Opintoryhmä (monimuoto-opinnot)

Kuva: TY/viestintä

Kuva: TY/viestintä

Kuva: TY/viestintä
Opintoryhmä I: Orientoituminen proseminaariin
Ensimmäisen opintoryhmän tavoitteena on, että proseminaarin tavoitteet ja tutkimusprosessi selkenevät ja saat ideoita valitsemaasi aiheeseen. Valmistaudu opintoryhmään perehtymällä proseminaarin verkko-materiaaliin sekä esittelemällä alustava tutkimuksesi aihe ja menetelmä. Orientoitukaa tulevaan tutkimusprosessiin pohtimalla seuraavia kysymyksiä ja ajatuksia kirjaamalla ensin kukin itsekseen ja sen jälkeen pienryhmissä ajatuksia jakaen.
- Kuvaa (proseminaariin liittyvä?) unelmasi ja tulevaisuuden haaveesi. Miltä toivot asioiden näyttävän tulevaisuudessa?
- Aseta itsellesi tavoite/tavoitteita, jotka voivat viedä sinua kohti toivomaasi tulevaisuutta. Valitse yksi tavoite, johon keskityt.
- Pohdi, mitä kaikkea hyötyä on itsellesi ja muille ihmisille siitä, että saavutat tavoitteesi.
- Ketkä ovat kannustajiasi proseminaarin teon aikana? Mitä enemmän sinulla on kannustajia, sitä todennäköisemmin saavutat tavoitteesi.
- Varaudu vastoinkäymisiin. On hyvä ajatella, että takaiskut ja hankaluudetkin kuuluvat kuvaan. Miten aiot suhtautua niihin?
- Mitä lupaat tehdä tavoitteen eteen ensimmäiseksi?
Miettikää aiheidenne pohjalta tutkimusongelmia/-kysymyksiä kirjaamalla esimerkiksi pareittain ilman suurempaa kritiikkiä kysymysmuodossa nopeasti mieleen tulevia ongelmia, joita tarkastelette lähemmin. Vaihtoehtoisesti voitte toteuttaa ideoinnin lumipallomenetelmällä noin viiden opiskelijan pienryhmissä. Jokaisella ryhmäläisellä on paperi, johon kukin kirjoittaa oman alustavan tutkimusaiheensa sekä yhden tai useamman mieleen tulevan tutkimusongelman omasta proseminaari-aiheestaan. Kun kaikki ovat kirjoittaneet, jokainen antaa paperinsa ringissä seuraavalle, joka kirjoittaa jatkoksi oman ajatuksensa. Paperit vaihdetaan aina yhtä aikaa sen jälkeen, kun kaikki ovat saaneet kirjoitettua. Tavoitteena on kehitellä aihetta ja ongelmia eteenpäin. Näin jatketaan kunnes jokainen saa eteensä oman paperin. Tarkastelkaa lopuksi, minkälaisia tutkimusongelmia syntyi ja miten aihe ja ongelmat mahdollisesti muuttuivat ja hioutuivat. Erityisen tärkeää on pohtia eri vaihtoehtoja sen suhteen, millaista rajausta paperille kertyneiden ajatusten perusteella aiheeseen voisi lähteä kehittelemään. Lopuksi voitte vaihtaa ajatuksia siitä, mitä koitte ja piditte työskentelystä.
Seuraavien tukikysymysten esittäminen ja vastausten kirjaaminen pareittain tai pienissä ryhmissä auttavat määrittämään ja jäsentämään tutkimuskohdetta ja samalla hahmottamaan tutkimusprosessin kokonaisuutta:
- Mitä asiaa, ilmiötä tai ongelmaa aiot tutkia? Mitä tiedät aiheesta ja miten sitä kuvataan arjessa? (= ennakko- ja arkikäsitykset)
- Mitä asiasta tiedetään aiemman tutkimuksen pohjalta? Miten sitä kuvataan tutkimuksen kentässä? (= käsitteet ja teoriatausta)
- Minkälaisen kysymyksen avulla voit ymmärtää tutkimaasi aihetta? (= tutkimusongelma)
- Minkälaisia työvälineitä tarvitset, jotta voit vastata em. kysymykseen? (= tutkimusmenetelmä, aineisto, analyysimenetelmä)
Lähde: Lindblom-Ylänne, S. & Nevgi, A. (toim.) 2009. Yliopisto-opettajan käsikirja. Helsinki: WSOYpro Oy.
