Opiskelijalle
Elämme aikaa, tai oikeastaan olemme eläneet jo pitkään, jolloin elämän- ja tuotantotapamme sekä yleisemmin kulttuurimme kuluttaa maapallon luonnonvaroja enemmän kuin nämä uusiutuvat. Tämä ei ole ”kestävä” elämän perusta. Tämän tuhoisan ja ei-toivottavan kehityssuunnan heijastumia ovat esimerkiksi ilmaston lämpenemisen kiihtyminen, eri eliö- ja kasvilajien katoamisen kiihtyvä tahti ja yleisemmin maapallon elinehtojen, ja näin myös ihmisen toimeentulomahdollisuuksien, kaventuminen. Tämä on sekä nykyisen että tulevaisuuden luonnon ja myös ihmisen elinehtojen ja ”hyvän elämän” kannalta keskeinen kysymys, johon ihmiskunnan tulisi löytää uusia ja kestäviä ratkaisuja. Kestävän kehityksen -viitekehys tarjoaa näiden kysymysten tarkasteluun ja myös käytännön muutoksille yhden tämän hetken keskeisimmistä perspektiiveistä.
Kestävän kehityksen -viitekehyksessä kysymystä tarkastellaan ekologisen ja luontoulottuvuuden tarkastelunäkökulman lisäksi taloudellisesta, sosiaalisesta, kulttuurisesta ja myös eettisestä näkökulmasta. Tällainen laaja-alainen tarkasteluperspektiivi onkin tärkeä, koska ihmisten toiminnalla on hyvin monenlaisia ei-toivottavia seurauksia luonnon ja ihmisten elinehtojen kannalta. Tämä edellyttää merkittäviä muutoksia käsityksissämme ihmisistä, luonnosta ja maailmasta yleensäkin. Jotta tällaiset isot ideologiset, sosiaaliset ja toiminta- ja tuotantotapoihimme sekä ympäristötietoisuuteemme liittyvät muutokset mahdollistuvat optimaalisesti, edellyttää tämä juuri kestävän kehityksen tarjoamaa holistista tarkastelutapaa. Näin meille mahdollistuu ensinnäkin nykyistä syvällisemmän ymmärryksen saaminen elämänorientaatiomme taustalla vaikuttavista eri tekijöistä. Tämä on tarpeellista, jotta saamme paremman ymmärryksen vaadittavien muutosten välttämättömyydestä ja myös motiivin niiden toteuttamiseen reaalielämässä. Tämä on tärkeää, koska muutosvaateet näissä suhteissa on ilmeinen, vain näin meille ja tuleville sukupolville on mahdollista elää hyvää elämää samalla kun luonto ympärillämme voi mahdollisimman hyvin.
Kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen asema ja rooli korostuu, kun alamme pohtia sitä, kuinka kestävän kehityksen vaatimat muutokset saadaan konkretisoitua. Kasvatustraditiomme ja -instituutiomme ovat aina sidoksissa ajan yhteiskuntatodellisuuteen. Nämä ovat omalta osaltaan olleet vaikuttamassa nykyisenkaltaisen elämänorientaatiomme, erilaisten tuotantotapojemme ja yhteiskuntajärjestelmämme muovautumiseen sellaisiksi kuin ne nykyään ovat. Jo tästäkin syystä meidän pohdittava sitä, miten kasvatusta, opetusta ja koulutusta sekä näihin liittyvien instituutioiden tavoitteita ja käytänteitä tulisi uudistaa, jotta nämä tukisivat parhaalla tavalla edessä olevia muutoksia. Jotta kestävän kehityksen mukaisen elämänorientaatio voi ”lyödä itsensä läpi” laajemmin, vaaditaan näidenkin suhteen uudistuksia, radikaalisiakin.
Kirjallisuus opintojaksolle on valittu siten, että ne antaisivat tämän muutostarpeen hahmottamiseksi mahdollisimman paljon perusteita ja virikkeitä: näin toisissa teksteissä tarkastellaan laajasti planetaarisesti kestävän ja ”hyvän elämän” reunaehtoja ja mahdollisuuksia, toisissa teksteissä tarkastellaan puolestaan enemmän kestävän kehityksen vaateita kasvatus- ja koulutusjärjestelmien uudistamisen ja käytäntöjen näkökulmasta. Kirjallisuus on pyritty valitsemaan myös niin, että teksteissä tulee käsiteltyä mahdollisimman monia kouluasteita.
Opintojakson kirjallisuus ei luonnollisestikaan tarjoa kuin lähtökohtia kestävää kehitystä edistävään kasvatukseen ja uudistavaan oppimiseen. Siksi, ja myös asiaan sisälle pääsemisen helpottamiseksi, Moodle-sivustolta löytyy joitakin linkkejä asiaa sivuaviin radio-ohjelmiin, haastatteluihin ja löytyypä sivuilta myös linkkejä eri asiantuntijoiden verkossa julkaisemiin dioihinkin, jotka tiivistävät hienosti sen missä oikeastaan kestävän kehityksen ja uudistuvassa oppimisessa oikeasti on kyse. Lisäksi sivulta löytyy myös lisälukuvinkkejä sekä linkkejä kansainvälisiin ja suomalaisiin kestävän kehityksen ja sitä edistävän kasvatuksen keskeisiin strategiapapereihin ja vastaaviin. Näihin tutustumalla opiskelija voi syventää tietämystään kestävän kehityksen, ekosivistyksen ja planetaarisen sivistyksen, luontotietoisuutemme kehityksestä sekä uudistuvan oppimisen lähtökohdista.
Antoisia ja innostavia opiskeluhetkiä!
Juhani Tähtinen
