Kc/Ec8 Suoritustapa
Opintojaksoon sisältyy:
- Luennot ja menetelmäkohtainen pienryhmäopetus etäopetuksena verkko-oppimisympäristössä
- tutkimusharjoituksen suunnittelu, toteutus ja tutkimusraportti ensisijaisesti 2–3 opiskelijan pienryhmätyönä (tai perustellusta syystä yksilötyönä) ja
- monimuoto-opintojen opiskelijoilla opintoryhmätyöskentely TAI verkko-opintojen opiskelijoilla verkkotyöskentely.
Luennot ja menetelmäkohtainen pienryhmäohjaus
Opintojakso käynnistyy luennoilla, joilla käsitellään eri tutkimusmenetelmiä: tilastot ja dokumentit eli valmiit aineistot, haastattelu ja kysely. Luennot ohjaavat ja helpottavat tutkimusharjoituksen tekemisessä, joten osallistuminen on erityisen tärkeää ainakin ellet ole aikaisemmin opiskellut menetelmäopintoja tai tehnyt tutkimusta. (Poissaoloa ei tarvitse korvata.) Osasta luennoista tulee tallenteet verkkoalueelle.
Luennon jälkeen parit ja pienryhmät valitsevat yhden menetelmän, jolla suunnittelevat ja toteuttavat harjoituksen. Yksi ryhmän jäsen ilmoittaa valinnasta verkkoalueella ilmoittautumalla menetelmäkohtaiseen pienryhmään. Menetelmät pyritään sopimaan monimuoto-opintojen opintoryhmissä siten, että kaikki menetelmät tulevat mahdollisimman hyvin edustetuiksi ja että ne jakautuisivat kokonaisuudessaan tasaisesti eri menetelmien kesken. Näin varmistutaan siitä, että oman menetelmän lisäksi on mahdollisuus oppia kaikista menetelmistä toisten tekemien harjoitusten avulla.
Harjoituksesta tehdään ensiksi tutkimussuunnitelma, joka palautetaan verkkoalueelle hyvissä ajoin ennen ohjausta, jotta opettaja ja muut osallistujat ehtivät siihen perehtymään. Menetelmäkohtaisessa ohjauksessa ryhmät saavat palautetta suunnitelmasta ja ohjausta aineiston keräämiseen, analyysiin ja raportointiin.
Tutkimusraportti
Tutkimusharjoituksen tarkoituksena on perehtyä ja harjoitella yhden tutkimusmenetelmän käyttöä. Valitulla tutkimusmenetelmällä kerätään pienimuotoinen aineisto, jonka jälkeen tehdään tutkimusraportti yleistä tutkimuksen raportointimallia noudattaen. Harjoitus tehdään ensisijaisesti 2–3 henkilön pienryhmässä. Raportin laajuus on ryhmätyössä 11–15 sivua (ja yksilötyössä 9–12 sivua).
Tutkimustuloksista raportoidaan ainoastaan keskeisimmät tulokset. Raportissa kuvataan monipuolisesti menetelmän heikkouksia ja vahvuuksia tutkimusprosessin eri vaiheissa, muun muassa mihin menetelmä soveltuu/ei sovellu ja miten/miksi saatuihin tuloksiin päädyttiin sekä miten luotettavaa tietoa saatiin.
Raportissa tulee hyödyntää menetelmäkirjallisuutta. Kirjallisuusvaihtoehtoja löydät esimerkiksi opiskeluoppaan tutkimuskirjallisuuslistasta. Voit pohtia kirjallisuutta hyödyntäen esimerkiksi:
- Miten valittu menetelmä soveltui tähän tutkimukseen ja mitkä ovat menetelmän vahvuudet ja heikkoudet tutkimusprosessin eri vaiheissa?
- Miten käytetty menetelmä vaikutti saatuihin tuloksiin? Olisiko toisella menetelmällä päädytty samanlaisiin tuloksiin/johtopäätöksiin?
- Minkälainen merkitys menetelmävalinnalla on ylipäätään koko tutkimukselle?
- Mihin menetelmävalinnan tulisi perustua ja minkälaiset tekijät siihen vaikuttavat?
