Kc/Ec 7 Tutkimusraportti ja arvioinnin perusteet

Tut­ki­muk­ses­ta teh­dään ra­port­ti, jot­ta tut­ki­muk­sen si­säl­tä­mä tie­to saa­te­taan mui­den lu­et­ta­vak­si. Tut­ki­mus­ra­por­tis­ta tu­lee sel­vi­tä, mitä, mik­si ja mi­ten olet tut­ki­nut sekä mitä olet saa­nut sel­vil­le ja mi­ten olet tu­lok­sia tul­kin­nut. Tut­kit­ta­va il­miö tu­lee liit­tää laa­jem­paan kon­teks­tiin muun mu­as­sa sel­vit­tä­mäl­lä, mitä sa­mas­ta ai­hees­ta on ai­kai­sem­min tut­kit­tu. Opin­to­jen verk­ko­a­lu­eel­la on pari esi­merk­kiä val­miis­ta tut­ki­mus­ra­por­tis­ta.

Tut­kiel­man voi teh­dä yk­si­lö- tai pari­työ­nä. Yk­si­lö­työ­nä teh­dyn ra­por­tin laa­juus on 20–25 teks­ti­si­vua ja pari­työ­nä teh­dyn 30–40 si­vua. Liit­tei­tä, tii­vis­tel­mä­si­vua, si­säl­lys- ja läh­de­lu­et­te­loa ei las­ke­ta työn pi­tuu­teen. Rivi­väli on 1,5, font­ti­mal­li Arial tai Times New Roman ja font­ti­koko 12. Oh­jei­ta muo­to­seik­koi­hin löy­dät verk­ko­a­lu­eel­la ole­vas­ta pro­se­mi­naa­ri-op­paas­ta sekä Hirs­jär­ven ym. (2007 tai uu­dem­pi) te­ok­ses­ta Tut­ki ja kir­joi­ta.

Val­mis työ toi­mi­te­taan en­nen pa­lau­te­se­mi­naa­ria oh­jaa­van opet­ta­jan kans­sa so­vi­tul­la aika­tau­lul­la opet­ta­jal­le, op­po­nen­til­le, tuu­to­ril­le ja muil­le ryhmäläisille. Työ lai­te­taan lii­te­tie­dos­to­na pro­se­mi­naa­rin ryh­mä­koh­tai­sel­le kes­kus­te­lu­a­lu­eel­le ai­na­kin kes­kei­sim­mil­tä osil­taan, jol­loin se on etu­kä­teen hel­pos­ti mui­den ryhmäläisten lu­et­ta­vis­sa. Lo­pul­li­nen ar­vi­oi­ta­va työ pa­lau­te­taan myös verk­ko­a­lu­eel­le Moodleen (huo­maa va­li­ta oi­kea pa­lau­tus­link­ki). Pa­lau­tus­lin­kis­sä on käy­tös­sä Turnitin-pla­gi­aa­tin­tun­nis­tus­oh­jel­ma, jos­ta löy­tyy lisä­tie­to­ja verk­ko­a­lu­eel­ta. HUOM! Avoin yli­o­pis­to säi­lyt­tää val­mii­ta pro­se­mi­naa­ri­ra­port­te­ja noin kak­si vuot­ta. Säi­ly­tät­hän työn it­sel­lä­si, sil­lä saa­tat tar­vi­ta sitä myö­hem­min esi­mer­kik­si ha­kies­sa yli­o­pis­ton tut­kin­to-opis­ke­li­jak­si. Pro­se­mi­naa­ri­tut­kiel­ma on kan­di­daa­tin tut­kin­non opin­näy­te­työ.

Tut­ki­mus­ra­por­tin ra­ken­ne

Tut­ki­mus­ra­port­ti ja­kau­tuu kol­meen osaan. Nimi­osa koos­tuu kan­si­leh­des­tä, tii­vis­tel­mäs­tä ja si­säl­lys­lu­et­te­los­ta. Kä­sit­te­ly­o­sas­sa tar­kas­tel­laan tut­ki­muk­sen te­o­reet­tis­ta taus­taa, ai­em­pia tut­ki­muk­sia, tut­ki­mus­on­gel­mia, tut­ki­mus­me­ne­tel­miä, tu­lok­sia ja joh­to­pää­tök­siä. Vii­te­osan muo­dos­ta­vat läh­teet ja liit­teet. (Huo­maa, että lo­pul­li­seen si­säl­lys­lu­et­te­loon ei mer­ki­tä näi­tä osia; nimi-, kä­sit­te­ly- ja vii­te­osa.)

