jak­son vas­tuu­o­pet­ta­jan lau­sun­non poh­jal­ta.

Jos ha­lu­at avoi­mes­sa yli­o­pis­tos­sa suo­rit­ta­ma­si opin­to­jen nä­ky­vän tut­kin­to-opin­to­je­si hop­sil­la Tu­run yli­o­pis­tos­sa, ota yh­teyt­tä tie­de­kun­ta­si opin­to­toi­mis­ton hen­ki­lö­kun­taan, joka voi siir­tää avoi­mes­sa yli­o­pis­tos­sa suo­ri­te­tut opin­not tut­kin­to-opin­to­je­si hop­sil­le.

Opis­ke­li­jan yleis­opas lv. 2022-2024Kas­va­tus­tie­teel­li­set opin­not17.6.2022