Opintosuoritusten arvioinnit ovat nähtävissä Pepin opiskelijan työpöydältä noin kolmen viikon kuluessa suorituspäivästä. Ohjeet opiskelijan työpöydän käyttöön löydät avoimen yliopiston verkkosivuilta.
Esseen palautelomake on luettavissa Moodlessa samassa paikassa, johon palautit esseen. Kun opettaja on antanut esseestä palautteen, tulee siitä automaattinen ilmoitus sähköpostiin.
Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla 0–5 tai hyväksytty/hylätty.
Arviointiasteikko:
5 = erinomainen
4 = kiitettävä
3 = hyvä
2 = tyydyttävä
1 = välttävä
i = hylätty/täydennettävä
Oikeusturva arvioinnissa
Ongelmatilanteet pyritään aina ratkomaan ensin sillä tasolla, jolla ne ovat esiintyneet ja opintosuorituksia koskevissa ongelmissa tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä opintojen suunnittelijaan, joka osaa neuvoa ja ohjata tarvittaessa eteenpäin ongelman ratkomisessa. Jos olet tyytymätön esseen tai tentin arvosanaan, keskustele siitä ensin arvosanan antaneen opettajan kanssa ja tarvittaessa myös oppiaineen suunnittelijan kanssa. Jos ongelma ei ratkea, voit tehdä oikaisuvaatimuksen suullisesti tai kirjallisesti arvostelun suorittaneelta opettajalta 14 päivän sisällä suullisen palautteen antamisesta. Opettajan täytyy tällöin antaa oikaisuvaatimukseen kirjallinen vastaus. Jos olet tyytymätön opettajan tekemään oikaisupäätökseen, voit saattaa asian tutkintolautakunnan käsiteltäväksi 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut päätöksestä tiedon.
Kokonaisarvosana ja opintorekisteriote
Kun olet suorittanut perus- tai aineopinnot valmiiksi ja suoritukset on tallennettu opintorekisteriin, pyydä opintosihteeriä laittamaan loppumerkintä (=opintokokonaisuuden arvosana) ja lähettämään opintorekisteriote todisteeksi valmiista arvosanasta. Kokonaisuusmerkintää edellytetään esimerkiksi haettaessa yliopiston tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta! Opintorekisteriotetta ei lähetetä automaattisesti, jotta voit tarvittaessa korottaa yksittäisen suorituksen arvosanaa opintojen valmiiksi saamisen jälkeen. Kokonaisuusmerkinnän tallentamisen jälkeen opintojen korottaminen on mahdollista vain, jos syynä on este opintojen jatkamiseen, kuten esimerkiksi tavoite saada kelpoisuus jatkamiseen aineopintoihin tai avoimen yliopiston väylän hakukelpoisuus.
Perus- ja aineopintojen kokonaisarvosana määräytyy opintojaksojen painotettuna keskiarvona. Kerro kunkin jakson numeerinen arvosana opintopistemäärällä, laske luvut yhteen ja jaa saatu luku opintopisteiden lukumäärällä. Hyväksytty/hylätty -asteikolla arvioituja opintojaksoja tai osasuorituksia ei lasketa keskiarvoon. Arvosanojen pisterajat ovat:
erinomaiset tiedot 5 (4,50–5)
kiitettävät tiedot 4 (3,50–4,49)
hyvät tiedot 3 (2,50–3,49)
tyydyttävät tiedot 2 (1,50–2,49)
välttävät tiedot 1 (1–1,49)
Kokonaisuusmerkinnän tallentamisen jälkeen perusopintojen ja/tai aineopintojen opintokokonaisuuden arvosanan korottaminen on mahdollista vain, jos välttävät tai tyydyttävät tiedot ovat este opintojen jatkamiselle. Korotetusta arvosanasta ei kirjoiteta erillistä todistusta, vaan arvosanan korottamisesta tehdään merkintä opintorekisteriin. Korottamisesta ei tule opintopisteitä. Välttävin tai tyydyttävin tiedoin suoritetut perusopinnot voi korottaa suorittamalla yhden valitsemansa perusopintojen opintojakson uudelleen. Korotetusta opintojaksosta tulee saada parempi arvosana kuin ensimmäisellä kerralla. Ellei kokonaisuuden arvosanaksi tule tämän jälkeen hyvät tiedot, tulee korottaa kaksi opintojaksoa. Välttävin tai tyydyttävin tiedoin suoritetut aineopinnot voi korottaa suorittamalla aineopintojen opintojaksoista kirjallisuutta 8 op verran, josta sovitaan suunnittelijan kanssa.
Mikä on vilppiä?
Eettisyys on Turun yliopiston toiminnan keskeisiä arvoja. Tämä edellyttää niin opiskelijalta kuin opettajaltakin rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta, objektiivisuutta ja hyvän tieteellisen käytännön periaatteiden noudattamista.
Vilpillä tarkoitetaan tahallista toimintaa, jonka seurauksena opiskelija antaa väärän kuvan omasta tai toisen henkilön osaamisesta. Vilppiä on myös, jos opiskelija opintosuoritusta tehdessään toimii opettajan ohjeiden vastaisesti tai käyttää kiellettyjä keinoja tai apuvälineitä. Vilppi on kiellettyä ja siitä seurata esimerkiksi suorituksen hylkääminen, dekaanin puhuttelu, rehtorin kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen.
Oppimisen eettiset ohjeet
Vilppitapausten menettelyohje (TY)
Opiskelijan yleisopas lv. 2024-2025Kasvatustieteelliset opinnot29.5.2024