Sivu­nu­me­roin­nin las­ke­mi­nen aloi­te­taan yleen­sä ni­mi­ö­leh­des­tä al­ka­en (sivu 1) ara­bi­a­lai­sin nu­me­roin. En­sim­mäi­nen sivu­nu­me­ro kir­joi­te­taan nä­ky­viin vas­ta toi­sel­ta var­si­nai­sel­ta teks­ti­si­vul­ta al­ka­en eli ni­mi­ö­leh­ti, tii­vis­tel­mä, si­säl­lys­lu­et­te­lo ja joh­dan­non en­sim­mäi­nen sivu jää­vät il­man nu­me­ro­mer­kin­tää, mut­ta ovat sil­ti nu­me­roin­nis­sa mu­ka­na. Sivu­nu­me­roin­ti jat­kuu läpi työn, jo­ten läh­teet ja liit­teet kuu­lu­vat sa­maan nu­me­roin­tiin. Sivu­nu­me­rot si­joi­te­taan pro­se­mi­naa­ris­sa, joka on yksi­puo­lis­ta teks­tiä, si­vun oi­ke­aan ylä­nurk­kaan pa­pe­rin ylä­reu­nan ja en­sim­mäi­sen teks­ti­ri­vin vä­li­seen ti­laan teks­tin kans­sa sa­maan pys­ty­suo­raan lin­jaan. Teks­ti­jak­sot tu­le­vat seu­raa­vaan jär­jes­tyk­seen ja ku­kin osuus al­kaa omal­ta si­vul­taan.

Ni­mi­ö­leh­ti
Ni­mi­ö­leh­ti eli kan­si­leh­ti on tär­keä, sil­lä se luo ensi­vai­ku­tel­man työs­tä. Työn nimi on yti­me­käs ja in­for­ma­tii­vi­nen. Ni­mi­ö­leh­den mal­li löy­tyy Opis­ke­li­jan yleis­op­paan lo­pus­ta.

Tii­vis­tel­mä
Tii­vis­tel­mä ker­too olen­nai­sen tut­ki­muk­ses­ta, sen tar­koi­tuk­ses­ta, teko­ta­vas­ta ja tu­lok­sis­ta ja se on pi­tuu­del­taan 75–200 sa­naa, tii­vis­tel­mä­mal­li

Si­säl­lys­lu­et­te­lo
Ot­si­kok­si Si­säl­lys tai Si­säl­tö. Si­säl­lys­lu­et­te­loon mer­ki­tään myös läh­teet ja liit­teet, mie­lel­lään ot­si­koit­ten­sa mu­kaan ni­met­tyi­nä, esi­mer­kik­si
Lii­te 1: Tut­ki­mus­lupa-ano­mus

Teks­ti­si­vut
Näi­den ra­ken­ne esi­tet­ty alla.

Läh­de­lu­et­te­lo
Ot­si­kok­si Läh­teet, mää­rä noin 10–20.

Liit­teet
Sel­lai­nen ai­nes, jon­ka asi­an ym­mär­tä­mi­sen kan­nal­ta ei tar­vit­se olla teks­tis­sä, mut­ta jo­hon teks­tis­sä vii­ta­taan, esi­mer­kik­si tut­ki­mus­lupa-ano­mus, ky­se­ly­lo­ma­ke, tu­los­ten ja­kau­mat. Liit­teet ot­si­koi­daan ja nu­me­roi­daan sii­nä jär­jes­tyk­ses­sä kuin nii­hin teks­tis­sä vii­ta­taan.)

Itse­ar­vi­oin­ti
Pa­lau­te­se­mi­naa­rin jäl­keen lii­tät vii­meis­tel­lyn työ­si liit­teek­si noin si­vun pi­tui­sen itse­ar­vi­oin­nin, jos­sa poh­dit omaa op­pi­mis­ta­si, työs­ken­te­ly­ä­si ja edis­ty­mis­tä­si tut­ki­mus­pro­ses­sin ede­tes­sä. Itse­ar­vi­oin­nis­sa voit vas­ta­ta esi­mer­kik­si seu­raa­viin ky­sy­myk­siin:

Teks­ti­si­vut

Teks­ti­si­vu­jen pää­lu­vut kir­joi­te­taan edel­li­sen lu­vun jat­kok­si, nii­tä ei kir­joi­te­ta al­ka­maan omal­ta si­vul­taan. Teks­ti­si­vu­jen pää­lu­ku­jen ra­ken­ne nou­dat­taa usein seu­raa­vaa kaa­vaa.

