Johdanto opintojaksolle
Takapulpetin poika liikehtii levottomasti. Ainekirjoitus on hänelle yhtä tuskaa, sillä tekstiä ei synny, vaikka Olli kuinka yrittää. Sanat menevät sekaisin, rivit hyppivät paperilla, ja kirjoitusvirheitä tulee paljon. Ajatus harhailee jo seuraavan tunnin kertotaulukokeen uusinnassa. Miksi oppimisen täytyy olla näin vaikeaa, Olli huokaa. Miksi oppimiseen tarvitaan aina kirjoja, kirjoituspöytä, kynä ja paperia, eikö oppikirjan tekstejä voisi vaikkapa räpätä?
Vielä muutamia vuosia sitten Ollin kaltaiset lapset leimattiin usein tyhmiksi ja laiskoiksi, mutta oppimisvaikeuksien diagnosoinnin kehittymisen ja kuntouttavien menetelmien lisääntymisen myötä heidät mielletään nykyisin ennen kaikkea erilaisiksi oppijoiksi. Jokainen lapsi oppii, mutta kaikki eivät opi asioita samassa tahdissa ja samalla tavalla.
Ujot ja levottomat – lääketieteen uudet lempilapset?
Oppimisvaikeuksia on esiintynyt aina, mutta viime vuosina niiden määrä on kasvanut huomattavasti – ja kasvu jatkunee edelleen. Tutkimusten mukaan peräti joka viidennellä suomalaisella arvioidaan olevan vaikeuksia oppimisessaan. Oppimisvaikeuksista tiedetään yhä enemmän. Esimerkiksi kehityksellisen dysleksian taustalta on löydetty vahva geneettinen alttius, ja nykyään tunnustetaan yleisesti, että komorbiditeetti on varsin voimakasta, eli oppimisen ongelmia esiintyy usein samanaikaisesti monilla osa-alueilla: esimerkiksi lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa, fonologisessa prosessoinnissa, muistitoiminnoissa ja hahmottamisessa. Nykyisin ollaan suhteellisen yksimielisiä myös siitä, että oppimisvaikeudet eivät sinällään ole seurausta yksilön keskimääräistä alhaisemmasta älykkyydestä tai aistitoimintojen puutteellisuudesta, vaikka oppimisen ongelmia voikin esiintyä monenlaisten vammojen ja häiriöiden yhteydessä. Lääketieteen huima kehitys on osaltaan johtanut siihen, että entistä harvempia ihmisiä voidaan luonnehtia täysin terveiksi. Onpa lääketieteen piirissä käytössä jopa sanonta: jos yksilö on terve, häntä ei ole tutkittu riittävästi!
Terveys ja normaalius määritellään jatkuvasti uudelleen. Varsin yleiset ja aivan tavalliset ominaisuudet, kuten esimerkiksi ujous ja normaalit käyttäytymistavat, kuten varautuneisuus vieraita ihmisiä kohtaan, tulkitaan nyt systemaattisesti sairauksiksi, jotka pyritään parantamaan lääketieteen keinoin, ennen kaikkea lääkkeillä. Medikalisaatio on valitettavasti iskenyt kyntensä myös oppimiseen. Oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja niiden ymmärtäminen on toki toivottavaa, mutta erityisoppilaiden näkeminen elävinä lääketieteellisinä diagnooseina ja ongelmakimppuina ei ole kenenkään edun mukaista. Siksi diagnoosien ylikorostamista voidaan pitää yhtenä aikamme yleisimmistä sairauksista. Kun esimerkiksi levottomille lapsille, iloisille tuolin keikuttajille, määrätään yhä enemmän psyykenlääkkeitä pieninä ihmeitä tekevinä pillereinä, lienee aiheellista pohtia, auttaako lääkitys aidosti lapsia vai halutaanko sillä kenties vain lieventää kotona ja koulussa mahdollisesti ilmeneviä ongelmia.
Opettajat ja oppilaat monien haasteiden edessä
Kouluissa eletään tänä päivänä melkoisessa vaatimusten ristitulessa. Heterogeeninen oppilasaines on suuri haaste opettajille. Koulu on edelleen hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi, ja ajatus elinikäisestä oppimisesta on tullut koulutuspolitiikkamme osaksi. Peruskoululle on osoitettu entistä suuremmat tuloksellisuusvaateet: kaikkien tulisi tehdä hyvää ja tuloksellista opetus- ja oppimistyötä, jotta voimme ylpeillä kansainvälisten oppimistutkimusten huipputuloksilla tulevaisuudessakin. Samalla taloudellisten resurssien niukkuus johtaa säästöihin, jotka näkyvät muun muassa entistä suurempina opetusryhminä ja tukipalvelujen karsimisena. Opettajan työn arki on jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden kourissa. Varsinainen opetustyö on tänäänkin oleellinen osa opettajan työnkuvaa, mutta vain osa jatkuvasti laajenevasta kokonaisuudesta. Opettajan tärkeänä tehtävänä on nykyään monenlaisten ongelmatilanteiden ratkaiseminen ja oppilaiden erityisen tuen tarpeen kohtaaminen ja lasten ja nuorten kasvavan syrjäytymisriskin minimointi.
