4. Suoritustapa
ja aikataulu
Opintojakso suoritetaan kirjoittamalla essee tai tekemällä tentti opintojakson kirjallisuuden pohjalta.
Voit kirjoittaa esseen tai tehdä tentin omaan aikataulusi mukaan – opinto-oikeuden puitteissa. Opinto-oikeutesi voit tarkistaa avoimen yliopiston Nettiopsusta. Neljän opintopisteen laajuisen opintojakson opiskeluun on katsottu menevän keskimäärin opiskelijalta kaikkinensa aikaa noin reilu 100 tuntia.
Essee
Kirjoita opintojakson kirjallisuuden pohjalta 8-12 sivun laajuinen essee ja palauta se Moodleen. Keskeistä on opintojakson kirjallisuuteen pohjautuva, argumentoiva ja pohdiskeleva kirjoittamistyyli. Halutessasi voit käyttää ohessa muutakin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.Voit palauttaa esseen Moodleen vapaasti opinto-oikeutesi puitteissa. Esseen kirjoittamisessa noudatetaan kirjoitusohjeita, jotka löytyvät Opiskelijan yleisoppaasta (luku 4.1. ). Tieteellisen kirjoittamisen pelisääntöjen mukaisesti tekstiin merkitään lähdeviitteet. Esseen alkuun liitetään sisällysluettelo ja loppuun lähdeluettelo. Lisäksi esseeseen laaditaan kansi, jossa on työn otsikoinnin lisäksi oma nimesi ja opiskelijanumerosi. Voit tehdä esseen myös pariyönä. Esseen arviointi on tässä tapauksessa hieman tiukempi ja esseen loppuun tulee avata noin puolen sivun verran, miten parityöskentely sujui, toiko se esimerkiksi jotain uutta esimerkiksi omaan ajatteluun.
Esseen aihe ja aiheen käsittely
Esseessäsi voi valita joko yleisemmän tarkastelukulman tai jonkin spesifimmän näkökulman tai teeman. Jälkimmäisen valinnan kohdalla on tärkeää perustella valitun näkökulman merkitys ja määrittää tähän liittyvät rajaukset sekä se, mihin tällä rajauksella pyrit. Toki esseesi rajaus voi merkitä sitä, etteivät kaikkien lähdekirjallisuuden tarkasteluaiheet ja -perspektiivit sovi kokonaisuuteesi. Älä silloin yritä väkisin työntää niitä tarkasteluusi.
Esseessä aiheen käsittelyn tulee olla mahdollisimman pohtivaa ja argumentoitavaa. Voit esittää, ja sen on jopa suotavaa, myös omia arvioitaisi ‒ vastaväitteitäkin ‒ lähdekirjallisuudessa esitettyihin näkemyksiin ja tulkintoihin. Nämäkin on hyvä perustella mahdollisimman hyvin ja vakuuttavasti. Kiinnitä muutenkin huomiota ja esittämiesi tulkintojen johdonmukaisuuteen ja loogisuuteen. Käytä esseessäsi mahdollisimman paljon opintojakson kirjallisuutta.
Tentti
Tentittävä kirjallisuutena on kaksi kirjaa ja kaksi artikkelia. Joutsenvirran & Salosen kirjan lisäksi voit valita yhden toisen kirjan ja kaksi artikkelia opintojakson kirjallisuudesta (ks. luku 3) oman kiinnostuksesi mukaisesti. Halutessasi voit käyttää ohessa muutakin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Merkitse tenttiin vastausten jälkeen, mitä kirjoja ja artikkeleita olet käyttänyt.
Tentin voit tehdä lukuvuonna 2021-2022 seuraavina päivinä (syyslukukaudella 2021 ilmoittautuneiden opinto-oikeus päättyy 31.1.2022)
- 13.-15.10.2021,
- 10.-12.11.2021,
- 8.-10.12.2021,
- 12.-14.1.2022,
Tentti järjestetään kahden vuorokauden laajuisena Moodletenttinä, johon ei tarvitse ilmoittautua. Moodletentillä tarkoitetaan tenttiä, johon vastataan kotona omalta tietokoneelta ja jonka kysymykset tulevat Moodleen erillisessä Moodletenttilinkissä. Moodletentti on yksilötentti, johon valmistaudutaan normaalin tentin tapaan. Vastausaikaa on tentin avautumisesta sen sulkeutumiseen kaksi vuorokautta. Voit muokata moodletenttivastausta tenttiaikana niin monta kertaa kuin haluat vaikkapa eri tietokokeilta. Lähteenä käytetään opintojakson kirjallisuutta. Oma pohdinta on suositeltavaa. Tentin tarkoitus on osoittaa, että olet ymmärtänyt lukemaasi ja osaat soveltaa opintojakson sisältöjä omaan pohdintaasi. Voit valita itsellesi sopivan tenttiajan opinto-oikeuden puitteissa.
Arviointi
Essee ja tentti arvioidaan asteikolla 0-5. Mitä eheämpi, argumentoivampi, pohdiskelevampi ja uusia näkökulmia esiin nostava aiheen käsittely on, sen parempi arvosana. Myös tekstin luettavuus vaikuttaa jonkin verran arvosanaan. Kuitenkin on tärkeä muistaa, että esseetä tai tenttiä ennen kaikkea saadaksesi uutta ”sivistyspääomaa” ja oppiaksesi uusia asioita, joten älä ajattele liiaksi tulevaa arvosanaa, toimi niin kun itse koet parhaaksi ja mihin esimerkiksi aikaresurssisi juuri nyt riittää.


Kuva: Flickr / Marco Verch: Coffee and book