Esseen rakenne muodostuu seuraavista osista:
Sisällysluettelo (ks. malli)
- sisällysluettelo otsikoidaan lyhyesti otsikolla sisällys tai sisältö
Tekstiosa
- tekstiosa koostuu johdannosta, runkotekstistä ja johtopäätöksistä/pohdinnasta ja vain nämä osat lasketaan esseen pituuteen
- pääluvun tulee sisältää aina vähintään kaksi alalukua, jotta alaluvut ovat tarpeen
- noudata tehtävän laajuudesta annettuja ohjeita, ohjeellinen sivumäärä tarkoittaa tekstiosaa johdannosta pohdintaan
- suositeltava kirjasin Times New Roman tai Arial, pistekoko 12, riviväli 1,15 (jos käytät esseen mallipohjaa, on riviväli 1,5)
- rivivälin tulee olla koko tehtävässä sama, myös sisällys- ja lähdeluettelossa
- vasemman ja oikean marginaalin leveys on 2 cm (Wordin oletus)
- ylä- ja alareunan marginaalien leveys on 2,5 cm
Lähdeluettelo (ks. malli)
Itsearviointi
- esseen loppuun lähdeluettelon jälkeen liitetään oma arvio esseestä ja sen kirjoitusprosessista (esim. esseen vahvuudet, kehityksen kohteet, mahdolliset ongelmat kirjoitusprosessin aikana ja miten ne on ratkaistu, mistä toivot palautetta ja minkä arvosanan annat esseellesi)
Opinnoissa voi olla käytössä myös opinnäytetyön mallipohja, jonka voit halutessasi tallentaa omalle koneellesi opintojen Moodlealueelta. Mallipohjassa on valmiina opinnäytetyön rakenne ja asetukset (jotka poikkeavat hieman edellä olevista esseen ohjeista) sekä lyhyesti ulkoasuun, sisältöön ja saavuttavuuteen liittyviä ohjeita.
Johdanto herättää lukijan
Johdanto kertoo lukijalle, mitä odottaa esseeltä. Hyvä johdanto on lyhyt ja se herättää lukijan mielenkiinnon. Essee perustuu ongelmanasettelulle, joka määritellään esseen alussa tehtävänannon tarjoamissa rajoissa. Johdanto hahmottelee esseen tavoitteen, päälinjat ja esittelee ongelman, johon haetaan ratkaisua esseessä sekä perustelee tehdyn rajauksen. Siinä voi myös määritellä lyhyesti esseen keskeiset käsitteet. Johdanto kirjoitetaan usein viimeiseksi.
Runkoteksti esseen ytimenä
Essee muodostaa yhtenäisen tarinan, jossa on juoni eli punainen lanka. Asiat tulee liittää toisiinsa käsittelyssä. Aihetta käsitellään johdonmukaisesti siten, että jokainen virke, kappale ja luku vievät asiaa osaltaan eteenpäin ja toisiaan seuraavat tekstin osat ovat viittaussuhteessa toisiinsa. Hyvä kappale koostuu yhdestä pääasiasta sekä sitä tukevista selityksistä, yksityiskohdista ja esimerkeistä. Huomaa, ettei yksi tai kaksi virkettä vielä ole kappale eikä yksi kappale vielä riitä muodostamaan omaa lukuaan. Yksittäiset asiat tulee liittää kokonaisuuksiin, jotta esseestä ei tule faktaluetteloa. Kehittele yksityiskohdista useita ajatuksia rinnakkain, yhdistele niitä ja tee omia päätelmiä. Kokonaiskuvaa voit pyrkiä hahmottamaan miettimällä asioiden välisiä yhteyksiä tai vuorovaikutussuhteita. Noudata tarkastelussa valitsemaasi näkökulmaa.
Johtopäätös kokoaa aiheen
Esseen viimeinen tekstiluku on pohdintaosa, johon kokoat keskeisimmät asiat, näkemyksesi aiheesta ja otat kantaa johdannossa esitettyihin kysymyksiin. Se ei ole pelkkää aikaisemman toistoa tai tiivistelmää, vaan asioiden huolellista ja kriittistä pohdintaa esseessä aikaisemmin käsiteltyihin tietoihin tukeutuen. Pohdintaosiossa voidaan myös kohdistaa katsetta tulevaan, ja pohtia esimerkiksi tarkastelemasi aiheen merkitystä tulevaisuudessa tai mahdollisia jatkotutkimustarpeita.
Opiskelijan yleisopas lv. 2024-2025Kasvatustieteelliset opinnot29.5.2024