Voidakseen kohdata muutokset rakentavasti opettaja tarvitsee halua ja kykyä hahmottaa ja pohtia edessä olevia vaihtoehtoja. Perinteisesti opettajan työ on ollut yksin toimimista, kaiken osaamista ja erehtymättömyyttä – vahvaa yksilöllistä asiantuntijuutta, jossa omia heikkouksia ei ole uskallettu näyttää varsinkaan kollegoille. Nyt tämä vanha tie on kuljettu loppuun, ja muutoksia saadaan aikaan vain yhdessä tekemällä. Tulevaisuuden opettajuuden tärkein muutos on kenties juuri yhteistyön lisääntyminen, vaikuttaneehan vastuun jakaminen olennaisesti myös opettajien työssä jaksamiseen. Jokainen muutos on matka, johon sisältyy aina paitsi uhkia, myös monia mahdollisuuksia. Opettaja on oppimisen portinvartija, tulevaisuuden tekijä ja eettinen suunnannäyttäjä, mikä edellyttää sekä itsensä että työnsä jatkuvaa reflektointia. Jokaisen opettajan työssään kohtaaman erilaisuuden määrä lisääntyy jatkuvasti, eivätkä erilaisten oppijoiden ongelmat ole enää vain erityisopettajien asioita, joilta yleisopetuksen opettajat voivat huoletta sulkea silmänsä ja korvansa. Oleellisena osana opettajuuden kehittyvää eettisyyttä on erilaisuuden näkeminen monenlaisuutena.
Ongelmien tunnistamisesta varhaiseen puuttumiseen
Kunnissa eletään kunta- ja palvelurakenneuudistuksen aikaa, joka ulottuu koulutukseenkin. Kyseinen uudistus on otollista aikaa kehittää varhaisen puuttumisen strategiaa eri hallintosektoreiden yhteistyönä. Peruskoulun rakenteelliset ratkaisut, yhtenäiskoulujärjestelmä, päivähoidon niveltäminen opetustoimeen ja esiopetuksen niveltyminen alkuopetukseen muodostavat koulutuksen yhtenäisen jatkumon, johon varhainen puuttuminen voidaan luontevasti liittää. Kyseessä on interventio, jolla voidaan tarkoittaa sitä, että havaittuun oppimisen ongelmaan pyritään löytämään ratkaisu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Varhainen puuttuminen on luonteeltaan sekä ennalta ehkäisevää että kuntouttavaa toimintaa, mutta sillä tarkoitetaan myös toimintasarjaa, joka käynnistyy, kun huolta herättäviä signaaleja havaitaan oppilaan koulunkäynnissä tai elämänkulussa. Kyse on jatkumosta, joka kattaa kaikki oppilaalle ja hänen perheelleen suunnatut toimenpiteet, joilla pyritään vastaamaan yksilöllisiin erityistarpeisiin. Prosessi jatkuu tarvittaessa koulutusuran loppuun asti. Oppimisvaikeuksien kohdalla se onkin melko yleistä, sillä oppimisen ongelmat eivät häviä hetkessä, vaan ne seuraavat mukana työelämässäkin. Varhainen puuttuminen on tullut kouluun oppilashuollon työvälineeksi, joten opettajat eivät vielä välttämättä miellä sitä oleelliseksi osaksi omaa työtään. Varhaisen puuttumisen tulisi olla osa koulun toimintakulttuuria, johon koko henkilökunta on sitoutunut. Silmien sulkeminen ja vaikeuksien kieltäminen kun ei kannata. Seudullinen oppilashuolto voidaan nähdä resurssikeskuksena, josta on mahdollista saada erilaisia palveluja koulujen tarpeisiin. Kyseessä on todennäköisesti myös ensimmäinen askel matkalla oppitakuuseen, jolla halutaan taata kunnolliset puitteet onnistuneelle oppimiselle.
Opetusta oppimistyylin mukaan
Kiistaton tosiasia on, että samoilla opetusmenetelmillä ja didaktisilla ratkaisuilla kaikki oppilaat eivät saavuta opetussuunnitelmiin kirjattuja tavoitteita. Opetuksen kohteena olevilla oppilailla kun on erilaiset, yksilölliset valmiudet vastaanottaa annettua tietoa ja toimia opetustilanteissa. Opettajan tehtävänä on kasvatuksen, opetuksen ja oppimisen mahdollisuuksien hyödyntäminen erilaisten oppijoiden parhaaksi, mikä edellyttää muun muassa oppimisympäristöjen muokkaamista ja opetuksen eriyttämistä. Tehokas opettaminen merkitsee optimaalisten oppimismahdollisuuksien luomista, positiivisen oppimishalun virittämistä ja ylläpitämistä. Tämä puolestaan vaatii yksilöllisten opiskeluohjelmien laatimista muun muassa lahjakkuuden, harrastuneisuuden tai oppimisvaikeuksien perusteella. Diagnosoitujen oppilaiden lisäksi jokaisesta ikäluokasta ja oppilasjoukosta löytyy todennäköisesti muutamia niin kutsutun harmaan alueen oppilaita, jotka eivät saa tarvitsemaansa tukea, ja siten helposti alisuoriutuvat. Usein koulussa puututaan kuitenkin vain niiden oppilaiden ongelmiin, jotka erottuvat joukosta kaikkein selvimmin.