Tarkastelkaa ja arvioikaa lopuksi pienryhmissä tai pareittain kahta valmista proseminaaritutkimusta. Pohtikaa muun muassa seuraavia kysymyksiä:
- Tarkastelkaa ja vertailkaa tutkimusraporttien rakennetta: mistä osista valmis raportti koostuu ja missä järjestyksessä asiat on esitetty?
- Missä määrin työ muodostaa saumattoman kokonaisuuden aina johdannosta viitekehyksen kautta tutkimusongelmiin ja niiden operationalisointiin, tuloksiin ja johtopäätöksiin? Verratkaa huomioitanne arviointikriteereihin.
- Pohtikaa, mitä on teoria ja mistä se koostuu eri tapauksissa (aikaisemmat tutkimukset, kasvatustieteellinen teoria, ilmiön kehitys aiemmin, konteksti jne.).
- Miten arvioitte sisällöllisen ja käsitevaliditeetin toteutuvan?
- Miten tarkasteltava ilmiö on onnistuttu käsitteellistämään? Liikutaanko arkikäsitteiden vai tieteellisten käsitteiden tasolla?
- Onko työssä onnistuttu löytämään tai kuvaamaan mielekkäitä yhteyksiä eri muuttujien välillä? Yhteyksillä tarkoitetaan esimerkiksi korrelaatioita tai vaihtelua tietyn taustamuuttujan suhteen.
Opintoryhmä II: Kirjastot ja tiedonhaku (sovitulla viikolla)
Kukin opintoryhmä käy tutustumassa alueensa kirjastoon. Tuutori sopii tutustumisajan ryhmän ja kirjaston kanssa. Valmistaudu kirjastoperehdytykseen lukemalla verkkomateriaalista tiedonhakua koskeva teksti sekä tutustumalla yliopistojen kirjastopalveluihin Internetissä. Näin osaat kysyä ja voit saada ohjausta epäselviksi jääneisiin asioihin kirjastokäynnin aikana.
Tutustu aiheesi terminologiaan ja mieti hakusanoja. Rajaa aihettasi ja päätä, minkälaista tietoa (artikkelit, raportit, tutkimukset, tilastot), kuinka pitkältä ajalta ja mistä lähteistä haet tietoa. Kirjastoperehdytyksen aikana tai sen jälkeen voit toteuttaa hakusuunnitelman. Tuutori voi kerätä ja ilmoittaa etukäteen opiskelijoiden tutkimusaiheita tiedonhaun opettajalle, jolloin aiheet voidaan mahdollisuuksien mukaan huomioida ohjauksen sisällössä ja esimerkeissä.
Opintoryhmä III: Aineiston hankinta ja analysointi (sovitulla viikolla)
Opintoryhmän ajankohta sovitaan tuutorin ja ryhmän kesken. Valmistaudu palauttamalla mieleesi proseminaarin lähipäivien sisältö ja Empiiriset tutkimusmenetelmät kasvatustieteissä -jaksolla käsitellyt asiat ja periaatteet tieteellisen tutkimuksen tekemisestä eri tutkimusmenetelmiin liittyen.
Jokainen opiskelija kertoo oman tutkimuksensa aiheesta ja tutkimusmenetelmästä, jota aikoo käyttää, sekä esittelee aiheesta tehtyjä aikaisempia tutkimuksia (ja niiden tutkimusmenetelmiä), joita on tiedonhaun tuloksena löytänyt. Pohtikaa ja keskustelkaa ryhmässä proseminaarin tämän hetkisestä vaiheesta esimerkiksi seuraavien kysymysten pohjalta:
- Mitkä ovat tutkimuskysymykset, joihin pyrit tutkimuksessasi etsimään vastaukset?
- Mitä tutkimusmenetelmää käytät/käytit ja miksi? Entä miten analysoit saamasi aineiston?
- Miten tutkimusaihettasi on aikaisemmin tutkittu ja minkälaisia tutkimustuloksia on saatu?
- Tiedosta jo tapahtunut edistys. Missä määrin olet tähän mennessä edennyt tavoitteesi suuntaan? Mitä olet tehnyt sen eteen?
