Suoritustapa
Harjoitustyönä kaksi esseetä
Esseetehtävä on yksilötehtävä ja koostuu kahdesta esseestä. Valitse toinen aihe ryhmästä 1 ja toinen ryhmästä 2. Esseet palautetaan yhtenä tiedostona opintojakson Moodlealueelta löytyvän palautuslinkin kautta. Esseet arvioidaan numeerisesti asteikolla 0–5 ja ne arvioi yliopisto-opettaja Marianna Heinonen.
Käytä vaadittua kirjallisuutta ja osoita se asianmukaisin lähdeviittauksin. Perehdy Opiskelijan yleisoppaaseen, josta löydät ohjeistusta esseen kirjoittamiseen, rakenteeseen ja muotoseikkoihin. Huomioi erityisesti lähdeviitteiden merkitseminen, jotka tulee olla merkittynä.
Useimmat tehtävissä tarvittavat teokset ovat saatavissa myös e-kirjana Utuvolter.fi -palvelun kautta. Kirjaudu Utuvolteriin yliopiston utu-tunnuksella ja salasanalla ja olet kirjautuneena, kun näet oman nimesi oikeassa reunassa. Kirjoita kirjan nimi hakukenttään ja saat vaihtoehdot näkyviin. Verkossa olevat kirjat löytyvät haun keskellä olevan Ellibs-linkin takaa. Linkki vie suoraan kyseisen kirjan sivulle, jossa voit valita (useimpien kirjojen kohdalla), haluatko lukea kirjaa selaimessa tai ladata sen koneelle.
Esseen loppuun liitetään itsearviointi (1/2–1 sivua) esseen tekoprosessista ja siihen mahdollisesti liittyvistä ongelmista ja ratkaisuista. Anna esseellesi arvosana sekä perustele arviointisi. Voit kirjoittaa itsearvioinnin esimerkiksi seuraavia kysymyksiä apuna käyttäen:
- Miten arvioit omaa oppimistasi opintojakson aikana?
- Mikä on tehtäviesi vahvuus? Entä miten niitä voisi parantaa?
- Mitä haasteita mahdollisesti kohtasit laatiessasi tehtäviä?
- Miten ratkaisit haasteet?
- Minkä arvosanan antaisit esseellesi ja millä perusteilla?
HUOM! Jos opiskelet opintojakson pienenä osaamiskokonaisuutena, kahden opintopisteen laajuisena, kuuntele luentotallenteet, valitse ryhmästä 1 TAI 2 yksi aihe, lue tehtävänannon artikkelit ja kirjoita yksi essee ohjeiden mukaan. Tämä EI koske perusopintokokonaisuuden opiskelijoita vaan ainoastaan opiskelijoita, jotka ovat ilmoittautuneet Oppimisen edellytykset ja haasteet -opintojaksolle 2 op.
RYHMÄ 1
Valitse tästä ryhmästä yksi aihe ja kirjoita 5–6 sivun essee (fontti Times New Roman, koko 12pt ja riviväli 1,5) hyödyntäen luentoja ja annettua kirjallisuutta.
1. Millä tavalla oppilaan itsesäätely ja motivaatio saattavat liittyä oppimisen vaikeuteen ja miten niitä voidaan tukea erilaisten oppimisen vaikeuksien yhteydessä?
Kirjallisuus:
- Ahonen, T., Aro, M., Aro, T., Lerkkanen, M.-K. & Siiskonen, T. (2019) Oppimisen vaikeudet, Luku II ja III (102–406, soveltuvin osin). Niilo Mäki Instituutti. (saatavissa myös e-kirjana)
- Salmela-Aro, K. (toim.) (2018). Motivaatio ja oppiminen. Keuruu: PS-kustannus. (myös e-kirjana)
2. Mitä tarkkaavaisuuden ongelmalla tarkoitetaan ja mikä tarkkaavaisuusongelmaisen oppilaan tukemisessa on keskeistä?
Kirjallisuus:
- Ahonen, T., Aro, M., Aro, T., Lerkkanen, M.-K. & Siiskonen, T. (2019) Oppimisen vaikeudet, Luku II & III (s. 102–406, soveltuvin osin). Niilo Mäki Instituutti. (myös e-kirjana)
- Berggren, K. & Hämäläinen, J. (toim.) (2018). ADHD-käsikirja. Jyväskylä: PS-kustannus.
3. Mitä lukemisen vaikeudella tarkoitetaan ja millä tavalla sitä voidaan ennaltaehkäistä ja huomioida erilaisissa opetus- ja ohjaustilanteissa?
Kirjallisuus:
- Ahonen, T., Aro, M., Aro, T., Lerkkanen, M.-K. & Siiskonen, T. (2019) Oppimisen vaikeudet, Luku II & III (s. 224–406, soveltuvin osin). Niilo Mäki Instituutti. (myös e-kirjana)
- Takala, M. & Kairaluoma, L. (toim.) (2021). Lukivaikeudesta lukitukeen. Tallinna: Gaudeamus. (myös e-kirjana)
RYHMÄ 2
Valitse tästä ryhmästä yksi aihe ja kirjoita 5–6 sivun (fontti Times New Roman, koko 12pt ja riviväli 1,5) essee hyödyntäen luentoja ja kirjallisuutta.
1. Mitä matemaattisilla oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan? Minkälaisia haasteita ne voivat aiheuttaa ja miten haasteita voidaan huomioida erilaisissa opetus- ja ohjaustilanteissa ja oppimisympäristöissä?
Kirjallisuus:
- Mononen, ym. 2017. Matemaattiset oppimisvaikeudet (myös e-kirjana)
- Joutsenlahti, ym. (toim.) 2018. OSA 2 teoksesta Matematiikan opetus ja oppiminen (myös e-kirjana)
2. Minkälaisia haasteita yksilön muisti voi tuottaa matematiikan oppimis- ja suoritustilanteissa? Miten haasteita voidaan huomioida erilaisissa opetus- ja ohjaustilanteissa ja oppimisympäristöissä?
Kirjallisuus:
- Munter, Kyttälä & Kanerva. 2016. Työmuisti ja työskentelytaidot – kuinka yhdenmukaisia ovat työmuistitestien tulokset ja opettajan havaintoihin perustuvat arviot? NMI-Bulletin, 26, 4. (Moodlessa)
- Joutsenlahti, ym. toim. 2018: Luku Työmuisti ja matemaattiset taidot teoksesta Matematiikan opetus ja oppiminen (myös e-kirjana)
- Mononen, ym. 2017. Matemaattiset oppimisvaikeudet (myös e-kirjana)
3. Miten arviointi liittyy oppimisen tuen toteuttamiseen?
Kirjallisuus:
- Kyttälä, et al. 2021: Erityisopettajaksi opiskelevien käsityksiä arvioinnin tehtävistä. NMI-Bulletin, arvioinnin erikoisnumero 2/2021. (Moodlessa)
- Kinnunen et al. 2021. Tukivastemallilla selkeyttä ja vaikuttavuutta oppimisen ja koulunkäynnin tukeen. NMI-Bulletin, arvioinnin erikoisnumero 2/2021. (Moodlessa)
- Björn et al. 2021. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki opetusharjoittelussa. NMI-Bulletin, arvioinnin erikoisnumero 2/2021. (Moodlessa)
- Ahonen et al. (toim.) 2019. Osa 1, Oppimisen tukemisen lähtökohdat teoksesta Oppimisen vaikeudet (myös e-kirjana)