- Miten menetelmä soveltuu kasvatustieteisiin (mahdollisuudet ja haasteet)?
Tutkimusraportin muotoseikoissa noudatetaan yleisiä esseen kirjoitusohjeita. Tutkimusraportin loppuun liitetään itsearviointi, joka voi ryhmätyössä olla ryhmän yhteinen. Opettaja arvioi tutkimusraportin numeerisesti asteikolla 1–5 Moodlessa olevaa arviointilomaketta käyttäen.
Tutkimussuunnitelman ja -raportin sisältö
Ennen tutkimusharjoituksen toteuttamista laaditaan tutkimussuunnitelma, joka palautetaan verkkoalueelle hyvissä ajoin ennen menetelmäkohtaista pienryhmäohjausta. Suunnitelmat käsitellään opettajan johdolla, ja niistä saadaan palautetta ennen tutkimusharjoitusten toteuttamista. Aineistoa ei kannata kerätä ennen suunnitelmasta saatua palautetta. Tutkimussuunnitelmista annetaan palautetta menetelmäkohtaisessa ryhmäohjauksessa. Jos teet tutkimusraportin muuna ajankohtana, aloita tutkimusharjoituksen tekeminen tutkimussuunnitelmalla, mutta tällöin sitä ei tarvitse palauttaa Moodleen.
Tutkimussuunnitelmaan kirjoitetaan auki tutkimusraportin kohdat 1–3. Myös työn alustava otsikko, sisällysluettelo ja alustava lähdeluettelo pitää tutkimussuunnitelmassa olla. Liitteeksi laitetaan menetelmästä riippuen kysely- tai havainnointilomake tai haastattelurunko.
Tutkimusraportti koostuu seuraavista osista:
Kansi- eli nimiölehti
Raportin kansilehdessä (oikea alalaita) tulee mainita nimen ym. tietojen lisäksi tutkimusmenetelmä, jota tehtävässä on käytetty, jotta tehtävä löytää vaivattomasti oikealle opettajalle arvioitavaksi.
Sisällysluettelo
1 Johdanto
Tässä osassa tuodaan esille tutkimuksen aihe ja sen rajaus eli luonnehditaan tutkimuksen tarkoitus lyhyesti.
2 Tutkimuksen teoreettis-käsitteelliset lähtökohdat eli teoreettinen viitekehys
Tässä osassa määritellään tutkimuksen peruskäsitteet ja/tai luodaan lyhyt katsaus aikaisempaan tutkimukseen tai teoreettiseen lähtökohtaan (käytetään vähintään yhtä aikaisempaa tutkimusta/teoriaa, ei kuitenkaan pro gradua tai muuta sen tasoista opinnäytetyötä eikä wikipediaa)
3 Menetelmäosa eli tutkimuskysymys/kysymykset, käytetyn menetelmän, toteutuksen ja analyysin kuvaus
Tässä osassa ovat tutkimuskysymys/kysymykset sekä kuvataan tutkimusmenetelmää ja tulosten analyysia lähdekirjallisuutta hyödyntäen. Tutkimusharjoituksen toteutus kuvataan siten, että se olisi kuvauksen pohjalta toistettavissa sekä lisäksi kuvataan käytetty aineisto tai kohdejoukko sekä valinnan perustelu. (Em. asiat jäsennellään tarkoituksenmukaisiin alalukuihin.) Lisätietoja menetelmäosassa kuvattavista asioista saat luennoilla ja pienryhmäopetuksessa sekä menetelmäkirjallisuudesta.
4 Tulososa eli päätulosten esittely analyysin pohjalta
5 Pohdinta, jossa tulosten yhteenvetoa ja johtopäätöksiä
6 Metodinen arviointi, jossa arvioidaan metodikirjallisuuttakin apuna käyttäen tutkimusmenetelmän soveltuvuutta suhteessa omaan aiheeseen/tutkimuskysymyksiin/tuloksiin (vahvuuksia, heikkouksia, hyviä ja huonoja puolia) sekä tutkimusprosessia kokonaisuudessaan.
Lähdeluettelo
Liitteet