Joh­dan­to
Joh­dan­non teh­tä­vä­nä on he­rät­tää lu­ki­jan kiin­nos­tus ja an­taa alus­ta­vat tie­dot kä­si­tel­tä­väs­tä ai­hees­ta ku­ten ai­heen ly­hyt esit­te­ly ja pe­rus­te­lut sen va­lin­taan, tut­ki­mus­ai­heen taus­taa ja kyt­ke­mi­nen laa­jem­paan ko­ko­nai­suu­teen sekä yleis­luon­toi­ses­ti tut­ki­muk­sen tar­koi­tus ja/tai tut­ki­mus­on­gel­mat. Kiin­nos­tuk­sen voi he­rät­tää esi­mer­kik­si esit­tä­mäl­lä tut­tuun asi­aan uusi näkö­kul­ma tai löy­tä­mäl­lä ou­dos­ta­kin asi­as­ta jo­kin ajan­koh­tai­suus tai muu kieh­to­va seik­ka. Joh­dan­non suo­si­tel­ta­va pi­tuus on noin yksi sivu ja se kan­nat­taa kir­joit­taa vas­ta työn lop­pu­vai­hees­sa.

Tut­kit­ta­va il­miö ja sen te­o­reet­ti­set läh­tö­koh­dat, ai­kai­sem­mat tut­ki­muk­set
Te­o­reet­ti­nen osa al­kaa lu­vus­ta kak­si. Se si­säl­tää tut­ki­mus­ai­heen kä­sit­te­lyä läh­de­ai­neis­ton poh­jal­ta: kä­sit­tei­den mää­rit­te­lyä, te­o­ri­oi­ta ja ai­kai­sem­pien tut­ki­muk­sien tu­lok­sia. Te­o­reet­ti­nen osa ja­kau­tuu pää­lu­kui­hin, jot­ka ot­si­koi­daan tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti. Pyri läh­tei­den moni­puo­li­seen vuo­ro­puhe­luun.

Tut­ki­muk­sen tut­ki­mus­on­gel­mat ja mah­dol­li­set hy­po­tee­sit
Tut­ki­mus­on­gel­mat esi­te­tään sel­ke­äs­ti, yti­mek­kääs­ti ja ky­sy­mys­muo­dos­sa. On­gel­mia voi olla yksi tai use­am­pi tai voi olla pää­on­gel­ma, joka ja­kau­tuu tar­vit­ta­viin ala­on­gel­miin. Pro­se­mi­naa­ris­sa ei kan­na­ta olla ko­vin mon­taa tut­ki­mus­on­gel­maa. Ha­lu­tes­sa­si voit esit­tää myös hy­po­tee­sin/hy­po­tee­se­ja, mut­ta pro­se­mi­naa­ris­sa se ei ole vält­tä­mä­tön­tä.

Me­ne­tel­mä ja ai­neis­ton ku­vai­lu
Täs­sä osas­sa (tar­koi­tuk­sen­mu­kai­siin ala­lu­kui­hin ja­o­tel­tui­na) esi­tel­lään tut­ki­mus­me­ne­tel­mä ja esi­mer­kik­si mik­si va­lit­tiin, mi­ten laa­dit­tiin ja ke­hi­tet­tiin sekä mi­ten ai­neis­to ke­rät­tiin ja tut­ki­mus to­teu­tet­tiin. Tut­ki­mus­jouk­ko ku­va­taan ja ker­ro­taan, mi­ten otan­ta teh­tiin tai näy­te va­lit­tiin sekä pe­rus­tel­laan teh­dyt va­lin­nat. Li­säk­si ku­vail­laan ai­neis­ton ana­ly­soin­ti­me­ne­tel­mät ja ar­vi­oi­daan tut­ki­muk­sen luo­tet­ta­vuut­ta.

