3.1. Vaihtoehto A
Pedagoginen kurssisuunnitelma
Tehtävänäsi on suunnitella vaiheittain noin neljän opintopisteen laajuinen kurssi, 2-3 opiskelijan pienryhmässä tai itsenäisesti. Suunnitelmassa keskitytään pedagogisiin ratkaisuihin, kurssin sisältö esitetään vain pääpiirteittäin. Johdanto oppimiseen, opetukseen ja arviointiin -opintojakson kirjallisuutta käytetään käytännön suunnitelmien pohjana sekä omien ratkaisujen perusteluun ja arviointiin läpi koko kurssisuunnitelman. Muutakin kirjallisuutta voi käyttää mutta se ei korvaa opintojakson kirjallisuutta. Viittaukset kirjallisuuteen merkitään lähdeviittein (ohjeita Opiskelijan yleisoppaassa). Laajuudeltaan työ on 15 sivua (15 ohjepituuteen lasketaan tekstisivut johdannosta viimeiseen luvun loppuun). Oma arvio liitetään kurssisuunnitelmaan lähdeluettelon jälkeiselle sivulle liitteeksi. Kurssisuunnitelma otsikoidaan sisällön mukaan, esimerkiksi Talonrakennuksen perusjakson – pedagoginen kurssisuunnitelma.
Pedagogiseen kurssisuunnitelman tekemiseen sisältyy verkkotyöskentelyä, jonka tavoitteena on tukea oman suunnitelman tekemistä. Jokainen opiskelija tai pienryhmä esittää oman suunnitelmansa kolmessa vaiheessa (idea, väliraportti ja valmis suunnitelma). Lisäksi kaikista töistä annetaan vertaispalautetta. Verkkotyöskentely arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä.
Suunnitelma sisältää:
- Opintojakson perustiedot (nimi, tavoitteet, oppilaitos, oppimisympäristö, jne.)
- Kurssin suunnittelun, opetuksen, työtapojen ja arvioinnin takana vaikuttavat näkemykset (oppimis-, ihmis- ja tietokäsitys)
- Työtavat ja vuorovaikutus (suhteessa kurssin taustanäkemyksiin)
- Arviointisuunnitelman (oppimisen arviointi kurssilla, suhteessa kurssin taustanäkemyksiin)
- Lisäksi kurssisuunnitelmaan liitetään noin puolen sivun laajuinen oma arvio. Voit esimerkiksi arvioida työn onnistumista suhteessa arviointikriteereihin ja pohtia, mikä työn tekemisessä oli haastavinta, antoisinta jne.
Valmiit kurssisuunnitelmat ”julkaistaan” muille opiskelijoille Pedagogisen kurssisuunnitelman projektityöskentely -keskustelualueella ja palautetaan arvioitavaksi opettajalle Valmiin pedagogisen kurssisuunnitelman palautus -kohtaan. Kurssisuunnitelman arvioinnin perustana ovat opiskeluoppaassa esitetyt esseen arviointikriteerit.
Kurssisuunnitelman arviointikriteerit
- Pedagogisten ratkaisujen perustelu ja tarkastelu suhteessa jakson kirjallisuuteen.
- Viiden kirjan monipuolinen hyödyntäminen (ks. kohdasta suoritustapa).
- Kokonaisrakenteen toimivuus, ymmärrettävyys ja johdonmukaisuus.
Tuntiopettaja Kristiina Ojala arvioi numeerisesti asteikolla 1-5 kirjallisen palautteen kera kuukauden sisällä sen palautuspäivästä. Verkkotyöskentely arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä.