Opettajilla ja oppilailla on omat työskentelytyylinsä: opetus- ja oppimistyylit. Jotta koulutyö olisi hedelmällistä, kummankin osapuolen pitää tuntea omat tyylinsä ja mieltymyksensä ja sovittaa ne yhteen. Jos opettajat ymmärtävät aivoissa tapahtuvia oppimisprosesseja ja oppimistarpeiden erilaisuuden, päästään parempiin opetuskäytäntöihin ja sen myötä parempiin oppimistuloksiin ja korkeampaan oppimismotivaatioon. On syytä muistaa, että jokaisella oppilaalla on myös vahvuuksia. Esimerkiksi alussa kuvatulla lukioppilaalla, Ollilla on ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää opetuksessa. Hän on oikean aivopuoliskon käyttäjä, luova ja kinesteettinen. Hän oppii helpommin konkretian kautta ja näkee kokonaisuuksia. Poika on varsin lahjakas suullisessa tuottamisessa. Hän on usein spontaani ja tunteisiin reagoiva, seuraa tarkasti puheen rytmiä, melodiaa, sävelkulkua ja sävyjä ja käyttää niitä mieleen painamisen tukena. Jos kunkin oppilaan yksilölliset vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet otetaan opetuksessa huomioon, monet oppimisen karikot voidaan välttää. Näin koetaan oppimisen iloa, ja oppilaalle kehittyy myönteinen käsitys itsestään oppijana. Kaikessa opetuksessa on tärkeää aktivoida ja hyödyntää molempia aivopuoliskoja ja kaikkia aistikanavia ja valjastaa ne mahdollisimman tehokkaasti hahmottamisen, tiedon vastaanottamisen, jäsentämisen ja muistamisen avuksi.






Huomio virheistä prosesseihin
Pedagogisesti toimivan diagnoosin tulee sisältää luotettava kuvaus oppilaan oppimisedellytyksistä suhteessa asetettaviin tavoitteisiin ja käytettäviin opetusmenetelmiin. Lukiopetuksen pitää perustua hyvään oppilastuntemukseen ja tarkkaan oppimisvaikeuksien selvittämiseen. Oleellisinta on luoda pohja korjaavalle opetukselle, joka on suunnitelmallista ja systemaattista kuntouttamista. Lukemisen ja kirjoittamisen arvioinnissa tulee aina pyrkiä prosessitasolle, jolloin oppilaan jatkuvasti kehittyvä diagnoosi kantaa opetuksen suunnittelun kannalta parasta hedelmää.
Oppimisvaikeuksien arvioinnista ei saa kuitenkaan tulla opettajille itsetarkoitusta. Olennaisinta oppimisvaikeuksien voittamisen kannalta on diagnostisen tiedon hyödyntäminen opetuksessa. Oli arviointi miten perusteellista tahansa, oppilaalle se on hyödyksi vain siinä määrin, kuinka tulokselliseen ja mielekkääseen yksilölliseen oppimiseen se johtaa. Parhaimmillaan lukiopetus on kielellistä kokonaiskuntoutusta. Lukiopettajan tulee luoda kiireetön, myönteinen ja oppimista palkitseva ilmapiiri. Yhteistyö luokanopettajan kanssa on lukiopetuksen onnistumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Perinteisesti lukiopetusta on ohjannut oirekeskeinen ajattelu, jolloin päähuomio on ollut oppilaan tekemissä virheissä, mutta järkevintä olisi kuitenkin pyrkiä vaikuttamaan itse lukemis- ja kirjoittamisprosesseihin.
Kuka onkaan erilainen oppija?
Lukuisten oppilaiden koulutie on varsin kivikkoinen, mutta sen ei tarvitse olla este hyvälle elämälle. Monet ”olli oppimattomat” voivat löytää tiensä vaikkapa tieteen tai taiteen huipulle – tunteehan historiakin lukuisia tällaisia henkilöitä. Yksilöön kohdistuva toiminta on keskeistä myös huomisen opetuksessa. Viihtyisä, avointa yhteistyötä ja joustavaa toiminnallisuutta tukeva oppimisympäristö rohkaisee ottamaan vastuuta kaikista erilaisista oppijoista ja heidän oppimistuloksistaan. Jos tunnustetaan se tosiasia, että oppiminen on aina yksilöllistä, jokainen meistä on itse asiassa erilainen oppija – omalla ainutkertaisella tavallaan riippumatta siitä, onko oppimisemme erilaisuus diagnosoitua tai ei.
Satu Järvinen


