Tiedonhallinnalliset valmiudet ovat keskeisimpiä opiskelutaitoja.
Tiedonhankintataitojen tavoitteet ovat:
• Osaat käyttää kirjastojen palveluja opiskelussasi.
• Osaat hankkia itsenäisesti ja tehokkaasti tietoa kirjallisesta aineistosta.
• Tunnet monipuolisia tiedonlähteitä.
• Osaat arvioida tiedonlähteiden sopivuutta erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Tiedonhankinnan lähtökohtana on selvittää tiedontarve:
• Mitä ja millaista tietoa tarvitaan?
• Mihin sitä käytetään?
• Missä muodossa ja millä kielellä?
Kirjastopalveluita
Useimmiten tarvitset kurssikirjoja opiskellessasi avoimessa yliopistossa. Suurimman osan kirjoista saat lainaamalla ne kirjastoista. Kurssikirjat ovat hyvin kysyttyjä, joten niiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Aineistovaraus kirjastoon on hyvä keino varmistaa kirjan saatavuus.
Turun yliopiston kasvatus- ja yhteiskuntatieteelliset kurssikirjat ovat Educariumin kirjastossa osoitteessa Assistentinkatu 5, 1. kerros. Osa kirjallisuudesta löytyy myös e-kirjoina verkosta. Avoimen yliopiston opiskelijana voit hankkia Turun yliopiston kirjastokortin ja käyttää kirjaston hakupalveluita. Kirjastokortin tilauksen voi tehdä verkossa ja kortin voi noutaa mistä tahansa Turun yliopiston kirjaston toimipaikasta Turussa, Raumalla ja Porissa. Kirjastossa on lainattavan kokoelman lisäksi olemassa lukusalikappaleet, joita saa yö- ja viikonloppulainoiksi. Varatuimmista kirjoista on koottu pikalainakokoelma, josta saa kahden (2) vrk:n lainoja, joita ei voi uusia tai varata.
Kirjoja voi myös kaukolainata. Jos et asu lähellä kirjastoa, jossa kirja on, voit pyytää lähikirjastoasi kaukolainaamaan kirjan sinulle. Kaukolainaus on maksullista. Tehdessäsi kurssin kirjallisuutta koskevan kaukolainatilauksen Turun yliopiston kirjaston kirjoihin, kerro lähikirjastollesi, että tilaukseen kannattaa lisätä maininta ”Asiakas on TY:n avoimen yo:n opiskelija”.
Suomen kirjastolaitos koostuu yleisten ja tieteellisten kirjastojen verkostosta. Kunnan- tai kaupunginkirjasto on yleensä lähikirjastosi. Kirjastot.fi-palvelun kautta voi hakea samanaikaisesti kirjallisuutta kaikista Suomen kirjastoista, valitse Monihaku. Sivustosta löytyvät muun muassa linkit kaikkiin kirjastoihin, aineistohakuun ja muuhun verkkoasiointiin.
Kirjastojen verkkoaineistot
UtuGuides on hyvä tapa löytää Turun yliopiston kirjaston painetut ja elektroniset artikkelit, kirjat, tietokannat ja kaikki muu opiskelijan tarvitsema aineisto. UtuGuides-sivuille on koottu tieteenaloittain tietoa ja linkkejä artikkeleista ja lehdistä, kirjoista ja hakuteoksista sekä muista ajankohtaisista asioista.
Kirjautumalla yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla Turun yliopiston kirjaston Volter-hakupalvelun etäkäyttäjäksi voit etsiä aineistoja, esimerkiksi kotimaisia ja ulkomaisia kirjoja ja sanakirjoja, lehtiartikkeleita, tilastoja, asiasanastoja sekä hakuteoksia useista tietokannoista. Volterin kautta pääset lukemaan, tallentamaan tai tulostamaan verkkokirjoja ja useiden tieteellisten lehtien kokonaisia artikkeleita suomeksi ja englanniksi. Finnasta löydät erityisesti kotimaisia artikkeleita.
Artikkelin haun pikaohje:
1. Turun yliopiston kirjaston Volter löytyy osoitteesta https://utuvolter.fi.
2. Kirjaudu sisään Turun yliopiston tunnuksella ja salasanalla (samat kuin Moodleen), tämän jälkeen kaikki aineistot ovat käytettävissäsi.
Uudessa Volterissa on yksi hakuikkuna, jonka kautta löytyvät kaikki aineistot: painetut ja elektroniset kirjat, lehdet, tietokannat ja suuri määrä artikkeleita. Oletushaku (komennolla ’hae’) kohdistaa haun kaikkiin aineistokokonaisuuksiin.
3. Voit kohdentaa hakua käyttämällä Tarkennettua hakua tai valitsemalla yläpalkista Lehtihaun:
Tällöin voit valita, haetko kirjoja, lehtiä ja opinnäytteitä; kansainvälisiä artikkeleita; tai tietokantoja. Voit myös tarkentaa hakua esimerkiksi valitsemalla tekijän nimen mukaisen haun tai hakea aineistoa tietyltä vuodelta.
Huom! Kotimaiset artikkelit löytyvät kansallisesta Finnasta (https://finna.fi). Kirjaudu Finnaan sisään käyttämällä HAKA-tunnuksia, valitsemalla oppilaitokseksi ’Turun yliopisto’ ja käyttämällä Turun yliopiston tunnusta ja salasanaa. Tee haku omilla hakusanoillasi ja rajaa hakutulokset hakutuloslistan vasemmalta puolelta aineistotyyppi à lehti/artikkeli. Jos et saa kotimaista artikkelia avattua koneellasi Finnan kautta, voit hakea artikkelin Volterin kautta sen lehden nimellä, jossa artikkeli on julkaistu. Kun löydät oikean lehden, esimerkiksi Kasvatus-lehti, klikkaa ’Saatavilla verkossa’ -kohtaa ja ’Elektra’-linkkiä (useimmat lehdet löytyvät Elektran kautta). Tämän jälkeen näet kaikki lehden numerot. Täältä valitse oikea (vuosiluku ja) numero, jossa etsimäsi artikkeli on julkaistu.
4. Myös tieteenalakohtaiset oppaat ovat toiminnassa entiseen tapaan (https://utuguides.fi). Oppaissa on eri välilehdille jaoteltuina kirjat, lehdet ja tietokannat. Kasvatustieteiden oppaassa lehdet-välilehdeltä löytyy myös listaus kasvatustieteiden keskeisimmistä kotimaisista lehdistä sekä suorat linkit kyseisiin lehtiin.
5. Kirjastoon voi aina soittaa tai mennä käymään, henkilökunta neuvoo tiedonjanoisia mielellään!
Tiedonhakua itseopiskellen
Opiskelun sujuva eteneminen edellyttää tiedonhakutaitojen hallintaa, jota voit opiskella itsenäisesti opintojen alkuvaiheesta alkaen esimerkiksi Turun yliopiston kirjaston laatiman oppaan avulla. Kasvatustieteellisissä aineissa tiedonhaunopetusta sisältyy aineopintojen proseminaarivaiheeseen. Lisäksi avoin yliopisto järjestää yhteistyössä kirjaston henkilöstön kanssa maksuttomia, kaikille avoimen yliopiston opiskelijoille tarkoitettuja tiedonhakukoulutuksia.
Oppia tiedonhakuun kirjaston videoista
Opiskelijan yleisopas lv. 2024-2025Kasvatustieteelliset opinnot29.5.2024