Verkkotyöskentely 16.8.–15.10.2021
1. Vaihe, viikko 33: Orientoituminen
Työskentely alkaa orientoitumalla pedagogiseen kurssisuunnitelman tekemiseen. Pedagogisessa kurssisuunnitelmassa päätettäviä asioita:
- Koulumuoto (esim. peruskoulu, ammattikorkeakoulu)
- Oppimisympäristö (esim. luokkaopetus, verkko-opinnot)
- Koulutuksen kohderyhmä (lapset, nuoret, aikuiset, erityisryhmä)
- Sisältö pääpiirteittäin
- Aikataulu ja eteneminen
- Työtavat (Opetus- ja opiskelumenetelmät)
- Opettajan ja opiskelijan roolit
- Oppimisnäkemys
- Arviointimenetelmät
- Resurssit (talous ja henkilöstö)
Orientoidu tekemiseen myös opintojakson kirjallisuutta lukemalla.
Didaktiikka
Lue didaktiikasta Jyrhämän ym. kirjan luvuista ”Miksi tämä kirja?”, ”Lyhyt katsaus didaktiikan kehitykseen ” ja ”Didaktiikan tulevaisuus” ja aloita tekemään käsitekarttaa jakson käsitteistä.
Oppiminen ja opetus
Perehdy aiheeseen lukemalla ja pohdi omaa käsitystäsi oppimisesta ja opettamisesta suhteessa kirjallisuudessa esitettyihin näkemyksiin.
- Jyrhämän teoksesta luvut Opetustapahtuma ja Opetuksen tutkimus
- Rauste-von Wrightin ym. teoksesta luku Mikä säätelee toiminnan muutosta?
- Saloviitan Luokka haltuun -teoksesta luku Millaista on hyvä opetus?
- Sahlbergin ja Sharan teoksesta Yhteistoiminnallinen oppimisen käsikirja Johdanto
Oppimisympäristö
Oppimiseen vaikuttavista kehystekijöistä käytetään nimitystä oppimisympäristö. Käsitteenä oppimisympäristö voidaan määritellä eri tavoin. Laajasti ajatellen voidaan sanoa, että oppimisympäristö käsittää oppimismateriaalin sekä fyysisen ja mentaalisen viitekehyksen, joka mahdollistaa tavoitteellisen oppimisen. Teknologiapainotteinen määritelmä taas korostaa ympäristön teknisiä elementtejä. (Multisilta 1997, 101-102.) Jyri Manninen kumppaneineen määrittee oppimisympäristön paikaksi, tilaksi, yhteisöksi tai toimintakäytönnöksi, joka edistää oppimista (Manninen et al. 2007, 17).
Lähteet:
Multisilta, J. 1997. Miltä näyttää WWW-maailma oppimisympäristönä. Teoksessa Lehtinen, E. (toim.) Verkkopedagogiikka. Helsinki: Oy Edita Ab.
Manninen, J. ym. 2007. Oppimista tukevat ympäristöt. Johdatus oppimisympäristöajatteluun. Opetushallistus. Tampere: Juvenes Print Suomen Yliopistopaino Oy.
Lue lisää aiheesta ja pohdi, millaisia oppimisympäristöjä on olemassa ja millaista oppimista mikäkin ympäristö tukee parhaiten.
- Rauste-von Wrightin ym. teoksen alaluvusta Oppimisympäristöt
- Saloviidan teoksesta Millainen on hyvä koulu?
- Sahlbergin ja Sharon teoksesta Sovellutuksia, Yhteistoiminnallinen oppiminen ja koulun organisaatio, Yhteistoiminnallisuus oppimiskulttuurin muutoksena
2. Vaihe, viikko 34: Oman kurssissuunnitelman ideointi
Tällä viikolla perehdyt opetuksen ja koulutussuunnittelun taustalla vaikuttaviin oppimis-, ihmis-, ja tietokäsityksiin, opetuksen ja oppimisen suunnitteluun sekä opetussuunnitelmateorioihin. Lisäksi ideoit omaa kurssisuunnitelmaasi.
Pohdi alustava idea omasta kurssisuunnitelmasta ja esittele se Pedagogisen kurssisuunnitelman projektityöskentely -keskustelualueella pe 27.8. mennessä. Tutustu lisäksi oppimis-, ihmis- ja tietokäsityksiin. Pohdi ko. asioita oman kurssisi kannalta ja tee muistiinpanoja.
Lue aiheesta muun muassa:
- Jyrhämän ym. teoksesta luvut Yhteiskunnan vaatimukset ja koulu sekä Opetussuunnitelmateoriaa
- Atjosen teoksesta luvut Arviointi ja etiikka – käsitteitä ja käytäntöjä, Eettisesti kestävän arvioinnin ominaispiirteitä ja periaatteita, Oppimisen ja sen ohjaamisen arviointieettisiä kysymyksiä
- Sahlberg & Sharan, Menetelmiä