- Mitkä syyt ovat tehneet tavoitteen saavuttamisen vaikeaksi?
- Kasvata uskoasi siihen, että voit saavuttaa tavoitteesi. Mitkä seikat puhuvat onnistumisen puolesta? Ketkä kannustavat ja tukevat sinua?
- Kuvittele tuleva edistys. Miltä eteneminen kohti tavoitettasi tulee parhaimmillaan seuraavaksi näyttämään? Mikä on seuraava välivaihe, joka tulee matkallasi olemaan?
Keskustelkaa tutkimuksen tekemiseen ja aineiston keräämiseen mahdollisesti tarvittavasta tutkimusluvasta. Pohtikaa tutkimukseen liittyviä eettisiä asioita niin tutkijan omaan asemaan liittyen kuin tutkimuksen kohteen kannalta esimerkiksi lasten ja nuorten parissa tehtävään tutkimukseen liittyen. Tätä aihetta on käsitelty tarkemmin esimerkiksi Lagströmin, Pösön, Rutasen ja Vehkalahden (2010) toimittamassa kirjassa Kohti eettisesti kestävää lasten ja nuorten tutkimusta. Lasten ja nuorten tutkimuksen etiikka.
Pohtikaa, miten eri tavoilla kerättyjä aineistoja voidaan käsitellä ja analysoida esimerkiksi hyödyntäen tutkimusmenetelmien oppimisympäristöä, menetelmäopetuksen tietovarantoa (MOTV). Analyysimenetelmien ohella MOTV käsittelee tutkimuksen teon keskeisiä kysymyksiä. MOTV sisältää sekä kvantitatiivisten että kvalitatiivisten menetelmien oppimateriaalia ja harjoituksia ja sopii hyvin myös itsenäisen opiskelun tueksi. Jos ryhmällä on mahdollisuus tietokoneen käyttöön, voitte harjoitella yhdessä myös erilaisten havainnollistavien kuvioiden ja taulukoiden tekoa esimerkiksi Excel-ohjelman avulla ja jakaa näin osaamista ryhmässä. Voitte hyödyntää harjoittelussa omia aineistojanne.
Proseminaarin IV opintoryhmä ja palauteseminaari (sovituilla viikoilla)
Viimeisessä opintoryhmässä ennen valmiiden töiden palautusta tehdään tilannekatsaus töiden etenemisestä ja käsitellään muita proseminaaritöiden ajankohtaisia kysymyksiä. Keskustelun pohjana voi käyttää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Minkälaisia tuloksia olet saanut ja miten havainnollistat niitä tutkimusraportissa?
- Minkälainen on tutkimusraporttisi rakenne?
- Mikä tutkimusraportin muotoseikka on jäänyt sinulle epäselväksi? Entä minkä arvelet olevan sellainen, että se on hyvä kertoa muillekin ryhmäläisille?
- Miten proseminaarisi on edistynyt? Mitkä tekijät ovat edesauttaneet onnistumistasi? Miten juhlistat/olet juhlistanut edistymistä ja onnistumistasi?
- Mitä vastoinkäymisiä olet kohdannut ja miten olet ne ratkaissut?
- Mikä askarruttaa mieltäsi tällä hetkellä eniten?
- Mitkä ovat seuraavat vaiheet matkallasi kohti tavoitetta? Mitä teet ensimmäiseksi?
- Miten palkitset itsesi prosessin lopuksi, kun olet saavuttanut tavoitteesi?
- Miten voit huomioida ja antaa tunnustusta kaikille kannustajillesi, jotka ovat sinua tukeneet ja auttaneet?
Kerratkaa myös tutkimusraportin eri osat ja niiden sisältö, muotoseikat, opponointiin liittyvät tehtävät sekä keskustelkaa yhdessä tutkimustulosten analysoinnissa eteen tulleista kysymyksistä ja pohtikaa ratkaisuvaihtoehtoja. Voitte tarkastella tutkimusraportin rakennetta ryhmäläisten omien tai ryhmiin lähetettyjen valmiiden tutkimusraporttien avulla. Palauteseminaari pidetään ohjaavan opettajan kanssa sovitun aikataulun mukaan. Palauteseminaarissa on osallistumisvelvollisuus.





