Opiskelijalle
Tervetuloa opiskelemaan kasvatustiedettä!
Johdatus kasvatustieteisiin -opintojakson tarkoituksena on luoda yleiskatsaus kasvatustieteen olemukseen, tutkimuskohteisiin ja historiaan. Opintojakso on tärkeä, koska se merkitsee opiskelijan ensimmäistä kontaktia tieteenalaan sekä sille ominaiseen ajatteluun, ongelmanasetteluun ja tutkimukseen. Samalla opintojakson hyvä suorittaminen saattaa merkitsevästi helpottaa seuraavien opintojaksojen opiskelua, sillä johdantojaksolla luodaan tietynlainen kokonaisnäkemys kasvatustieteen moniulotteiseen kenttään.
Johdantoluennolla tutustutaan kasvatustieteen historiaan, kasvatuksen filosofisiin kysymyksiin sekä kasvatuksen yhteiskunnalliseen ulottuvuuteen. Emme elä tyhjiössä, vaan kaikki ympärillämme on oman historiamme tuotetta. Jotta voisimme tietää, keitä olemme ja minne menemme, meidän on tunnettava oma historiamme, jonka tuntemus auttaa meitä ymmärtämään paremmin nykyisyyttä ja sen erilaisia virtauksia. Kasvatuksen ja kasvatustieteen historian tuntemus auttaa meitä myös entistä paremmin orientoitumaan tulevaisuuden tarjoamiin erilaisiin vaihtoehtoihin.
Johtuen siitä, että olen alkuperäiseltä koulutukseltani filosofi, erityisesti kasvatuksen filosofisia kysymyksiä tullaan käsittelemään johdantoluennolla. Monet kasvatustieteen peruskysymykset ovat yhteisiä filosofian peruskysymysten kanssa ja ainakin seuraavia filosofisia kysymyksiä tullaan käsittelemään:
- Mitä on kasvatus ja mitä on indoktrinaatioksi (mielten manipuloimista haluttuun muottiin) kutsuttu epäkasvatus? Luennolla käydään läpi erilaisia kasvatuksen määritelmiä ja näkökulmia.
- Mitä on tiede ja mitä on kasvatustiede tieteenä?
- Mitä on tieto kasvatustieteessä? Mitä ovat kovat ja pehmeät faktat? Onko tieto valokuva maailmasta vai konstruktio, joka ei kerro maailmasta sinänsä mitään?
- Miten tietoa opitaan eli mitä oppiminen perimmältään on? Miten oppiminen liittyy Vygotskyn ideaan lähikehityksen vyöhykkeestä?
- Onko mahdollista säilyttää oman päänsä kodin, koulun, keskiasteen ja akateemisten opinahjojen musertavassa paineessa? Voiko kukaan yleensä luoda ”oman päänsä” ja oman identiteettinsä?
Antoisaa opiskeluvuotta!
Rauno Huttunen, YTT, KT
kasvatustieteen yliopistonlehtori



