Osa opintojaksoista suoritetaan tenttimällä. Tenttipäivät ja tenttitavat ilmoitetaan lukuvuoden aikataulussa ja opintojaksokohtaisissa opiskeluoppaissa. Lukuvuoden aikana on yhden tentin suoritusta varten vähintään kolme tenttimahdollisuutta, ja opiskelijana voit tenttiä samaa tenttiä enintään kolme kertaa. Tentit voivat olla joko moodletenttejä tai Exam-tenttejä, jotka tehdään sähköisen tentin tenttitilassa.
Moodletentti
Moodletentti on yksilö- ja aineistotentti, joka tehdään verkkoalueella tiettynä ajankohtana ja rajattuna vastausaikana, esimerkiksi kahden vuorokauden aikana. Aineistotentillä tarkoitetaan tenttiä, jossa voi käyttää luentomuistiinpanoja, kirjallisuutta ja muuta oheismateriaalia. Tenttikysymykset on muotoiltu siten, että kirjoista ei löydy suoraa vastausta, vaan vastaajan on kyettävä yhdistelemään ja päättelemään vastauksissa esittämänsä tiedot. Moodletenttiin valmistaudutaan normaalin tentin tapaan. Esseemuotoiset tenttivastaukset voi kirjoittaa Moodleen prosessina tai vaihtoehtoisesti vastauksen voi kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelmalla ja liittää valmiina moodletentin vastauskenttään. Valmis tenttivastaus tallennetaan ja lähetetään arvioitavaksi opettajalle. Moodletenttiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Sähköinen tenttipalvelu Exam
Exam –tenttitiloja on useilla eri paikkakunnilla kuten esimerkiksi Turussa, Porissa, Raumalla, Vaasassa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa. Tarkemmat tiedot tenttipaikoista näet tentin varausjärjestelmästä. Tentit ovat varattavissa aikaisintaan 30 vrk ennen tentin suorittamista. Turun yliopistossa sähköinen tentti varataan osoitteessa: https://exam.utu.fi/. Linkit Exam-tentteihin ja niihin ilmoittautumiseen löytyvät myös Moodlealueelta tentittävän opintojakson kohdalta. Kun olet varannut tentin, hae kulkuavain yliopiston IT-palvelupisteestä.Lisätietoja tenttimisestä löydät Ohjeita opiskelijoille –otsikon alta kohdasta Tentit ja tentttiminen. Tenttikysymykset avautuvat ja niihin vastataan tietokoneella. Tenttitilassa on sekä reaaliaikainen että tallentava videovalvonta eikä poistuminen tenttitilasta tentin aikana ole sallittua. Tentin valvonta ja henkilöllisyyden todentaminen tapahtuu yhdistämällä kulunvalvonnan ja videovalvonnan tiedot tenttisuoritukseen.
Tenttiin valmistautuminen
Hyvä lukija tekee tenttiin valmistautuessaan koko ajan johtopäätöksiä, etsii asioiden välisiä yhteyksiä sekä koettaa aktiivisesti ymmärtää, mistä tekstissä on kyse. Mikä tahansa tiedon aktiivinen kehittely edistää oppimista ja seuraavat lukuohjeet soveltuvat myös vieraskielisen tekstin opiskeluun.
Saat nopean yleiskäsityksen tekstistä silmäilemällä ennen tekstin varsinaista lukemista takakannen esittelytekstiä, sisällysluetteloa, ensimmäistä ja viimeistä kappaletta sekä otsikoita. Huomioi alleviivaukset, lihavoidut ja kursivoidut sanat, vihjesanat, kuvat tai kaaviot. Lähesty tekstiä kokonaisuutena ja merkitse tärkeät sanat. Tarkista vieraskielisessä tekstissä lopuksi sanakirjasta yhdellä kertaa sellaiset sanat, joita tarvitset olennaisimpien asioiden ymmärtämiseksi.
Asennoidu tekstiin aktiivisesti arvioimalla sen sanomaa ja tekemällä kysymyksiä. Kysymykset auttavat keskittymään, jolloin luet päämäärätietoisemmin. Miten teksti liittyy aikaisempiin tietoihisi? Esittääkö kirjoittaja uusia näkökulmia? Mistä tekstin kohdasta löydät etsimäsi asiat? Miten voit käyttää tekstin tietoja hyväksesi? Etsi vastauksia kysymyksiisi ja yritä hahmottaa tekstin pääajatukset. Kiinnitä erityistä huomiota kappaleiden teemavirkkeisiin, jotka sisältävät kappaleen keskeisen asian. Teemavirkkeet ovat yleensä kappaleen alussa. Jos et yhden kerran lukemisen jälkeen koe ymmärtäneesi tekstin ydinasioita etkä osannut esittää oikeita kysymyksiä, niin palaa silmäilyvaiheeseen.