Tu­lok­set (ja joh­to­pää­tök­set)
Tu­lok­set ra­por­toi­daan esi­mer­kik­si tut­ki­mus­on­gel­mien esit­tä­mis­jär­jes­tyk­ses­sä, tut­ki­mus­on­gel­ma ker­ral­laan tai kes­keis­ten tee­mo­jen mu­kaan ja ot­si­kot muo­dos­te­taan näi­den poh­jal­ta. Tu­los­ten pe­rus­anti ha­vain­nol­lis­te­taan teks­tin li­säk­si tau­lu­koi­na ja/tai ku­vi­oi­na. Omia tut­ki­mus­tu­lok­sia ver­ra­taan työn te­o­reet­ti­seen osaan ja py­ri­tään näin kyt­ke­mään te­o­ria ja em­pi­ria yh­teen tai vaih­to­eh­toi­ses­ti tä­män voi teh­dä tu­los­ten tar­kas­te­lu­o­sas­sa.

Tar­kas­te­lu (dis­kus­sio, poh­din­ta)
Poh­din­nan alus­sa esi­te­tään tut­ki­muk­sen pää­tar­koi­tus sekä luo­daan ly­hyt yh­teen­veto kes­kei­sim­mis­tä tut­ki­mus­tu­lok­sis­ta. Tu­lok­sia ver­ra­taan tut­ki­muk­sen te­o­reet­ti­seen osaan ja ai­kai­sem­pien tut­ki­mus­ten tu­lok­siin ell­ei sitä ole teh­ty jo edel­li­ses­sä osas­sa. Poh­din­nas­sa tar­kas­tel­laan, mi­ten tut­ki­mus­on­gel­mat on­nis­tut­tiin rat­kai­se­maan, mitä ra­joi­tuk­sia me­ne­tel­mään liit­tyi, ovat­ko tu­lok­set yleis­tet­tä­vis­sä, mitä uut­ta tie­toa tut­ki­muk­ses­sa saa­tiin ja mi­ten tu­lok­sia voi­daan hyö­dyn­tää. Poh­din­ta pää­te­tään jat­ko­tut­ki­mus­i­de­oi­hin.

Läh­de: Hirs­jär­vi, S., Re­mes, P. & Sajavaara, P. 2009. Tut­ki ja kir­joi­ta. Hel­sin­ki: Tam­mi.

Arvioinnin perusteet

Pro­se­mi­naa­ri­ra­port­ti ar­vi­oi­daan nu­mee­ri­ses­ti as­tei­kol­la 1–5. Op­po­noin­ti sekä ak­tii­vi­suus pa­lau­te­se­mi­naa­ris­sa vai­kut­ta­vat lo­pul­li­seen ar­vi­oin­tiin. Pro­se­mi­naa­ri­työn ar­vi­oin­nis­sa käy­te­tään pa­lau­te­lo­ma­ket­ta.

Erin­o­mai­nen
Tut­ki­muk­sel­la on te­o­reet­tis­ta kan­ta­vuut­ta ja käy­tän­nön mer­ki­tys­tä. Tut­kit­ta­va aihe on otet­tu vah­vas­ti hal­tuun ja sii­hen on on­nis­tut­tu tuo­maan myös uut­ta näkö­kul­maa. Ai­kai­sem­piin tut­ki­muk­siin on tu­tus­tut­tu pe­rus­teel­li­ses­ti ja läh­de­kir­jal­li­suut­ta käy­tet­ty kriit­ti­ses­ti. Tut­ki­muk­sen to­teu­tus osoit­taa, että te­ki­jä hal­lit­see erin­o­mai­ses­ti tut­ki­mus­me­ne­tel­män käy­tön ja tie­teel­li­sen ra­por­toin­nin.

Kii­tet­tä­vä
Tut­ki­muk­sel­la on te­o­reet­tis­ta kan­ta­vuut­ta ja se an­taa mie­len­kiin­tois­ta ja pe­rus­tel­tua tie­toa. Ai­kai­sem­piin tut­ki­muk­siin ja kir­jal­li­suu­teen on tu­tus­tut­tu hy­vin ja läh­de­kir­jal­li­suut­ta on käy­tet­ty tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti. Tut­ki­mus muo­dos­taa eh­jän ja joh­don­mu­kai­ses­ti ete­ne­vän ko­ko­nai­suu­den. Tut­ki­muk­sen to­teu­tus osoit­taa, että te­ki­jä hal­lit­see tut­ki­mus­me­ne­tel­män käy­tön ja että käy­tet­ty me­ne­tel­mä so­pii hy­vin tut­ki­muk­seen. Ra­por­toin­ti on sel­keä ja sii­nä on nou­da­tet­tu tie­teel­li­sen kir­joit­ta­mi­sen muo­to­seik­ko­ja. Kir­joit­ta­jan oma ote ai­hee­seen tu­lee esiin esi­mer­kik­si poh­din­nan tai kriit­ti­sen tar­kas­te­lun kaut­ta.

