Monimuoto-opintojen opintoryhmätyöskentely
Opintoryhmä I: Tutustuminen ja orientoituminen lastensuojelun teemaan
Valmistautuminen: Tutustuminen Moodleen ja siellä olevaan opintomateriaaliin
- tutustutaan muihin ryhmäläisiin ja opintojakson sisältöön
- nykytiedon pohjalta tehdään mind map aiheesta ”Mitä on lastensuojelu? Tehtävän voi toteuttaa esimerkiksi niin, että ensin kukin työstää tehtävää yksin ja sen jälkeen pareittain ja lopuksi neljän hengen ryhmässä jaetaan tuotokset. Vaihtoehtoisesti tehtävä voidaan toteuttaa verkossa yhteistoiminnallisesti Flingassa.
- suoritustapana oppimispäiväkirja tai essee (mm. ideointia, hyviä käytäntöjä kirjoittamiseen, tehtävän rakenne ja muotoseikat)
- opintojakson aikana voidaan koota lastensuojeluun liittyviä lehtiartikkeleita tai uutisia, joita voidaan hyödyntää jatkossa opintoryhmän tapaamisissa
Opintoryhmä II: Lasten oikeudet ja lainsäädäntö
Valmistautuminen: Artikkelien ja uutisten kerääminen
- Tavoitteena on perehtyä ja oppia lasten oikeuksista sekä ymmärtää lastensuojelulainsäädäntöä. Perehdytään pareittain tai pienryhmissä:
- ryhmäkeskustelu lasten oikeuksista ja niiden toteutumisesta
- erilaisten tapausesimerkkien pohjalta pohditaan lainsäädännön soveltamista käytäntöön (tapaukset voivat olla esimerkiksi työelämästä, lehtiartikkeleista tai uutisista)
- lopuksi jaetaan Moodlessa olevasta materiaalista artikkelit viimeisen opintoryhmän lukupiirityöskentelyä varten sekä sovitaan seuraavan opintoryhmän toteutuksesta.
Opintoryhmä III: Traumat ja niiden huomioinen
Valmistautuminen: lue Talentia -lehden artikkeli traumojen huomioimisesta https://www.talentia.fi/talentia-lehti/traumat-huomioon/
Opintoryhmä voidaan toteuttaa esimerkiksi seuraavilla vaihtoehtoisilla tavoilla.
- Kukin opiskelija valitsee yhden artikkelin Traumaterapiakeskuksen verkkosivuilla olevista artikkeleista ja lukee sen etukäteen. Artikkelien pohjalta järjestetään lukupiirityöskentely pienryhmissä. Lukupiirissä voidaan myös pohtia alla olevista kysymyksistä valiten niitä, jotka sopivat artikkelien teemoihin.
- Vaihtoehtoisesti voidaan jakautua pienryhmiin ja valita ryhmiä kiinnostavat pohdintakysymykset selvitettäviksi verkkoa hyödyntäen ja yhdessä keskustellen.
https://traumaterapiakeskus.com/
https://traumaterapiakeskus.com/artikkelit/
Pohdintakysymyksiä:
- Mitkä ovat yleisimmät tekijät, jotka voivat aiheuttaa trauman lapsuudessa, ja miten ne voivat vaikuttaa lapsen kehitykseen?
- Kuinka eri trauman muodot, kuten fyysinen väkivalta, seksuaalinen hyväksikäyttö tai huomion puute, voivat ilmetä lapsen tai nuoren käyttäytymisessä ja tunne-elämässä?
- Mitä keinoja on olemassa lasten ja nuorten traumojen ennaltaehkäisyyn yksilö- ja yhteisötasolla?
- Miten trauma vaikuttaa lapsen sosiaalisiin suhteisiin ja kykyyn muodostaa terveitä ihmissuhteita?
- Kuinka kulttuuriset erot voivat vaikuttaa siihen, miten trauma ymmärretään ja miten siihen puututaan?
- Mitkä ovat lapsen tai nuoren voimavarat, jotka voivat auttaa heitä selviytymään traumasta?
- Miten ammattilaiset voivat tukea perheitä, jotka kokevat traumaa, ja miten he voivat tukea lasten ja nuorten paranemisprosessia?
- Miten lastensuojelujärjestelmä voi parantaa traumaattisia kokemuksia kokeneiden lasten tukemista ja auttaa heitä muodostamaan turvalliset kotiolot?
- Miten trauma vaikuttaa opetukseen ja koulumenestykseen? Mitä koulujärjestelmä voisi tehdä auttaakseen traumatisoituneita lapsia?
- Kuinka voimavarakeskeinen lähestymistapa voi auttaa lasta tai nuorta rakentamaan vahvuuksiaan ja toipumaan traumasta?
- Opintoryhmän lopuksi voidaan pitää tilannekatsaus missä vaiheessa oppimispäiväkirjat/esseet ovat sekä jättää hieman aikaa myös mahdollisille kysymyksille ja keskustelulle tehtävien pohjalta.
Opintoryhmä IV: Lukupiirityöskentely ja ryhmän päätös
Valmistautuminen: Moodlessa olevan artikkelin lukeminen ja alustuksen tekeminen lukupiirityöskentelyä varten.
- lukupiirityöskentely 3–4 opiskelijan pienryhmissä
- päätös ryhmän toiveiden mukaan
