Kc4 Opintoryhmä (monimuoto-opinnot) ja verkkotyöskentely (verkko-opinnot)
TYÖSKENTELYN ETENEMINEN: Pienryhmät muodostetaan opintoryhmässä tai Moodlessa sitä varten luodulla keskustelualueella. Työskentelyn aikana opettaja antaa koulutussuunnitelman ensimmäisestä versiosta välipalautteen, jonka jälkeen suunnitelmaa muokataan ja täydennetään opettajan ja verkkotyöskentelyssä annetun vertaispalautteen pohjalta. Tämän jälkeen kukin ryhmä ottaa yhteyttä
työelämän asiantuntijaan ja sopii haastattelu- ja tapaamisajan sekä lähettää koulutussuunnitelman tiivistelmän etukäteen. (Esimerkiksi jos koulutus on suunniteltu perusopetukseen voi palautetta ja kehitysideoita pyytää luokan- tai aineenopettajalta.) Vierailu- tai haastatteluaika kannattaa sopia hyvissä ajoin, ettei projektityön tekeminen viivästy sen vuoksi.
MONIMUOTO-OPINNOT: Opintoryhmä I / Orientoituminen ja projektityöskentelyn käynnistys
Valmistaudu ensimmäiseen opintoryhmään tutustumalla opiskeluoppaaseen sekä ideoi vähintään yksi itseäsi kiinnosta koulutusaihe sekä mieti koulutuksen kohderyhmä ja tavoite.
Ensimmäisessä opintoryhmässä orientoidutaan tulevaan koulutuksen suunnittelutehtävään pohtimalla tulevaisuuden työelämässä, koulussa tai opiskelussa tarvittavaa osaamista. (Pohdinta kannattaa rajata yhteen alueeseen kerrallaan tai eri näkökulmat voidaan jakaa ryhmässä opiskelijoiden kesken jolloin osa miettiin osaamista esim. työelämän näkökulmasta, osa perusopetuksen näkökulmasta jne.) Jokainen miettii ensin hetken aikaa yksin ja kirjaa erilaisia osaamisia ja taitoja (myös ominaisuuksia) paperille. Tämän jälkeen pohdintaa jatketaan pareittain ja lopuksi parit yhdistetään pienryhmiksi. Pienryhmät valitsevat kolme tärkeintä tai keskeisintä osaamista ja kirjoittavat ne liimalapuille 1 asia/lappu ja laput kootaan taululle. Osaamisten ryhmittelyn ja yhteisen keskustelun jälkeen ryhmät valitsevat yhden osaamisen/taidon ja ideoivat, miten sitä voisi kehittää mm. koulutuksen avulla. Lisää erilaisia tulevaisuusharjoituksia löytyy esimerkiksi osoitteesta www.tulevaisuusohjaus.fi.
Opintoryhmässä jaetaan koulutusideoita ja jatketaan niiden työstämistä yhteistoiminnallisesti. Projektiryhmät muodostetaan ja niiden työskentelytavasta, työnjaosta ja aikataulusta sovitaan. Lisäksi sovitaan miten projektiryhmät esittävät valmiit koulutussuunnitelmat toisessa opintoryhmässä (mm. käytettävissä oleva aika, esitysmuoto, vertaisarviointi).
MONIMUOTO-OPINNOT: Opintoryhmä II / Koulutussuunnitelmien esittely ja vertaispalaute
Toisessa opintoryhmän tapaamisessa ryhmät esittelevät oman koulutussuunnitelmansa ja muut ryhmäläiset antavat siitä rakentavaa vertaispalautetta. Ryhmäkoosta riippuen esityksen pituus on noin 15–25 minuuttia. Sopikaa aikataulusta siten, että kaikki ryhmät saavat riittävästi aikaa esitykseensä ja että esityksen jälkeen jää aikaa myös keskustelulle ja palautteenannolle.
VERKKO-OPINNOT: Vertaispalautteen anto Moodlessa
Verkkotyöskentely ohjaa vaiheittain projektisuunnitelman tekemistä ja tarkempi etenemisen aikataulu tulee Moodleen. Palauta koulutussuunnitelma viestin liitteenä Moodleen oman pienryhmäsi keskustelualueelle. Laita viestiin 1–3 kysymystä, joista toivot keskustelua tai joilla herätät muiden ryhmäläisten mielenkiinnon. Koulutussuunnitelma lähetetään omana viestinään, jolloin jokainen suunnitelma muodostaa keskusteluketjun. Otsikoi viesti sisältöä kuvaavalla otsikolla. Perehdy muiden ryhmien suunnitelmiin ja aloita keskustelu.
Keskustelun avauksella vaikutat keskustelun sisältöön ja sen suuntautumiseen huomioiden suunnitelman tekijöiden esittämät kysymykset. Tarkoitus on, että keskustelua käydään jokaisesta suunnitelmasta, joten huomioithan kohdetta valittaessa, että valitset mieluiten sellaisen suunnitelman, jota mahdollisesti muut eivät ole vielä valinneet. Seuraa ja osallistu myös oman ryhmäsi koulutussuunnitelman keskusteluun. Muidenkin pienryhmien keskustelut ovat avoimia kaikille ja niihin on mahdollisuus halutessaan osallistua. Voit osallistua keskusteluun itsellesi sopivana aikana, mutta varaa verkkotyöskentelyn viikoille kalenteriisi riittävästi aikaa säännölliseen osallistumiseen. Jokainen osallistuja antaa vertaispalautetta vähintään yhdestä koulutussuunnitelmasta. Vertaispalautteessa nostetaan esiin perustellen, mikä tehtävässä on onnistunutta ja missä olisi vielä kehitettävää.
Vertaispalautetta annetaan mm. seuraavista:
* koulutussuunnitelman idea ja rajaus
* luentojen ja kirjallisuuden hyödyntäminen
* pedagogiset ratkaisut ja niiden perustelut
* rakenne, selkeys, linjakkuus
* muotoseikkojen sujuvuus (kansilehti, lähdeviitteet, sisällys- ja lähdeluettelo