Lukemisen ymmärtämistä helpottaa, kun hahmotat eri tekstin osien tehtävät. Johdannossa kirjoittaja johdattelee lukijan aiheeseen ja selittää tekstin tarkoitusta. Selittävässä ja tietoa antavassa osassa kirjoittaja selventää tekstin keskeisiä asioita esittämällä niitä tukevia seikkoja ja yksityiskohtaisia tietoja. Vihjesanat, lyhyt siirtymävirke tai lyhyt kappale kertoo, että siirrytään asiasta toiseen. Määritelmät ovat selityksiä käsitteille, jonka varaan teoriat rakentuvat. Päätännössä eli kappaleen, luvun tai tekstin lopussa kirjoittaja tiivistää sanomansa pääkohdat tai esittää johtopäätöksiä tai arvioita.
Lopuksi kertaa ja palauta mieleen kirjan/tekstin pääkohdat ja pääteema. Erottele tosiasiat, väitteet, mielipiteet, otaksumat, perustelut, esimerkit ja johtopäätökset. Alleviivaa ja tee muistiinpanoja. Silmäile lopuksi teksti vielä uudelleen ja pohdi, mikä siinä on olennaista. Käy lopuksi läpi tekemäsi alleviivaukset ja muistiinpanot, jotka auttavat kokonaisuuden hahmottamista.
Käsitekartta avuksi
Yksi hyvä keino ottaa tekstiä haltuun on tehdä siitä käsitekartta. Käsitekartta auttaa jäsentämään tietoa uudenlaiseen muotoon, jotta se on helpompi ymmärtää ja omaksua. Sitä voidaan soveltaa kuvattaessa jotain ilmiötä tai käsitteiden välisiä suhteita, tehtäessä muistiinpanoja tai hahmottaessa tekstin rakennetta. Se on graafinen kuvaus, jossa käytetään avainsanoja. Pääkäsite sijoitetaan yleensä keskelle ja siihen liittyvien asioiden väliset suhteet kuvataan graafisesti. Kun teksti rikotaan graafiseksi kuvioksi, on helpompi pohtia, mitkä asiat kuuluvat yhteen ja miten, mitkä ovat syitä ja mitkä seurauksia. Näin tekstin sisältö avautuu paremmin ja luettu tulee ymmärretyksi sekä liitetyksi siihen kokonaisuuteen, joka muistiin on aikaisemmin muodostunut.
Hyvä tenttivastaus
Tenteissä odotetaan yleensä esseetyyppisiä vastauksia, joiden tarkoituksena on testata opiskelijan tietoja ja ymmärrystä kysytystä aiheesta. Hyvä tenttivastaus vastaa siihen, mitä kysytään. Lue kysymys ajatuksella. Huomaa erityisesti, jos tehtävässä pyydetään analysoimaan, pohtimaan tai vertailemaan ja suunnittele vastauksesi sen mukaan. Älä unohda vastata kysymyksen kaikkiin osiin. Vastauksesta tulee näkyä, että olet lukenut ja ymmärtänyt tentittävän kirjallisuuden tai muun oppimateriaalin. Omia näkökantoja kannattaa esittää harkitusti ja perustellusti, eikä tenttivastausta voi rakentaa niiden varaan.
Hyvä tenttivastaus on johdonmukainen ja selkeästi jäsennelty. Siinä on määritelty keskeiset käsitteet ja asia on liitetty laajempaan kontekstiinsa. Vastausta suunnitellessasi mieti, mitkä asiat siihen sisältyvät sekä missä järjestyksessä ja miten ne kannattaa esittää. Kiinnitä huomiota tenttikysymyksen rajaukseen ja vastaa kysymykseen rajauksen mukaisesti. Arvosanaa ei anneta vastausten pituuden perusteella, joten vastausta ei kannata keinotekoisesti venyttää. Kerro pääasiat lukijalle hyvällä suomen kielellä, oppiaineen keskeisiä teorioita ja käsitteitä käyttäen. Määrittele keskeiset käsitteet ja kirjoita vastaukset kokonaisin lausein. Arvosanaa alentavia seikkoja ovat puutteelliset tiedot, asiavirheet, asiatyylisen argumentoinnin korvaaminen omilla mielipiteillä, vastauksen huono jäsennys, vaikeaselkoisuus tai mahdollisen ohjepituuden huomattava ylittäminen tai alittaminen.
Opiskelijan yleisopas lv. 2024-2025Kasvatustieteelliset opinnot29.5.2024