Liitteeksi laitetaan tutkimusmenetelmästä riippuen kyselylomake tai haastattelurunko sekä yksi litteroitu haastattelu (parityössä 2 ja pienryhmätyössä 3 litteroitua haastattelua). Lisäksi kyselyssä ja haastattelussa liitetään tietosuojailmoitus. Itsearviointi
Moodletentti (Empiiriset tutkimusmenetelmät kasvatustieteissä tai vastaavan jakson suorittaneet)
Jos olet suorittanut aiemmin Empiiriset tutkimusmenetelmät kasvatustieteissä tai vastaavan opintojakson, suoritat opintojakson Aaltolan ja Vallin teokset eikä tutkimusraporttia tarvitse tehdä. Jos olet aiemmin tenttinyt Aaltolan ja Vallin teokset, suoritat 4 op:n kirjallisuustentin vaihtoehtoisen kirjallisuuden mukaan esseenä tai moodletenttinä sopien asiasta suunnittelija Mia Steningin kanssa, mia.stening@utu.fi. Moodletenttilinkki laitetaan Moodleen vain, jos tenttiin on ilmoittautunut opiskelijoita, joten muista ilmoittautua viimeistään 7 päivää ennen tenttiä opintosihteerille, taru.wester@utu.fi. (Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet korkeakoulututkinnon tai joilla on vähintään aineopintotasoisia menetelmäopintoja suoritettuna 8 op tai enemmän, voivat hakea halutessaan hyväksilukua ko. opintojaksosta. Korvaavuuslomake on Moodlen Konttori -alueella.)
Tentittävä kirjallisuus:
1. Valli, R. & Aaltola, J. 2015 tai uudempi painos. Ikkunoita tutkimusmetodeihin I. Metodin valinta ja aineistonkeruu: virikkeitä aloittelevalle tutkijalle. Jyväskylä: PS-kustannus.
2. Valli, R. & Aaltola, J. 2015 tai uudempi painos. Ikkunoita tutkimusmetodeihin II. Näkökulmia aloittelevalla tutkijalle tutkimuksen teoreettisiin lähtökohtiin ja analyysimenetelmiin. Jyväskylä: PS-kustannus.
Tentti suoritetaan yksilötenttinä, tenttipäivät ovat aikataulussa. Tentin voi tehdä moodletenttinä omalla tietokoneella. Moodletenttiin valmistaudutaan normaalin tentin tapaan. Moodletentin kysymykset tulevat Moodleen erillisessä moodletentti-linkissä. Opiskelijan yleisoppaassa on ohjeet hyvästä tenttivastauksesta. Lue tenttiohjeet huolella ennen tentin aloittamista. Vastausaikaa on tentin avautumisesta sen sulkeutumiseen kaksi vuorokautta.
Tentissä vastataan esseemuotoisesti ohjeiden mukaan. Voit helpottaa vastaamista kirjoittamalla ensin omalla koneellasi (esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelmalla) ja sen jälkeen kopioida ja liittää kirjoittamasi tekstin vastauslokeroon. Lähteenä käytetään vain opintojakson tenttikirjallisuutta (ei suoria lainauksia). Jokainen tenttivastaus on omalla sivullaan. Vastauksen tallennus tapahtuu klikkaamalla ”Seuraava sivu”-toimintoa. Vastausta kannattaa varmuuden vuoksi tallentaa ilman lähettämistä mahdollisimman usein (noin 10–15 min. välein), jotta varmistuu tekstin tallentumisesta myös mahdollisen verkkohäiriön varalta. Käytä toimintoa ”Palauta kaikki ja lopeta”, kun tenttivastauksesi on valmis ja haluat palauttaa kaikki vastaukset arvioitavaksi. Tenttivastausten palauttamisen tai tentin sulkeutumisen jälkeen kysymyksiin ei voi enää vastata.

Kuva: Pixabay.

Kuva: Pixabay.

Kuva: Pixabay.

Kuva: Pixabay.

Kuva: Pixabay.