Bertram Nudelbach, Flick.com

Bertram Nudelbach, Flick.com

Bertram Nudelbach, Flick.com

Bertram Nudelbach, Flick.com

Bertram Nudelbach, Flick.com

Bertram Nudelbach, Flick.com
3. Vaihe, viikko 35: Työskentely
Kolmannessa vaiheessa perehdytään erilaisiin opetusmenetelmiin sekä opettajan ja oppilaan/opiskelijan rooleihin ja vuorovaikutukseen. Viikon opiskeluun ei liity verkkotehtäviä, mutta keskustelualue on käytettävissä. Suunnittele kurssisi oppimisympäristö, työtavat ja mieti opettajan ja oppilaan/opiskelijan vuorovaikutusta ja rooleja (esim. opiskelija versus ainelähtöisyys). Pohdi myös, miten opetuksen taustalla vaikuttavat oppimis-, tieto- ja ihmiskäsitykset ilmenevät valinnoissasi.
Lue aiheesta mm.
Työtavat
- Jyrhämän ym. teoksesta luku Opetustapahtuma ja Opetuksen tutkimus
- Rauste-von Wright ym., alaluvut Opetusmenetelmät ja Ongelmaperustainen ja ilmiökeskeinen oppiminen
- Sahlberg & Sharan, Sovelluksia, Yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmien oppiminen
- Saloviita, Millaista on hyvä opetus?
Opettajan ja opiskelijan roolit ja vuorovaikutus
- Jyrhämä ym. teoksesta luku Opetustapahtuma
- Rauste-von Wright ym., luku Asiantuntijuus ihmissuhdetyössä
- Sahlberg & Sharan, Sovelluksia, Tutkimustietoa yhteistoiminnallisesta oppimisesta
- Saloviidan teoksesta luku Millainen on hyvä opettaja?




4. Vaihe, viikot 36–38: Väliraportointi, vertaispalaute ja palautekeskustelu
Seuraavina viikkoina kirjoitetaan väliraportti kurssisuunnitelmasta, annetaan vertaispalautetta muiden suunnitelmista ja käydään palautekeskustelua. Väliraportoinnin tavoitteena on antaa kehitysideoita ja korjausehdotuksia kurssisuunnitelmaan. Raportin vähimmäispituus on kolme sivua, mutta voit esittää työstäsi myös laajemman version. Vertaispalautteesta hyödyt sitä enemmän mitä pidemmällä työsi on. Voit lähteä liikkeelle oppimisen ideaalitilanteesta. Miten tuettuna oppiminen sujuisi oppijalle mahdollisimman mielekkäällä tavalla?
Väliraportin tulee sisältää:
- Kurssin perusraamit (mitä?, missä?, miten? ja kenelle?)
- Oppimisympäristö
- Opetusmenetelmät/Työtavat ja kurssin eteneminen
- Opetuksen takana vaikuttavat käsitykset (oppimis-, ihmis- ja tietokäsitys)
- Opettajan ja oppilaiden/opiskelijoiden roolit ja vuorovaikutus
Tuo väliraportti liitetiedostona Pedagogisen kurssisuunnitelman projektityöskentely -keskustelualueelle pe 17.9. mennessä.
Anna vertaispalautetta ainakin yhdestä muusta väliraportista pe 24.9. mennessä. Käytä palautteen pohjana pedagogisen kurssisuunnitelman arviointikriteereitä.
5. Vaihe, viikko 39: Oppimisen arviointi omalla kurssilla
Viimeisessä vaiheessa perehdytään kirjallisuuden pohjalta oppimisen arviointiin ja erilaisiin arviointitapoihin. Lisäksi teet omaan kurssiisi suunnitelman oppimisen arvioinnista. Viikon opiskeluun ei liity verkkotehtäviä, mutta keskustelualue on käytettävissä.
Oppimisen arviointi
Lue lisää aiheesta ja pohdi, mitkä ovat oman kurssisi oppimisen arvioinnin lähtökohdat, tavoitteet ja konkreettiset muodot?
- Jyrhämä ym., Arviointi
- Rauste-voin Wright ym., Arviointi oppimisen ja koulutuksen säätelijänä
- Atjonen, Osallistavan arvioinnin eettinen perusta, Ulkoisen arvioinnin oikeutus, Vallankäytöstä huolenpitoon:arvioinnin kahdet eettiset kasvot, Arvioijan keskeisiä hyveitä ja Kohti eettisesti kestävää arviointia.
Saatuasi arviointiosuuden kuntoon sinulla on kaksi viikkoa aikaa viimeistellä kurssisuunnitelmaasi. Tuo valmis työsi viestin liitetiedostona Pedagogisen kurssisuunnitelman projektityöskentely -keskustelualueelle viestin liitetiedostona ja arviointia varten opettajalle Valmiin pedagogisen kurssisuunnitelman palautus -kohtaan pe 15.10.2021 mennessä. Tuntiopettaja Kristiina Ojala arvioi työn neljän viikon sisällä siitä, kun se on palautettu.
Johdanto oppimiseen, opetukseen ja arviointiin 6 opKasvatustieteen perusopinnot verkko-opintoina 25 op v. 202127.4.2021