Hyvä
Tut­ki­mus on suun­ni­tel­tu ja to­teu­tet­tu asi­an­mu­kai­ses­ti. Tut­ki­mus muo­dos­taa mel­ko kiin­te­än ko­ko­nai­suu­den, jos­sa asi­oi­ta on kä­si­tel­ty te­o­reet­ti­sel­la ta­sol­la kir­jal­li­suut­ta moni­puo­li­ses­ti hyö­dyn­tä­en. Tut­ki­mus­aihe on mah­dol­li­ses­ti ta­van­o­mai­nen, tu­lok­set saat­ta­vat olla yl­lä­tyk­set­tö­miä tai hel­pos­ti en­nus­tet­ta­via. Ra­por­toin­ti on kui­ten­kin sel­keä ja mah­dol­lis­taa tut­ki­muk­sen tois­ta­mi­sen.

Tyy­dyt­tä­vä
Tut­ki­mus on peri­aat­tees­sa to­teu­tet­tu oi­kein. Tut­ki­mus ei muo­dos­ta joh­don­mu­kai­ses­ti ete­ne­vää ko­ko­nai­suut­ta eikä ai­het­ta ole on­nis­tut­tu ot­ta­maan kä­sit­teel­li­ses­ti hal­tuun. Tut­ki­mus­teh­tä­vä saat­taa jää­dä hie­man epä­mää­räi­sek­si, tu­lok­set ovat osit­tain tul­kit­se­mat­ta eikä tut­ki­muk­sen luo­tet­ta­vuut­ta ole riit­tä­väs­ti sel­vi­tet­ty. Läh­tei­tä on käy­tet­ty mel­ko niu­kas­ti ja ra­por­toin­nis­sa on myös jon­kin ver­ran puut­tei­ta.

Vält­tä­vä
Tut­ki­mus on peri­aat­tees­sa teh­ty oh­jei­den mu­kaan, mut­ta sen to­teu­tuk­ses­sa ja ra­por­toin­nis­sa on sel­kei­tä puut­tei­ta. Tut­ki­mus ei ete­ne joh­don­mu­kai­ses­ti ja ai­het­ta tar­kas­tel­laan pää­sään­töi­ses­ti vain pin­ta­puo­li­ses­ti. Kai­ken kaik­ki­aan tut­ki­mus­teh­tä­vä jää hy­vin epä­mää­räi­sek­si. Suu­ri osa tu­lok­sis­ta on tul­kit­se­mat­ta eikä tut­ki­muk­sen luo­tet­ta­vuut­ta ole tar­kas­tel­tu. Läh­tei­tä on käy­tet­ty vain vä­hän ja ra­por­toin­nis­sa on sel­kei­tä puut­tei­ta.

Hy­lät­ty/täy­den­net­tä­vä
Tut­ki­mus­aihe ei kuu­lu kas­va­tus­tie­teen alaan tai on erit­täin huo­nos­ti ja epä­sel­väs­ti osoi­tet­ta­vis­sa; mah­dol­li­ses­ti se ei ole ol­len­kaan tie­teen kri­tee­rein mää­ri­tel­tä­vis­sä. Ai­neis­to on riit­tä­mä­tön tai puut­tuu. Läh­teet ei­vät täy­tä tie­teel­li­syy­del­le ase­tet­tu­ja kri­tee­rei­tä tai ne ei­vät ole muu­toin luo­tet­ta­via. Kir­jal­li­suus ei ole riit­tä­vän kat­ta­vaa. Ra­por­toin­ti on se­ka­vaa, epä­joh­don­mu­kais­ta tai puut­teel­lis­ta. Tut­ki­muk­sen suo­rit­ta­mi­ses­sa on suu­ria puut­tei­ta.

 

pixabay.com

Pro­se­mi­naa­ri 8 opKas­va­tus­tie­teen / Eri­tyis­pe­da­go­gii­kan aine­o­pin­not lv 2016-201715.6.2016